A Népi Front lapja

József Attila, az aktivista

“A világot vérrel és mocsokkal elárasztó kapitalista életforma és a burjánzó fasizmus buktatói között a párt fokozódó erővel vívta meg nem alkuvó harcát az új rendért, a szocializmusért. A Kommunista Ifjúmunkások Magyarországi Szövetségének jutott a feladat: maga köré gyűjteni a fiatalokat, osztályharcosokká nevelni őket a mozgalom számára.

A kommunista ifjúmunkások rendezték a vasárnapi túrákat. Kora tavasztól késő őszig a vasárnapi reggeleken kis csoportok gyülekeztek a hídfőknél, villamosmegállóknál, utcasarkokon.
Előre megbeszélt terv szerint rajzottak ki a városból, s valahol a budai hegyekben, távoli mezőkön, forrásoknál összeverődtek a csapatok. Dallal verték föl az erdők csöndjét, játékosan kergetőztek a réten, fiatalok voltak, majdnem gyerekek. Mire kifáradtak a hancúrozásban, már ott volt köztük az előadó.
A túravezető összeterelte a fiatalokat, kezdetét vette az előadás.
Attila is ott volt a fiatalok között, a Hármashatár-hegyre kiránduló csoportban. Az előadást követő vita során tudományos szocialista felkészültsége feltűnt az előadónak. Megkérdezte a túravezetőt:
– Ki ez az ifjú?
– József Attila. Aki a Népszavába ír verseket. Nemrég jött haza Párizsból.
Először az adatgyűjtő munkaközösségben dolgozott. Aztán egy vasárnapon a Rózsika-forrásnál egy kis csomagot adott át neki a túravezető.
– Te most elszakadsz az elvtársaktól. Ezt a száz röpcédulát holnap este a Láng-gyár  kapujánál szétosztod a munkások között.” (József Jolán: A város peremén)
Elődeink sem pártirodákban üldögéltek, hanem kimentek a természetbe. Ott tartották az előadásokat is.
József Attila, a költő aktív pártmunkát végez. Azt mondták akkoriban, hogy az a kommunista, aki aktívan dolgozik. Legnagyobb költőnk röplapot osztogatott, éjszaka plakátot ragasztott, pedig éhezett és albérletről-albérletre költözött. Minden nehézség ellenére végezte a mindennapi pártmunkát.1919 után a kommunisták nem a Tanácsköztársaság vérbefojtása felett búslakodtak, nem siránkoztak, hanem nekiláttak a szocialista forradalom előkészítésének Magyarország történelmének legsötétebb időszakában, a Horthy-fasizmus idején, amikor kardlappal és kínzásokkal próbálta elrettenteni a hatalom a munkásosztályt a harctól.
Add tovább! 

TI ÍRTÁTOK

Kelet-európai rasszizmus

Avagy a népbutítás története, fontossága és eredménye napjainkban Üdvözlöm Kedves Olvasó! Azt az alapvető tényt senki sem cáfolhatja, hogy mindennapjaink nagy részét reklámok tengere és a lépten

Az orvoshiány miatt kórházi osztályok zárnak be Jászberényben

Az orvoshiány miatt nyáron részlegesen szüneteltetik a jászberényi kórházban a belgyógyászati-, a krónikus-, illetve a rehabilitációs osztály működését – írja a  megyei lap, a szoljon.hu. A nyári szab

In Memoriam Urbán Sándor

„A forradalmak az elnyomottak és kizsákmányoltak ünnepei.” Lenin szavai ezek. A forradalmak megszülik hőseiket. Régóta tudjuk ezt a munkásmozgalom történetéből. De ezen ünnepnapokból oly’ kevés van. H
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

Engem felszabadítottak

Engem felszabadítottak

Nem éltem még, amikor először felszabadítottak. Hiszen ha nem jöttek volna, akik jöttek,
No thumbnail available

Tegnap, ma, holnap

Tegnap még szánakozva dobtál volna egy tízest a sarki koldus kalapjába, ha
A CEU-s és Civil tüntetések margójára – A valódi változáshoz felismerés és tettek kellenek

A CEU-s és Civil tüntetések margójára – A valódi változáshoz felismerés és tettek kellenek

Aki még nem vette volna észre Magyarországon – és nem haszonélvezője a
Légy szerző!
Légy szerző!