Karácsonyi “ajándék” nyugdíjasoknak

A nyugdíjasok idén 1,6, jövőre 0.9% nyugdíjemelést kapnak, bár az infláció ezt meghaladja (jövőre, még az MNB előrejelzése szerint is 2,4% lesz az infláció). Orbán „ajándékként” tízezer forintot ígért minden nyugdíjasnak, de nem ám úgy, hogy a nyugdíjjal együtt átutalják, hanem Erzsébet utalványban. Ment a vita, hogy ki vigye ki a nyugdíjasoknak, végül maradt a posta. Most pedig hallottam, hogy 2 db 5.000,- Ft értékű utalványt kapnak.

Az egésszel kapcsolatban a következő észrevételek merültek fel bennem:

– honnan tudja a kormány (vagy akár a posta), hogy kik és hol laknak a nyugdíjasok? Ezt csak a Nyufig tudhatja. A nyugdíjasokra nem vonatkozik az adatvédelem? Nyilván szüksége van Orbánnak a névsorra a következő választáshoz

– mitől ajándék az a pénz, amit az adófizetők pénzéből fizetnek?

– miért akarja a kormány meghatározni, hogy a nyugdíjas mire költse a pénzét? Mi van, ha gyógyszerre vagy ajándékra költenék?

– egy nyugdíjasnak mennyi élelmiszerre van szüksége, hogy elköltse az 5.000, Ft-ot?

Meggyőződésem, hogy ezeket az utalványokat azért kapják a nyugdíjasok, mert a forgalmazónak a nyakán maradtak az ötezer forintos utalványok, mert a cégek ötszáz és ezer forintos címletűeket vásárolna. Így két legyet ütnek egy csapásra: „megajándékozzák” a nyugdíjasokat, és növelik a forgalmazó bevételét.

Felháborító az egész eljárás, minden nyugdíjast hülyének néznek.

Rónai Katalin