„Ma tényleg el akarnak minket pusztítani a kapitalizmus rabszolgaságával, és kivégzik és tönkreteszik a Földanyát és a természetet”

A zapatisták őslakos összefogásra szólítanak fel a kapitalista rabszolgaság ellen

Az ikonikus Subcomandante Marcos – vagy Subcomandante Galeano – ritka nyilvános megjelenésével kedden a zapatisták újra az őslakosok összefogására szólítottak fel Mexikóban az ellen, amit a mozgalom a kevesek érdekét szolgáló elszabaduló társadalmi és környezeti pusztításnak nevez, és amelynek az emberek – különösen az őslakos közösségek – szenvedik el a következményeit.Képtalálat a következőre: „galeano zapatista”

„Ma tényleg el akarnak minket pusztítani a kapitalizmus rabszolgaságával, és kivégzik és tönkreteszik a Földanyát és a természetet” – mondta Subcomandante Marcos kedden a mozgalom nevében a zapatisták által a Chiapas állambeli San Cristóbal de las Casasban megrendezett ötödik Országos Őslakos Kongresszuson.

„Az, hogy őslakos népekként beszélünk magunkról mindig nagyon fontos volt és most is az, ma jobban, mint valaha” – folytatta Moisés, akit Subcomandante Marcos új alparancsnokként (subcomandante) mutatott be 2013-ban. „Mert a Földanya kapitalista pusztítása tovább fokozódott, és ez azt jelenti, mindannyian el fogunk pusztulni, mert belőle élük.”

Az eseményre a Zapatista Nemzeti Felszabadító Hadsereg (EZLN) első Országos Őslakos Kongresszusának 20. évfordulóján került sor, ami akkor egy mozgósító rendezvény volt az első években azután, hogy a mozgalom kiemelkedett a Lacandón dzsungelből, és háborút hirdetett a mexikói állam ellen.Képtalálat a következőre: „galeano zapatista”

A gyűlésen részt vesznek Mexikó és más országok, például Kolumbia és Guatemala, őslakos népei, hogy tapasztalatokat cseréljenek, megvitassák a közös kihívásokat, és a szolidaritás révén előmozdítsák a küzdelmeiket.

Subcomandante Marcos – más néven Subcomandante Galeano 2014 óta, amikor is bejelentette, hogy „Marcosra, a karakterre, nincs többé szükség” – is részt vett a kongresszuson, és csatlakozott a munkacsoportokhoz, és ott volt más résztvevőkkel együtt jelen volt a kerekasztal-beszélgetéseken is. Az ikonikus vezető kevesebbszer mutatkozik nyilvánosan azóta, hogy bejelentette, hogy a zapatisták úgy döntöttek, hogy „megölik” Marcost, hogy elkerüljék, hogy alakja elhalványítsa a mozgalom közös hangját. Új neve, a Galeano, arra a tanárra és EZLN-vezetőre utal, akit paramilitáris csoportok gyilkoltak meg 2014. május 2-án.

A ma véget érő kongresszus kezdetén, Subcomandante Moisés felszólította a városi és vidéki mozgalmakat, hogy fogjanak össze az antikapitalista, antiimperialista alternatívákért folyó küzdelemben.

„Nekünk, kizsákmányoltaknak, hidat kell építenünk a vidék és a város között, és létre kell hoznunk egy olyan világot, amilyet szeretnénk” – mondta. „Úgy véljük, hogy erőfeszítéseinket és áldozatainkat a közös munkának és önmagunk megszervezésének kell szentelnünk.”

Az EZLN 1994. január 1-én hirdetett háborút Mexikó ellen. Ez a dátum egybeesett a vitatott Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (ismertebb nevén a NAFTA) életbe lépésével. A mozgalom gyorsan a nemzetközi közvélemény figyelmének középpontjába került, mint a világ autonóm társadalmi mozgalmainak példája. Több mint két évtized elteltével a maszkos EZLN-aktivisták és küzdelmük továbbra is ikonikus szimbólumai a globális kapitalizmus alternatíváiért folytatott harcnak szerte a világon.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

Képtalálat a következőre: „galeano zapatista”