“Iskolák újultak meg, munkahelyek létesültek, rengeteg játszótér és út épült meg.”Beszélgetés Benkő Gyulával, a Baloldali Jövő Fórum elnökével, rákospalotai lokálpatriótával

A Népi Front több civil szervezettel és kulturális egyesülettel működik együtt. A Békekörben például állandó képviseletünk van. Azt gondoljuk, hogy függetlenül attól, hogy milyen ideológiai talajon dolgoznak ezek a szervezetek, rendkívül fontos a közös munka egy-egy az embereket érintő húsbavágó kérdésben. Nyilvánvaló, hogy kirekesztő, fasiszta szervezetekkel nem működünk együtt, de mindazokkal igen, akik tenni kívánnak az ország boldogulásáért és jólétéért.
Megbecsüléssel és érdeklődéssel tekintünk  Benkő Gyula tevékenységére, amit szűkebb hazája, a 15. kerület és a magyar emberek érdekében végez a szolidaritás és igazságosság jegyében.
Ezúttal is kívánunk sok sikert Benkő Gyulának és a Baloldali Jövő Fórumnak.
benkogyulaHogyan kerültél a baloldali mozgalomba?
 Én magam radikális baloldali marxistának vallom magam.  A családom a “történelem” folyamán soha nem vett részt a politikában. Bár széles családi hátérrel rendelkezem. Édesapám magyar, édesanyám orosz származású.  A dédnagyapám Georgij Boriszov őrnagy volt  a Vörös Hadseregben harcolt Európa felszabadulásáért Berlinben. Édesapám pedig több országban dolgozott.  Rengeteg ház, szálloda, építésében is részt vett. Szobafestő és hőszigetelő szakmával. Többek között dolgozott az NDK-ban, Csehszlovákiában, Líbiában és a Szovjetunióban, ahol Csernovilban megismerte édesanyámat. Mikor én születtem már megtörtént a rendszerváltás. Viszont nagyon fiatal korom óta érdekelt a történelem, meg a külvilág. Édesapám sokat mesélt a fiatalkoráról és arról a világról, amiben dolgozott és élt. Én meg láttam, ami a jelenkor valósága. Innen ismertem meg a baloldali – marxista eszmeiséget! Ettől kezdve fogadtam meg, tenni fogok egy jobb élhetőbb, békésebb, boldogabb és igazságosabb országért és világért.
 Lokálpatrióta vagy. Milyen baloldali emberként Újpalotán élni?
Családommal akkor  költöztünk Rákospalotára, mikor 4 esztendős voltam. Iskoláimat  is itt végeztem, és itt is dolgozom. Nagyon szeretek Rákospalotán élni és imádok a városrészben sétálni, végigmenni az utcákon.  Kerületünk az elmúlt két  évtizedben rengeteget fejlődött. Iskolák újultak meg, munkahelyek létesültek, rengeteg játszótér és út épült meg.
A gyermekek minden évben Cirkuszba és az Állatkertbe mehetnek ingyen. Olcsóbban, de sokan teljesen  ingyen étkezhettek az iskolákban. Sőt még a tankönyvekhez  is könnyebben juthattunk hozzá.  Ez a kiemelkedő szociális gondoskodás Hajdu László polgármesterünknek  és csapatának köszönhető elsősorban. Viszont volt egy 4 éves időszaka(2010-2014) Palotának,  mikor László Tamás FIDESZ-es polgármester vezette a kerületet. Az országban akkor lévő “FIDESZ mánia” mellet sajnos a kerületi baloldal konfliktusának is köszönhető volt ez a váltás.  A szavazókat megosztották, és nem polgármesterre, hanem fideszre szavaztak.

Természetesen hozzátenném, Hajdu László 2010-en a RÁTE civil szervezetben tevékenykedett, így is több mint  30%-ot szerzett. Nem kívánom azt a négy évet értékelni, viszont 2014-ben egy széleskörű baloldali összefogásnak köszönhetően ismét Hajdu László a kerület polgármestere. Bár a Képviselő Testület Fideszes többségű(baloldal 9, Fidesz 10, Jobbik, LMP 1-1). Emiatt nem is tudott az év decemberéig működni Palota. Kerületi civil szervezetek nyílt levele (amit a Baloldali Jövő Fórum is aláírt) is hozzájárult, hogy megállapodtak.  Így  most működőképes a  kerületünk.

A kerületünk fontosnak tartja a tehetséges fiatalok támogatását, a szegény családok számára civilek segítségével kupakokat is gyűjt.
A gyermekek számára a szünidőben 3 fogásos ebédről gondoskodnak  az új és szép Pajtás Étteremben. Az étterem felett hétköznap olcsó internet és közösségi mosoda  áll az emberek rendelkezésére. Kézzelfogható, valóságos,  azonnali segítség a helyieknek.  Bármely kerületi fejlesztés esetén lakossági fórumon beszélik meg a kerületi lakosokkal, hogy merre menjen a 15. kerület. Áprilisban Újpalota parkolásának fejlesztése ügyét vitatja meg a lakosság Hajdu Lászlóval.
Karácsony előtt mindig ételt osztanak a rászorulók számára, a RÁTE pedig minden aranyvasárnap. Ez fontos, mert sajnos Budapesten a XV. kerület a második legszegényebb többségű városrész. Ennek a sajnálatosan szegény többségnek  is köszönhető a baloldali győzelem, amit személyesen Hajdu László jelképez.

A Baloldali Jövő Fórumban dolgozol. Milyen értékek mentén halad ez a szervezet?

A Baloldali Jövő Fórum szociáldemokrata közösség, széles baloldali tagsággal. Vannak köztünk marxisták is. Igenis, együtt tudunk működni minden kérdésben. Tisztelettel viseltetünk  elődeink emléke előtt! 10 éve alakultunk a  munkavállalói érdekképviselet, munkáltatói visszaélések megakadályozása, valamint hajléktalanokkal való szolidaritás jegyében. Viszont az évek folyamán és főleg, hogy 2010-ben a  FIDESZ került hatalomra így kormány, és már-már  rendszerellenesé szerveződünk. Az emberek sajnos csalódtak a politikában és a  pártokban is. Még a marxista szervezetekben is sajnos. Fontos a civilek megszervezése. A közösség, barátságok, szolidaritás megőrzése.  A civil szervezetek felé nyitottabbak  a választók. A civilek többfelé tudnak kapaszkodni. Viszont a pártoknak együtt is kell velük működni. Mert csak a szélesebb összefogással lehet, a “Nemzeti Együttműködés Rendszere” ellen fellépni. Ez a pártokon is múlik.

Mi a kedvenc filmed?

Konkrét kedvencem nincs. Se zenében, se filmben.  Nagyon szeretem a magyar filmeket főleg a Bujtor István főszereplésével készült  Ötvös Csöpi  filmeket, Szeretem az orosz/szovjet háborús és katonai filmeket. De bármilyen   filmet megnézek és értékelek. Sőt színházban is szeretek járni.Fontos számodra a környezetvédelem?

 A környezetvédelem elengedhetetlen, főleg baloldali szervezetek számára. Nem a természet jön felénk, hanem mi veszünk ki a természetből. A jövő a zöld energia, tény hogy jelenleg fokozatosan, mégis gyorsan  kell bevezetni.
A Paksi Atomerőmű  megállapodást jelenlegi formában (még oroszbarátként is) elutasítom. Minden fa kivágása az élet rombolása, pótolhatatlan érték.
A kormánynak stadionok és műkincsek váráslása helyett, az energiatakarékossági beruházások számára  kellene támogatást biztosítani. Szélerőművek építése fontos, és a Duna- Tisza csatorna is az elsivatagosodás ellen.  Parkosítások és faültetések nélkülözhetetlen elemei a jövőre készülésnek, ha egyáltalán élni akarunk.
Köszönöm az interjút!
Köszönöm.