Ki volt Mező Imre gyilkosa?

Édesanyja alkalmi munkák vállalásával segítette a családot. Mesz János feltehetőleg menhelyen nevelkedett, akárcsak testvére, Ottó, és számos fiatal, aki csatlakozott a véres események idején a felkelőkhöz.

Először virágkertésznél dolgozott, később Ottóval Pécsett bányászként helyezkedtek el, végül János Budapestre került a RÖKK Gépgyárba.Képtalálat a következőre: „mesz jános”

Miután barátnője Szentendrénél belefulladt a Dunába, Jancsi  italozni kezdett. A pécsi bányába nem vették vissza. Bátyjával ezután  a csillaghegyi téglagyárban dolgoztak. Megnősült. Nyolc hónapra ítélték egy, a HÉV-en történt rendbontásért. Lábát egy balesetben vesztette el: a szentendrei HÉV egyik szerelvénye vágta le. Pontosan nem ismert, hogy történt a dolog, de az eseményért őt tették felelőssé és rendbontásért nyolc hónap börtönbüntetésre ítélték. Mesz Jánost a negyvenes években, amikor hazánkban nem szocializmus volt, hanem Horthy-rendszer (1920. március 1. – 1944. október 16). Összesen tizenhatszor ítélték el.
Bűncselekményei között szerepelt a lopás, a hatóság elleni erőszak, a csavargás, a botrányos részegség, rablás és a közveszélyes munkakerülés is. Hangsúlyozom, hogy a Horthy-rendszerben is számos alkalommal meggyűlt a baja a hatósággal,  a rendszerben, amit vissza akartak hozni a “forradalmárok”. Horthy nem így nevezte, de ezt most tilos mondani. Szóval keresd meg a logika fonalát a szélsőjobboldal gondolkodásában!
 Október 23-án csatlakozott a tüntetésekhez, testvére úgy emlékszik, hogy a Bástya mozi előtt (a Blaha Lujza tér közelében) látta ittasan hadonászni. Józan, átgondolt, tisztalelkű, becsületes magyar ember?
Mesz a Corvin közhöz tartozó felkelők egyik alvezére volt, 27 tagú bandájával a Práter utcai iskolában tanyázott. Parancsnoksága alá a többi között négy ágyú tartozott.

A pesti “forradalmárok”   legjellegzetesebb alakja: “embernek nem túl bizalomgerjesztő, de kiváló és rettenthetetlen katona volt”. – emlékeznek rá a bandatagok.

Tuskólábú, vagy Falábú (így nevezték)  és csapata október 28-ától kezdve Maléter Pál parancsnoksága alá volt rendelve.

Október 30-án személyesen is részt vett a Köztársaság téri pártház ostromában. Több szemtanú szerint ő lőtte agyon a fehér zászlóval az épületből kilépő Mező Imrét és a vele lévő két honvéd tisztet.Ma is él olyan szemtanú, aki látta, hogy mi történik a téren!

November 4-e után sem tette le a fegyvert. Részt vett a Rákóczi úti Verseny Áruház kifosztásában. Érdekes, hogy azt mondják nem voltak fosztogatások. Súlyosan megsebesült és hamarosan meghalt.

“A HÉV vágta le a lábát. Egyébként az egyik legkeményebb harcos volt. Ezen kívül volt tíz-tizenkét olyan gyerek, akiket köztörvényesként elítéltek. Október 31-én kértem Erdős Istvánt, a helyettesemet, hogy szedje össze ezeket a gyerekeket és hozza be őket az irodába. Elmondtam nekik, hogy győzött a forradalom, most a rend fenntartása a legfontosabb dolog, ne legyen fosztogatás, lincselés és a forradalom tisztaságát meg tudjuk tartani. Ti vagytok azok, mondtam, akik a legjobban tudtok vigyázni erre. Megmondtam nekik, mindegyik vegyen magához két-három srácot és járják körbe a fővárost, vigyázzanak a rendre. Nem is volt fosztogatás 1956-ban.”- Ezt Pongrátz Gergely mondta. 

Aztán ezek a kedves gyerekek mégiscsak fosztogattak és valakik lincseltek is.

Amennyiben Mesz János nem hal meg a harcokban, nyilván elítélik és ma úgy beszélnek róla, mint egy ártatlanul kivégzett szegény fiatalról. 1945 előtt a Horthy-rendszerben bűnöző volt, de akkor még nem gyilkolt. 1956-ban lőtt, ahogy kifért a csövön.

Ma emléktáblája van a Corvin közben a fehér zászlós Mező Imre gyilkosának. Emléktábla hősnek…