Köszöntjük az édesanyákat!

A feleség vigaszra lel,
barát helyett kerülhet másik,
de van egy árva szív, amely
emlékszik, érez mindhalálig.
Képmutató és nemtelen
világában a rút közönynek,
sok álnokság közt egy helyen
találtam szent és tiszta könnyet:
a szegény anyák könnyeit.

Nyikolaj Alekszejevics Nyekraszov

Az anyák napja világszerte megünnepelt nap, amelyen az anyaságról emlékezünk, világszerte más és más napokon. Hazánkban e jeles nap, minden év májusának első vasárnapjára esik.

Magyarországon a legelső Anyák Napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában munkásgyerekek részvételével tartották.

Az Egyesült Államokban először 1872-ben ünnepelték meg Bostonban az anyák napját, Julia Ward Howe nőjogi aktivista áldozatos munkájának köszönhetően, aki 1870-ben írt Anyák Napi Kiáltványával az Egyesült Államokban először javasolta az Anyák Napja megünneplését.

1907-ben a Philadelphiai  Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni. Az ünnepet május második vasárnapjára tűzte ki, elhunyt édesanyja emlékére. Rengeteg időt és energiát szánt arra, hogy az ünnepet előbb állami, majd nemzetközivé tegye.

Édesanya...
Édesanya…

Jarvis a célját 1914-ben érte el, amikor Woodrov Wilson amerikai elnök 1914 május 9.-i proklamációjával hazájában minden év május második vasárnapját az anyák hivatalos ünnepévé nyilvánította. (1914-ben május második vasárnapja, és így az Anyák Napjának első hivatalos megünneplése május 10. napjára esett.)

Sajnos azonban Anna Jarvis a népszerűsítésre fordított ideje közben nem figyelt föl arra, hogy hamarosan az ünnepet „felkarolták” a virágkereskedők, üdvözlőlap-gyártók, cukorka- és ajándék-kereskedők, akik Európában is propagálni kezdték az Amerikában elterjedt ünnepet, amelynek hatására az gyorsan népszerűvé vált a kontinensen is.

Így az eredeti elképzeléshez képest – az élő és elhunyt anyák tisztelete – az ünnep eltolódott az ajándékozás, Jarvis véleménye szerint pedig főképp a virágkereskedők hasznának növelése irányába. További élete során oly hevesen tiltakozott az ünnep elüzletiesedése ellen, hogy még a törvénnyel is szembekerült egy vehemens tüntetése során.

Napjainkban is talán a legfontosabb, amit látnunk kell az anyák napjával kapcsolatban, s egyáltalán minden olyan ünnepünk tekintetében, mely az emberek közötti kölcsönös tiszteletre és szeretetre épül, hogy ne essünk csapdába, ne asszisztáljunk az ilyen ünnepnapjaink egyszerű, üzleti fogalommá való degradálásához.

Juhász Norbert, Népi Front egri titkára