A Népi Front lapja

Lehallgatnak, megfigyelnek! Terjed a demokrácia és a szabadság…

Törvényben szigorítaná a kormány az uniós pályázatok elbírálását, az új rendszerben az értékelőknek vállalniuk kell, hogy bármikor átvilágíthatják és lehallgatják őket – mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a Magyar Hírlapnak. 
Az átalakítás után csak az értékelhet majd, aki szerepel az úgynevezett szaknévsorban, ám a pályázati pénz megnyeréséhez két egymástól független szakértői véleményre is szükség lesz. Az értékelőknek vállalniuk kell, hogy bármikor átvilágíthatják, lehallgatják őket – közölte Csepreghy. Arra kényszerítik őket, hogy önként mondjanak le a szabadságjogaikról.
A változásokról szóló jogszabály-tervezet már benyújtották a parlamentnek, a cél az, hogy nullára csökkentsék az olyan, valójában nem létező cégek befolyását a piacon, amelyek azt hirdetik, hogy „segítik” a brüsszeli pénzek megszerzését.

A politikus beszélt arról is, nem tartja problémának, hogy még nem kezdődött el az új uniós költségvetési ciklusban a források lehívása Magyarországon, úgy vélte, mivel évek óta stabil a magyar büdzsé, adott a pénzügyi mozgástér a források előfinanszírozásához. Az interjúból kiderül az is, hogy Magyarországnak hat ügyben van tíz vitája az Európai Bizottsággal a 2007-2010-es kifizetéseiről.

Csepreghy elmondta, három ügyben vitatják a bizottság igazát, ezek az ügyek várhatóan az Európai Bíróság elé kerülnek. Az úgynevezett aszfaltügyben bíróságon kívüli rendezésben állapodott meg Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Corina Cretu, az Európai Unió regionális politikáért felelős biztosa. Lehet olyan ügy, amelyben korrekcióra számíthat Magyarország. A vita várhatóan 2017 májusában záródik le, amikor befejeződik a teljes időszakra szóló elszámolás.
A parlamenti államtitkár hozzátette: ha a vitás ügyek miatt esetleg szükség lenne „büntetés” fizetésére, arra van 600 milliárd forintnyi számlaállomány. Ebből tud a kormány a vitás ügyek rendezéshez számlát benyújtani. „Ha az Európai Bizottság pénzt próbál meg visszatartani, akkor benyújtunk olyan számlákat, amelyek más projektekből származnak. A visszatartást úgy tehetik meg, ha konkrétan megjelölik a szabálytalanságok helyét a fejlesztésekben, ilyenkor a kormány visszaköveteli azoktól, akik elkövették a szabálytalanságot. Tehát közpénz semmiképpen nem kerül veszélybe” – közölte az államtitkár. De érdekes! Ez valami új?

TI ÍRTÁTOK

ADY ENDRE: A TŰZ MÁRCIUSA

Csámpás, konok netán ez a világ S végbe hanyatlik, kit annyian űztek, De élethittel én, üldözött haló, Március kofáira és szentjeire Hadd szórjam szitkát és dicsét a Tűznek. Hadd halljék végre

Háború a vörös csillag ellen

Megjelent "az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról, valamint az ezzel összefüggő egyes törvények módosításáról" szóló törvényjavaslat, amelyet Lázár János és Semjén Zsolt

"Demokrácia védelme"?

Nemrégiben egy ígéretes, nagyobb lélegzetű tanulmány két bevezető fejezete jelent meg a Frontoldalon „PlalylA” „tollából” „Demokrácia védelme” címmel. A cikkeket viharos vita követte, aminek nyomán az
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

A szovjet-orosz filmkultúra I. - A film szerepe Kelet-Európában

A szovjet-orosz filmkultúra I. - A film szerepe Kelet-Európában

Egy olyan geopolitikai közegben, amelynek immár több évszázada az összes különlegességét többnyire
Nemere, a dezinformátor -4. rész-egy antikommunista könyv cáfolata

Nemere, a dezinformátor -4. rész-egy antikommunista könyv cáfolata

”Kezdhetjük mindjárt azzal,hogy ez a „jó és nemes ember”,ez a „szovjet emberek
No thumbnail available

Dózsa Vezér emlékezete

"Rokonai mintha csak szégyellték volna; éltek, virágoztak hazaszerte: de nem emlegették őseik
Légy szerző!
Légy szerző!