A Magyar Békekör levele Orbán Viktor miniszterelnöknek

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A Magyar Békekör aggodalmának ad hangot az Ön észak-afrikai terve miatt, miszerint magyar katonákat küldenének Líbiába az Európába irányuló népvándorlás fegyverrel történő feltartóztatásáért. Önmérsékletre intjük Önt és kormányát, és az országgal szembeni felelősségérzetükre apellálunk.
A kalandorság nem lehet válasz arra, hogy az Európai Unió képtelen kellően kezelni a migrációt! Belegondolni is rossz, milyen atrocitások várnának katonáinkra, és a migránsokra az afrikai partokon!
Magyarország békéjét és biztonságát nem lehet azzal szolgálni, hogy a kormány, a Visegrádi Négyekkel katonailag beavatkozik a Kadhafi meggyilkolása után egymással rivalizáló milíciák által szétszabdalt ország belügyeibe! Hazánknak és Líbiának azzal tehetünk jó szolgálatot, ha nyugton maradunk, és nem keveredünk olyan konfliktusba, amelyet mások idéztek elő neokolonialista érdekből! Oldják meg a problémákat azok, akik előidézték!
A Magyar Békekör fennállásától fogva vallotta: „A népvándorlás feltartóztatásának egyetlen módja a népek életének és megélhetésének biztosítása saját hazájukban és földjükön”.
Kérjük, válaszoljon alábbi kérdéseinkre!
Kivel egyeztette tervét? Egyeztette-e tervét az Országgyűléssel, és kapott-e felhatalmazást tőle egy ilyen lépésre?
Magukénak vallják-e a katonai tervet a Visegrádi Négyek?
Van-e Önnek politikai terve is a katonain kívül?
Mit szól a tervhez Líbia és Olaszország?
Mit szól a tervhez a magyar honvédség és a NATO?
Rendelkezik-e Magyarország és a Visegrádi Négyek csoportja az ENSZ felhatalmazásával egy ilyen katonai akcióra?
A Magyar Békekör – mint békeszerető emberek és szervezetek szellemi és szakértői alkotóműhelye – felajánlja segítségét a kormánynak a valódi megoldás közös felkutatásában, és hazánk szerepvállalásáért a konstruktív megoldásban, erőnkhöz és képességünkhöz mérten. Örülnénk, ha igényt tartana a Magyar Békekör szolgálatára!

Tisztelettel, Dr. Simó Endre, a Magyar Békekör alapítója
2017. július 22.