Kötelező szűrővizsgálat a menedékkérőknek

Az országos tisztifőorvos a menedékjogot kérők részére kötelezően elvégzendő szűrővizsgálatokat rendelhet el a jövőben a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet vagy az egészségügyi törvény szerinti egészségügyi válsághelyzet esetén – ismertette az egészségügyi törvény módosítását az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden az Országgyűlésben. Rétvári Bence expozéjában kiemelte: Magyarország közegészségügyi-járványügyi helyzete stabil, de nem lehet figyelmen kívül hagyni a migrációs nyomásból fakadó, nyilvánvalóan fokozódó járványügyi kockázatot. “Ez a kockázat több tényezőből áll: nem ismerik, nem ismerhetik az országba érkező migránsok korábbi betegségeit, a megkapott védőoltásait, és az sem tudható pontosan, hogy az országban, ahonnan jöttek, milyen a közegészségügyi-járványügyi helyzet” – mondta. Képtalálat a következőre: „szűrővizsgálat”

Érdekes! A bevándorlási és letelepedési kérelmet benyújtók esetében 25 évvel ezelőtt is számtalan szűrővizsgálatot kértek.  Ez mindkét fél számára rendkívül fontos. Elég furcsa, hogy csak most jutott eszükbe az illetékeseknek, hogy  alkalmazni kellene a jól bevált egészségügyi szűrést. Aki áttekinti a migránsválsággal kapcsolatos állami intézkedések sorát, az igencsak kaotikus állapotokkal szembesül. Aggasztóan rosszul szervezett az országunk. Sokan  segítettek és segítenének, akár társadalmi munkában is. Sajnos a nemzeti összefogást a hatalmon lévők elég sajátosan értelmezik, és azokat az önkénteseket, akik szívvel-lélekkel dolgoztak a legnehezebb hetekben, meg sem említik. Pedig a jó példát kellene reklámozni az  indulatok szítása helyett!

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szerint az idén eddig kevesebb mint 1400, szeptemberben pedig 230 menekültstátusért folyamodó ember vett részt szűrővizsgálaton a jogszabályban meghatározott betegségekkel összefüggésben.