A Népi Front lapja

Katona Gábor beszéde a Köztársaság téren

Kedves Elvtársak!

Emlékezni jöttünk össze. 1956 vérzivataros őszére emlékezünk ,amikor a nemzetközi fasizmus és imperializmus támogatásával, kihasználva a kormány és a pártvezetés által elkövetett hibákat a letűnt  rendszer hívei fegyveres felkelést robbantottak ki! Október 23-a az egyetemi ifjúság által, a rendszer hibáinak a kijavítására történő felhívás  hatására elindultak a fiatalok, magyar és vörös zászlókkal  felvonulni. A fegyelmezett felvonulást   az  ellenforradalmárok folyamatosan provokálták. Hergelték  a tömeget!Különböző jelszavakkal, rémhírekkel fokozták a feszültséget!  (Ruszkik haza!,Le a kormánnyal!,Most vagy soha!)

A magyar zászlókból kivágták a népköztársaság címerét. Rémhíreket terjesztettek:”az AVO-sok a rádiónál lövik a népet”. A legbrutálisabb provokációtól sem riadtak vissza! ( a rádió őrségét már órák óta lőtték az ellenforradalmárok). A  következő napokban a felhergelt emberek megerősödtek, nagy mennyiségű fegyverhez jutottak, lefoglalták a teher és mentő autókat, folyamatosan támadták a rendőrkapitányságokat, pártbizottságokat. A  fegyveres erők nem tudtak hatékonyan fellépni ellenük: Nagy Imre és környezetének áruló magatartása  csak segítette őket. Aljas tervük megvalósításában egy nagy  akadály volt: a budapesti pártbizottság!

A fővárosban ez volt az egyetlen erő, amely szervezte a szocializmus védelmére harcot. Megkezdődött a munkások őrségének a megszervezése. Először csak botokkal vascsövekkel, majd később fegyverekkel védték a gyárakat az üzleteket, a fosztogató ellenforradalmároktól! Sokan jelentkeztek:volt partizánok, kommunisták, hogy fegyverrel harcoljanak az ellenforradalom ellen! Október 25-én a fegyveres bandák főkolomposai tanácskozást tartottak. A  határozat: a pártbizottságot el kel foglalni! Az ott lévőket meg kell semmisíteni!

A pártbizottságot két szakasz karhatalmista védte, mintegy ötven fővel. Kevés volt a fegyver.  A katonai akadémiáról sikerült ötven puskát szerezni némi lőszerrel, amit szétosztottak a pártbizottság munkatársai között. Október 28-án  értesültek róla hogy Nagy Imre feloszlatta a karhatalmat,az őrséggel közölték a fejleményeket, a sorkatonáknak  lehetőséget biztosítottak  hogy eltávozhatnak. De ők úgy döntöttek hogy maradnak és teljesítik a kötelességüket!

A járókelők jóindulatúan figyelmeztették az őrséget, hogy a közeli temetőbe nagy mennyiségű lőszert szállítanak. Elmondásuk szerint a pártház elleni támadáshoz 29-én megszaporodtak az őrség elleni provokációk.

Az épületből is megfigyelhető volt a fegyveres csoportok gyülekezése!

Másnap, 30-án tíz órakor több száz ellenforradalmár tüzet nyitott a pártközpont épületére megkezdődött az ostrom!

A védők hiába kértek nem kaptak erősítést, sőt a felmentésükre küldött négy harckocsi is a pártközpontot kezdte lőni! Ez eldöntötte az épületben levők sorsát.A fehér zászlóval kilépő parlameterekre gyilkos sortűz zúdult! Elözönlötték az ,válogatás nélkül gyilkoltak, törtek- zúztak, az iratokat kidobálták az utcára és felgyújtottá !Néhány súlyosan sérültet sikerült kimenteni, köztük Mező Imrét. aki válságos állapotban volta kórházban visszanyerte eszméletét, és mielőtt meghalt el tudta mondani a történteket!

Kedves elvtársak!  Ez a történet az emberi helytállásról szól. Mártírjaink becsülettel harcoltak a túlerő, az emberi aljasság ellen, szilárd hittel a szocializmus eszméiben. Egy boldogabb jövőben hittek. Emlékük legyen példa számunkra. Emlékezzünk rájuk, mert nem volt hiába az áldozatuk!

Nekünk már  sikerülhet jobb jövőt építeni, és méltóbban tudunk rájuk emlékezni, tanulva a múlt hibáiból.

 

ház

 

 

 

TI ÍRTÁTOK

ADY ENDRE: A TŰZ MÁRCIUSA

Csámpás, konok netán ez a világ S végbe hanyatlik, kit annyian űztek, De élethittel én, üldözött haló, Március kofáira és szentjeire Hadd szórjam szitkát és dicsét a Tűznek. Hadd halljék végre

Háború a vörös csillag ellen

Megjelent "az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról, valamint az ezzel összefüggő egyes törvények módosításáról" szóló törvényjavaslat, amelyet Lázár János és Semjén Zsolt

"Demokrácia védelme"?

Nemrégiben egy ígéretes, nagyobb lélegzetű tanulmány két bevezető fejezete jelent meg a Frontoldalon „PlalylA” „tollából” „Demokrácia védelme” címmel. A cikkeket viharos vita követte, aminek nyomán az
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

Fohász a legszomorúbb barakkból

(A kapitalizmus áldozatainak emlékére)Szégyenszemre a XXI. századi Európa közepén áll a nyomorúságos
70 éve szabadult fel Budapest - dicsőség a magyar és szovjet hősöknek!

70 éve szabadult fel Budapest - dicsőség a magyar és szovjet hősöknek!

Hazánk Felszabadítása a több mint két évtizedes fasiszta uralom alól 1944 őszén
Széttöretett, megaláztatott , ebek elé vettetett... Trianon és ami utána jött

Széttöretett, megaláztatott , ebek elé vettetett... Trianon és ami utána jött

"Rájuk erőszakolták a békét, de ez a béke uzsorás béke, gyilkosok és
Légy szerző!
Légy szerző!