Kommunisták győztek a nepáli választáson

A Marxista-Leninista Nepáli Kommunista Párt (CPN-UML) és a Nepáli Kommunista Párt Maoista Centrum (CPN) alkotta kommunista választási szövetség elsöprő többséget szerzett a nepáli törvényhozásban a parlamenti és regionális közgyűlési választásokon – jelentette kedden a helyi választási bizottság.

A szélsőbaloldali pártok 117 helyet szereztek az egyéni választókerületes szavazásokon a Szövetségi Parlament (alsóház) 165 helye közül, ami csaknem 71 százalékot jelent – írta honlapján a testület.

A jelenlegi kormánykoalíciót vezető Nepáli Kongresszus (NC) 21 helyet nyert.

A 275 tagú alsóház további 110 helyének sorsa a pártokra leadott szavazatok országos arányát tekintve dől el. E tekintetben a kommunista választási szövetség vezet a szavazatok közel 50 százalékával, amely csaknem 3,95 millió voksnak felel meg. Az NC jelenleg a parlamenti helyek 34,24 százalékával rendelkezik e rendszer szerint. A madhesi kisebbség két pártja 22 helyet szerzett.

Az általános választásokon emellett képviselőket választottak Nepál hét regionális közgyűlésébe, ahol ezután 59 szenátort neveznek ki az új felsőház (nemzetgyűlés) számára. A szélsőbaloldali választási szövetség 239 helyet kapott a hét regionális közgyűlés 330 helye közül, aminek értelmében hat közgyűlésben szerzett abszolút többséget.

“Az első helyen továbbra is az UML áll, míg a Maoista Centrum a második, az NC pedig a harmadik helyen áll, de az eredmény az arányos választási rendszer (szerint zajló második forduló) függvényében változhat” – közölte az EFE spanyol hírügynökséggel Nábarádzs Dhákál, a választási bizottság szóvivője.

Nepálban a múlt csütörtökön tartották a második és egyben utolsó fordulóját a dél-ázsiai állam számára történelmi jelentőségűnek számító parlamenti választásoknak, ami a remények szerint pontot tesz az átmeneti folyamat végére, ami a monarchia 2008-as végével kezdődött meg, két évvel a maoista gerillacsoportok ellen vívott tízéves háború befejeződése után. E harcokban legalább 16 ezer ember vesztette életét.

HVG/Telesur