A Népi Front lapja

Kurd Munkáspárt: Semmi sem menti meg a török kormányt az összeomlástól

Duran Kalkan, a Kurd Munkáspárt (PKK) Végrehajtó Tanácsának tagja Ersin Celik-kel, a MED NUCE TV riporterével beszélgetett a legújabb törökországi és kurdisztáni fejleményekről, és elmondta, hogy semmi sem menti meg az uralkodó Igazság és Fejlődés párti (AKP) kormányt az összeomlástól.

Az interjú egy részét az ANF Angol Szolgálata fordította angolra.

Mi az AKP célja azzal, hogy feloldja a HDP parlamenti képviselőinek védettségét? Hatip Dicle, a Demokratikus Társadalomért Kongresszus (DTK) társelnöke beszélt erről a problémáról, és elmondta, hogy ennek a döntésnek a politikai következményei súlyosak lehetnek, annak ellenére, hogy hasonló döntést hoztak 1994-ben. Mit gondol erről?

Hatip Dicle, a DTK társelnökének nyilatkozata fontos és bölcs, Törökországban mindenkinek figyelnie kellene rá. Mindenkinek tudnia kell, hogy a nyilatkozata a kurd társadalom érzéseit tükrözi.

Erdogan elnök és az AKP mindig megpróbálja úgy ábrázolni a saját pszichológiáját és álláspontját, mintha az másoké is lenne. Például közölték [a PKK-val kapcsolatban], hogy „vagy letérdelnek, vagy meghalnak”, de ezt csak az AKP érzi így. Ők azok, akik vagy feladják vagy összeomlanak!

Ők [az AKP] közölték, hogy „banditák [a HDP] vannak a parlamentben”. Ez igaz, ha saját magukról beszélnek. Az AKP terror mindenhol ott van, az állami fasiszta népirtó terror mindenhol ott van. Elpusztít kurd városokat, mint Cizre-t és Sur-t, és most elpusztítja Nusaybin-t, Gever-t és Sirnak-ot. Naponta tízesével tartóztatják le a civileket a politikai népirtó hadműveleteik során. A kurd népirtás folyamatos, és a fasiszta rendőrterror újságírókat, akadémikusokat és értelmiségieket támad.

Az AKP nem habozott azt mondani, hogy elhallgattatja és megtöri minden politikai ellenzékét a fasiszta erőszak által. Az ellenzék megtörése Tayyip Erdogan politikai terrorjának eszköze. A fasiszta terrorizmus társadalmi csoportokat céloz meg, ahogy szerteárad Kurdisztánban és Törökországban, és ez tükröződik a parlamenti magatartásukban is. A HDP képviselőinek parlamenti védettségének megszüntetése és az ellenük folytatott támadások is részei a fasiszta terrorizmusnak.

Erdogan és az AKP elnyomással, megfélemlítéssel és a társadalom lecsendesítésével próbálja kiterjeszteni hatalmát. A HDP parlamenti képviselői tükrözik a nép vágyát és ellenállást folytatnak a parlamentben. Kiállnak a társadalom demokratikus jogaiért, és ezért közelít hozzájuk az AKP gyűlölettel, és ezért próbálja meg őket száműzni a parlamentből. Erdogan fő célja mindenkit elcsendesíteni, aki felfedi az AKP terrort.

Már több mint egy éve elhallgattatták Abdullah Öcalan-t, a Kurd Nép vezetőjét Imrali-ban. Bezárnak minden médiaszervezetet, ahogy szabadon ki merik fejezik önmagukat. Bebörtönöznek embereket, terrorizmussal és árulással vádolják őket. A hatalomban vannak, és úgy használják, ahogy akarják.

Ez fasiszta mentalitás; ez Hitler mentalitása. De Erdogannak tudnia kell, hogy amit tesz, az veszélyes. Ha a politikai harc eszközeként használod a hatalmat, mások is ezt fogják tenni. Azt mondják, a PKK ne használja az erőszakot politikai eszközként. Ha a PKK 1%-nyit használ, akkor az AKP és a török állam 100-at. Ki használja a terrort, az erőszakot, a fegyvereket és gumibotokat politikai eszközként? Nem ragyog az igazság? Nem rohamozzák meg a házakat és nem terrorizálnak civileket minden nap? Ez nem erőszak? Azt mondják, hogy az államnak vannak jogai és előjogai. Ha az államnak ilyen jogai vannak, akkor mindenki államnak fogja nyilvánítani magát, és ezzel felruházódik ugyanezekkel a jogokkal.

Ez Hatip Dicle nyilatkozatának gyökere az „elszakadásról”. Ha elnyomod a kurd népet, akkor természetesen alternatíva után fognak kutatni. Szabad életet és létet fognak kutatni, és nem ti [a török állam] vagytok az egyetlen alternatíva. Ha erőt használtok ellenük, megerősítik magukat, és ellenetek fogják használni. Senkit sem kényszeríthetnek, hogy az AKP szolgája legyen, az emberek csak akkor egyesülnek veletek, ha meghallgatjátok őket, és tisztelitek az élethez és szabadsághoz való jogukat. A rabszolgaság régi korszakának vége; a Kurd Munkáspárt a népirtás politikájára való válaszként született meg. A PKK-val a szabad bátorság és az önfeláldozás szelleme született meg.

Nem mondom, hogy a kurd nép el fog szakadni; ellen fognak állni és letörik az AKP-t. A kurdok egyesülni fognak a törökökkel, jobban ellenállnak, jobban küzdenek, jobban mozgósítanak és letörik az AKP-t. Fokozzák a létükért és szabadságukért folytatott harcukat, ahogy barátságot és szövetséget építenek minden elnyomott csoporttal. Ez már egy ideje folyik.

A török társadalomnak sokkal bátrabbnak, éberebbnek és ellenállóbbnak kell lennie. Lehetetlen ilyen fasiszta mentalitás és terrorpraktikák alatt élni. Ennek véget kell vetni; nem lehet tolerálni az AKP-t. Az egész világ, beleértve az Egyesült Államokat, nem tolerálhatja az AKP-t. Nem fognak találkozni az AKP hivatalnokaival. Ahmet Davutoglu megpróbált elmenni és találkozni velük, és azt mondták neki „nincs időnk”. Erdogan elment, de senki nem rázta meg a kezét. Elkeseredettségében talált pár zsidót, és megpróbált bocsánatot kérni azért, amit Izraelről mondott.

A török társadalomnak látnia kell, hogy nem élhet többé együtt ezzel a kegyetlenséggel. Igen, megpróbálnak mindenkit megfélemlíteni, de a társadalom nem félhet. Különösképp a társadalom vezető erői; az értelmiségiek, írók, politikusok, akadémikusok, fiatalok és a nők – a csoportok, akiknek leginkább szükségük van szabadságra – nem térdelhetnek le a fasizmus előtt. A fasiszta rend leszerelhető, és ez a rendszer elpusztítható.

forrás: ANF/ A MI IDŐNK

TI ÍRTÁTOK

In Memoriam Urbán Sándor

„A forradalmak az elnyomottak és kizsákmányoltak ünnepei.” Lenin szavai ezek. A forradalmak megszülik hőseiket. Régóta tudjuk ezt a munkásmozgalom történetéből. De ezen ünnepnapokból oly’ kevés van. H

50 kiló műanyag másodpercenként!

A folyókba dobott műanyag hulladék jelenti az óceánok szennyezésének egyik legfőbb forrását, és a legnagyobb szennyezők az ázsiai folyók – írják  holland kutatók. Számításaik szerint a fo

"Fehérek közt egy európai". Thomas Mann (Lübeck, 1875. június 6. – Zürich, 1955. augusztus 12.)

Német író, a 20. századi német nyelvű irodalom egyik legjelentősebb alakja. Elbeszéléstechnikája a 19. századhoz, elsősorban Tolsztojhoz, illetve Theodor Fontane és Richard Wagner szimbólumaihoz és ve
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

70 éve szabadult fel Budapest - dicsőség a magyar és szovjet hősöknek!

70 éve szabadult fel Budapest - dicsőség a magyar és szovjet hősöknek!

Hazánk Felszabadítása a több mint két évtizedes fasiszta uralom alól 1944 őszén
Dicsőség a szovjet és magyar hősöknek! - 70 éve szabadult fel Budapest

Dicsőség a szovjet és magyar hősöknek! - 70 éve szabadult fel Budapest

Hazánk Felszabadítása a több mint két évtizedes fasiszta uralom alól 1944 őszén
Szeptember 11: A chilei tragédia

Szeptember 11: A chilei tragédia

Immár tizenhárom éve szeptember 11-e táján rendszeresek a terrorizmus elleni háborúról, a
Légy szerző!
Légy szerző!