A Népi Front lapja

Kurdisztáni Munkáspárt: A demokrata erők blokkjára van szükség Törökországban

A Kurd Munkáspárt (PKK) Végrehajtó Bizottsága írásos közleményében kifejti, hogy Törökország jelenlegi politikai pártoligarchiája nem oldja meg az ország problémáit és demokratizálását. A bizottság hangsúlyozza a radikális demokrata erők blokkja megalakításának szükségét, amely demokratizálná Törökországot, megelőzve a további puccsokat és véget vetve az elnyomásnak és az igazságtalanságnak. A PKK a normális politikai megoldást vázolja.

Közleményében a PKK  megemlékezik az emberekről, akik életüket vesztették a Rojava-i Forradalom során és Suruc-ban, valamint hangsúlyozta, hogy Törökországban az oligarchák szervezetei olyan politikai, társadalmi és gazdasági rendszert alakítottak ki, amelyek a történelem során számos puccsot hajtottak végre.

Törökország képtelen demokratizálódni, amely táptalaja a puccsoknak

A PKK úgy jellemzi a kurd kérdés megoldására való képtelenséget mint fő okot, hogy miért nem sikeres a demokratizálás Törökországban, és hangsúlyozta, hogy az ország képtelensége, hogy demokratizálódjon, megágyaz a puccsoknak. „Abdullah Öcalan kurd vezető valós javaslatokat adott a kurd kérdés megoldására, hogy demokratizálják az országot. Öcalan figyelmeztetése, hogy a „puccs-mechanizmus” bármikor életbe léphet, ha a kurd kérdés megoldatlan marad, most bizonyítást nyert,” – mondja a közlemény.

A PKK a Dolmabahce Szerződés elutasítását és a június 7-ei választási eredményeket úgy jellemezte, mint a törökországi demokratizálás elleni puccsokat, és közölte, hogy az AKP kormány szövetsége az ultranacionalista MHP-vel és az Ergenekor  erőivel reaktiválta a „puccs-mechanizmust” az országban. A PKK bizottsága közölte, hogy a kurd nép és demokratikus erők harca a demokráciáért lehetővé tette a puccs-ellenes álláspont megerősödését a török társadalomban, amely hozzájárult a július 15-ei puccskísérlet megakadályozásához.

Szükségállapot, nem a puccs elleni kiállás

A PKK Végrehajtó Bizottsága rámutatott, hogy a demokratizálás szükséges, hogy megelőzzék a jövőbeni puccsokat, de figyelmeztetett, hogy Erdogan szükségállapot kihirdetése nem a puccs elleni kiállás, hanem próbálkozás a kurdisztáni városok további rombolására, a kurd nép elnyomásának súlyosbítására és a monisztikus, hegemón és tekintélyuralmi AKP kormány uralmának megszilárdítására Törökországban.

„Törökországban sosem volt igazi demokrácia, és a ‘különleges háborús rendszer’ az országban megpróbált népirtást végrehajtani a kurd nép ellen. Ahelyett, hogy lépéseket tenne a demokratizálás felé, az AKP kormány célja megszilárdítani a teljhatalmát és fokozni a kurd népirtást,” – áll a közleményben.

„Azonnali szükség van a radikális demokrata erők blokkjának megalakítására, amely demokratizálni fogja az országot, megakadályozza a további puccsokat, és véget vet az elnyomásnak és az igazságtalanságnak. A június 7-ei választás megcsillantotta a demokratizálódás reményét, de a kurdellenes és fasiszta szövetség 2015. július 24-én újraindította Törökországban a háborút, és bevezette a megsemmisítési politikát, amely megteremtette a 2016. július 15-ei puccs alapjait. A jelenlegi szükségállapot a törökországi válság elmélyülését jelenti, amely ellenkezik a demokratizálódással és a stabilitással. Ezért felkérjük a civil társadalom szervezeteit, értelmiségieket, írókat és művészeket, akik a demokráciát követelő társadalmi réteget képviselik, hogy azonnal alakítsanak demokratikus blokkot, hogy megelőzzék a további puccsokat.”

Minden demokratikus erőnek a valódi demokráciáért kell küzdenie

A PKK Végrehajtó Bizottsága szintén rávilágított a kurdok ellen az elmúlt években elkövetett erős támadásokra, és felszólította a kurd népet, hogy erősítsék a szolidaritást és a mozgósítás a török demokratikus erőkkel együttműködve, hogy megelőzzék a további támadásokat. „Törökország demokratizálása az egyetlen járható út, hogy megoldjuk az ország problémáit, és megelőzzük a további puccsokat, ezért a PKK teljesíti kötelességét, hogy biztosítsa Törökország népei számára a szabad és demokratikus életet,” – mondja a közlemény.

A közlemény azzal végződik, hogy a kurd csoportok kijelentik, hogy folytatják a küzdelmet a puccskísérletek és a szükségállapotok ellen is, valamint azon elnyomó politikai ellen, amely táptalaja a további puccskísérleteknek. A PKK közölte, hogy vezetőjük, Abdullah Öcalan célja megoldani Törökország problémáit a demokratizálás és a puccs-mechanizmusok kiküszöbölése által. „Öcalan küzdelme politikailag hitelessé teszi őt Törökország minden népe számára, így a kurd népnek és a demokratikus erőknek küzdeniük kell Öcalan egészségéért és biztonságáért.”

forrás: ANF

TI ÍRTÁTOK

In Memoriam Urbán Sándor

„A forradalmak az elnyomottak és kizsákmányoltak ünnepei.” Lenin szavai ezek. A forradalmak megszülik hőseiket. Régóta tudjuk ezt a munkásmozgalom történetéből. De ezen ünnepnapokból oly’ kevés van. H

50 kiló műanyag másodpercenként!

A folyókba dobott műanyag hulladék jelenti az óceánok szennyezésének egyik legfőbb forrását, és a legnagyobb szennyezők az ázsiai folyók – írják  holland kutatók. Számításaik szerint a fo

"Fehérek közt egy európai". Thomas Mann (Lübeck, 1875. június 6. – Zürich, 1955. augusztus 12.)

Német író, a 20. századi német nyelvű irodalom egyik legjelentősebb alakja. Elbeszéléstechnikája a 19. századhoz, elsősorban Tolsztojhoz, illetve Theodor Fontane és Richard Wagner szimbólumaihoz és ve
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

A szovjet-orosz filmkultúra II. – Kultúrszociológiai gondolatok és a nagybetűs Irodalmi hagyomány

A szovjet-orosz filmkultúra II. – Kultúrszociológiai gondolatok és a nagybetűs Irodalmi hagyomány

A mintegy hetven év szovjet szocialista rendszerének tökéletes „hátrafelé elsült fegyvere” saját
1956 igazi arca - gondolj a Köztársaság térre!

1956 igazi arca - gondolj a Köztársaság térre!

Ötvenhat vérzivataros őszére emlékezünk,katonáink,rendőreink hősiességére, azok hősiességére akik becsülettel híven esküjükhöz szembeszálltak
No thumbnail available

Dózsa Vezér emlékezete

"Rokonai mintha csak szégyellték volna; éltek, virágoztak hazaszerte: de nem emlegették őseik
Légy szerző!
Légy szerző!