Internacionalista küzdelem az embertelenség ellen

A  kurdok Iszlám Állam elleni ellenállásához csatlakozó, két internacionalista harcos esett el Rojava-ban, Szíriában.

Az ausztrál nemzetiségű Jamie Bright-ot (45 éves) az észak-kelet szíriai Shaddadi közelében öltek meg május 25-én, a portugál Mario Nunes-t (21 éves) pedig ugyanebben a térségben néhány héttel korábban.

Korábban Jamie Williams-t tartoztatták le az ausztrál hatóságok, mert Kurdisztánba akart utazni, hogy harcolhasson a terroristák ellen, de az ügyészség végül nem emelt vádat.

A portugál média megerősítette Nunes – háborús nevén Kendal – halálát, de a Népi Védelmi Egységek (YPG) még nem adott ki hivatalos közleményt haláláról. Bár a portugál média szerint Nunes-t az Iszlám Állam foglyul ejtette és kivégezte, helyi források szerint öngyilkosságot követett el, hogy elkerülje a fogságot. Minden kurd harcos tart magánál egy utolsó golyót, hogy végezhessen magával mielőtt fogságba esik.

Bright – háborús nevén Gabar Amed – három kurd katonával esett el, és a YPG parancsnoksága közleményben emlékezett meg róla: „A YPG megígéri, hogy folytatja a harcod, és meghajtjuk fejünket a nagy mártírok előtt, akik feláldozták lelküket ebben a forradalomban.”

Bright a harmadik ausztrál, aki az Iszlám Állam elleni harcokban esett el.  Ashley Johnston-t és Reece Harding-ot (hivatásos ausztrál katona) 2014-ben és 2015-ben ölték meg. A PKK, az YPG és más kurd szervezetek harcosai kivétel nélkül önfeláldozóan küzdenek az ISIS terroristái ellen. A világot fenyegető veszélyt felismerve  külföldi önkéntesek, hazájukban korábban  hivatásos katonák is csatlakoztak a kurd harcosokhoz. Nágó Zsuzsa, erdélyi  baloldali újságíró és aktivista elmondta, hogy Kurdisztánban már nem elsősorban  a hazáért, a családért, a függetlenségért  folyik a harc, hanem az “embertelenség ellen”. Úgy halnak meg, hogy nem is éltek előtte – mondja Zsuzsa, aki Törökországban segíti az embereket. A kurd fegyveresek házról-házra számolják fel az ellenség fészkeit és hozzák a békét, az emberséget, a kultúrát. A borzalmas harcok “szüneteiben” is oktatják a marxizmust, tanulnak, énekelnek, táncolnak. Hisznek a békében és a szocializmusban.

Ez a harc lesz a végső,
Csak összefogni hát,
És nemzetközivé lesz
Holnapra a világ.”