A Népi Front lapja

Kegyeletsértés a szovjet emlékmű megrongálása

A napokban a hírek között szerepelt, hogy egy Komáromy Gergő nevű zenész és „ligetvédő” társával együtt narancssárga festékkel dobálta meg a budapesti szovjet hősi emlékművet.
Az emlékmű gyakran kerül a napi politika asztalára, mivel egyes elemek –sajnos nem csak a fasiszták, hanem az úgynevezett „demokratikus ellenzék” is- úgy gondolják, hogy az obeliszk a „kommunista diktatúrának és a szovjet megszállásnak” állít emléket.

szovjetemlekmu1
Ezek az emberek több dologgal nincsenek tisztában, amikor a budapesti, és a többi, Magyarországon megtalálható szovjet emlékmű eltávolítása mellett kampányolnak. Kezdjük azzal, hogy ezek közül az emlékművek közül nem egy hadisír is egyben, ilyen például a nagybajomi szovjet hősi emlékmű. Amikor a szovjet csapatoknak volt idejük, hogy halottaikat összegyűjtsék, általában egy helyre temették őket, és a sír fölé egy kis fekete obeliszket állítottak, feltüntetve, hogy itt katonák nyugszanak. Nem egy esetben ezek fölé emlékművet építettek.
A másik dolog, hogy ezek az emlékművek nem a kommunista eszmét éltetik, hanem egész egyszerűen emléket állítanak a harcokban az adott helyiségért folytatott harcokban elesett szovjet katonáknak.
A fentiek ismeretében ezen hősi emlékművek eltávolítása olyan lenne, mintha a magyar honvédség emlékművét rombolnák le a Don-kanyarban, vagy a hadifoglyokét a Gulag-szigetvilágban. Példaként tudom felhozni a nagybajomi szovjet hősi emlékművet, meglehetősen gondozatlan állapotban várja jobb sorsát, míg a tőle nem messze fekvő Böhönye német-magyar katonai temetője hibátlan, rendszeresen gondozott állapotban van. Ez az összehasonlítás mindent elmond arról, milyen kifordított, abszurd módon gondolkodnak a magyarok, amikor a megszállóik emlékét gondozzák felszabadítóiké helyett.
Ha az oroszok képesek arra, hogy tiszteletben tartsák az ott elesettek emlékműveit, a magyaroktól is elvárható lenne!

Mészáros Attila

TI ÍRTÁTOK

Izraeli agresszor támadja Szíriát

A Bassár el-Aszad szíriai elnök oldalán harcoló egyik milícia három tagja életét vesztette, két harcosa pedig megsebesült vasárnap a Golán-fennsík szíriai ellenőrzés alatt álló részén egy izraeli kato

Ezért lesz nagy ellenzéki pofára esés 2018-ban

Az elmúlt hónapok kormányellenes tüntetései új lendületet hoznak az ellenzék számára. Legalábbis ez látszódik azok számára, akiknek leghőbb vágyuk leváltani Orbán Viktort és kormányát. Belépett a poli

Olyan ez, mint a drogbárók háborúja!

Hatalmas a ramazuri a CEU ügyében. Hát, ha már polgári demokrácia van, akkor a kutyafáját, mi a baj a CEU-val, azaz az amcsi-európai egyetemmel?A burzsoá demokráciába ez belefér. Akkor most mi van?
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

Proletárdiktatúra és demokrácia

Proletárdiktatúra és demokrácia a politikai néphit szerint összeegyeztethetetlen fogalmak, mondván, hogy a
Piros fejfák

Piros fejfák

Fodor József: Piros fejfák Nyírfa leng sírjuk fölött, Lágy szélütem. Aludjatok Csendesen. Aludjatok - A nagy élet ellobog.   Hol
No thumbnail available

Így váltunk kapitalista roncstársadalommá - értékek, elvek akkor és most

1981-ben születtem. Nem sok emlékem van a szocializmusról. Sokáig nem is érdekelt,
Légy szerző!
Légy szerző!