Kurd esküvőn robbantottak a gyilkosok Törökországban

Ötven  ember halt meg a Törökország délkeleti részén lévő Gaziantepben, egy lakodalomban szombat este elkövetett merényletben.

Recep Tayyip Erdogan török diktátor szerint „valószínűleg” az Iszlám Állam embere volt a tettes. Az elnök azonban rögtön azt is hangsúlyozta, hogy „nincs semmilyen különbség a július 15-i puccskísérlet szervezői, a (független kurd államért fegyverrel harcoló) Kurdisztáni Munkáspárt és az Iszlám Állam között”. Azt mégsem mondhatta, hogy a kurdok ölték meg saját magukat. Az emberi kegyetlenség és a hatalmi cinizmus elképesztő párosítása.

A lakodalmi vendégek közül eddigi információk szerint ötvenen haltak meg és  kilencvennégyen  megsebesültek. A tettesek kilétét még csak találgatják. Mehmet Simsek miniszterelnök-helyettes szerint öngyilkos merénylő követte el a robbantást.

Egy kurd parlamenti képviselő azt közölte, hogy kurdok tartottak lakodalmat. Ezt egy közleményben megerősítette a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) is. A török médiahatóság ideiglenesen hírzárlatot rendelt el, hogy „a feltételezések ne zavarják a nyomozást”. Ez alól a hivatalos közlemények kivételt élveznek.

Gaziantep mintegy 50 kilométerre van a szíriai határtól.

A kurdok nélkül nem győzhető le az Iszlám Állam!  Hagyják abba a kurdok mészárlását!

FO