A Népi Front lapja

Kurdisztáni Munkáspárt: A demokrata erők blokkjára van szükség Törökországban

A Kurd Munkáspárt (PKK) Végrehajtó Bizottsága írásos közleményében kifejti, hogy Törökország jelenlegi politikai pártoligarchiája nem oldja meg az ország problémáit és demokratizálását. A bizottság hangsúlyozza a radikális demokrata erők blokkja megalakításának szükségét, amely demokratizálná Törökországot, megelőzve a további puccsokat és véget vetve az elnyomásnak és az igazságtalanságnak. A PKK a normális politikai megoldást vázolja.

Közleményében a PKK  megemlékezik az emberekről, akik életüket vesztették a Rojava-i Forradalom során és Suruc-ban, valamint hangsúlyozta, hogy Törökországban az oligarchák szervezetei olyan politikai, társadalmi és gazdasági rendszert alakítottak ki, amelyek a történelem során számos puccsot hajtottak végre.

Törökország képtelen demokratizálódni, amely táptalaja a puccsoknak

A PKK úgy jellemzi a kurd kérdés megoldására való képtelenséget mint fő okot, hogy miért nem sikeres a demokratizálás Törökországban, és hangsúlyozta, hogy az ország képtelensége, hogy demokratizálódjon, megágyaz a puccsoknak. „Abdullah Öcalan kurd vezető valós javaslatokat adott a kurd kérdés megoldására, hogy demokratizálják az országot. Öcalan figyelmeztetése, hogy a „puccs-mechanizmus” bármikor életbe léphet, ha a kurd kérdés megoldatlan marad, most bizonyítást nyert,” – mondja a közlemény.

A PKK a Dolmabahce Szerződés elutasítását és a június 7-ei választási eredményeket úgy jellemezte, mint a törökországi demokratizálás elleni puccsokat, és közölte, hogy az AKP kormány szövetsége az ultranacionalista MHP-vel és az Ergenekor  erőivel reaktiválta a „puccs-mechanizmust” az országban. A PKK bizottsága közölte, hogy a kurd nép és demokratikus erők harca a demokráciáért lehetővé tette a puccs-ellenes álláspont megerősödését a török társadalomban, amely hozzájárult a július 15-ei puccskísérlet megakadályozásához.

Szükségállapot, nem a puccs elleni kiállás

A PKK Végrehajtó Bizottsága rámutatott, hogy a demokratizálás szükséges, hogy megelőzzék a jövőbeni puccsokat, de figyelmeztetett, hogy Erdogan szükségállapot kihirdetése nem a puccs elleni kiállás, hanem próbálkozás a kurdisztáni városok további rombolására, a kurd nép elnyomásának súlyosbítására és a monisztikus, hegemón és tekintélyuralmi AKP kormány uralmának megszilárdítására Törökországban.

„Törökországban sosem volt igazi demokrácia, és a ‘különleges háborús rendszer’ az országban megpróbált népirtást végrehajtani a kurd nép ellen. Ahelyett, hogy lépéseket tenne a demokratizálás felé, az AKP kormány célja megszilárdítani a teljhatalmát és fokozni a kurd népirtást,” – áll a közleményben.

„Azonnali szükség van a radikális demokrata erők blokkjának megalakítására, amely demokratizálni fogja az országot, megakadályozza a további puccsokat, és véget vet az elnyomásnak és az igazságtalanságnak. A június 7-ei választás megcsillantotta a demokratizálódás reményét, de a kurdellenes és fasiszta szövetség 2015. július 24-én újraindította Törökországban a háborút, és bevezette a megsemmisítési politikát, amely megteremtette a 2016. július 15-ei puccs alapjait. A jelenlegi szükségállapot a törökországi válság elmélyülését jelenti, amely ellenkezik a demokratizálódással és a stabilitással. Ezért felkérjük a civil társadalom szervezeteit, értelmiségieket, írókat és művészeket, akik a demokráciát követelő társadalmi réteget képviselik, hogy azonnal alakítsanak demokratikus blokkot, hogy megelőzzék a további puccsokat.”

Minden demokratikus erőnek a valódi demokráciáért kell küzdenie

A PKK Végrehajtó Bizottsága szintén rávilágított a kurdok ellen az elmúlt években elkövetett erős támadásokra, és felszólította a kurd népet, hogy erősítsék a szolidaritást és a mozgósítás a török demokratikus erőkkel együttműködve, hogy megelőzzék a további támadásokat. „Törökország demokratizálása az egyetlen járható út, hogy megoldjuk az ország problémáit, és megelőzzük a további puccsokat, ezért a PKK teljesíti kötelességét, hogy biztosítsa Törökország népei számára a szabad és demokratikus életet,” – mondja a közlemény.

A közlemény azzal végződik, hogy a kurd csoportok kijelentik, hogy folytatják a küzdelmet a puccskísérletek és a szükségállapotok ellen is, valamint azon elnyomó politikai ellen, amely táptalaja a további puccskísérleteknek. A PKK közölte, hogy vezetőjük, Abdullah Öcalan célja megoldani Törökország problémáit a demokratizálás és a puccs-mechanizmusok kiküszöbölése által. „Öcalan küzdelme politikailag hitelessé teszi őt Törökország minden népe számára, így a kurd népnek és a demokratikus erőknek küzdeniük kell Öcalan egészségéért és biztonságáért.”

forrás: ANF

TI ÍRTÁTOK

Megint szobrot döntöttek a primitív fasiszták

Kedd reggel elhurcolták Lukács György szobrát a XIII. kerületi Szent István parkból. A szobor helyszínét megnéztem. Nincs ott Lukács György szobra, csak a szelleme lebeg vörös lángoszlopként, hogy uta

ADY ENDRE: A TŰZ MÁRCIUSA

Csámpás, konok netán ez a világ S végbe hanyatlik, kit annyian űztek, De élethittel én, üldözött haló, Március kofáira és szentjeire Hadd szórjam szitkát és dicsét a Tűznek. Hadd halljék végre

Háború a vörös csillag ellen

Megjelent "az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról, valamint az ezzel összefüggő egyes törvények módosításáról" szóló törvényjavaslat, amelyet Lázár János és Semjén Zsolt
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

A vasra vert csillag

Vöröscsillag, mondd, mit vétettél, rabságra miért ítéltettél? Világszabadságot hirdettél, s a világ üldözöttje lettél? Míg
A szovjet-orosz filmkultúra II. – Kultúrszociológiai gondolatok és a nagybetűs Irodalmi hagyomány

A szovjet-orosz filmkultúra II. – Kultúrszociológiai gondolatok és a nagybetűs Irodalmi hagyomány

A mintegy hetven év szovjet szocialista rendszerének tökéletes „hátrafelé elsült fegyvere” saját
Széttöretett, megaláztatott , ebek elé vettetett... Trianon és ami utána jött

Széttöretett, megaláztatott , ebek elé vettetett... Trianon és ami utána jött

"Rájuk erőszakolták a békét, de ez a béke uzsorás béke, gyilkosok és
Légy szerző!
Légy szerző!