Ideológus kóklerek a kapitalizmus szolgálatában

A szocializmussal kapcsolatos leggyakoribb áltudományos tévhit az, hogy – gazdaságilag – nem működik. Pedig az újabb, 2008-as gazdasági világválságot követően rendkívül sok és érdekes változáson esett át a folyamatosan változó gazdaságtudomány. A válság előtt szó sem volt Keynes régi, állami szabályozáspárti gazdasági tanairól, nevetve dobták azt félre. A neoliberalizmus, tehát a gazdaságba bele nem avatkozó állam eszménye töretlenül élt és kinevettek mindenkit, aki mást gondolt. A gazdasági válság utáni időkben a világ ismét rádöbbent Keynes tanainak igazságára, hogy a gazdaságot valóban szabályozni kell a különböző konjunkturális ingadozások okán. Még a holland állam is államosította nagy múltú bankját az ABN-AMRO Bank-ot. Vajon eljöhet-e az ideje annak, hogy a marxista közgazdaságtan hazánkban is elnyerje méltó helyét? Úgy gondoljuk igen, mert a kapitalizmus mindenhatóságába vetett vallásos hit igen gyenge lábakon áll. A marxizmus tanai bár a nyugati egyetemeken igen népszerűek, a hazai katedrákon csak és kizárólag a kapitalizmus ideológusai kapnak helyet.

Ilyen ideológus Kornai János egyetemi tanár, aki mindezek ellenére beismeri, hogy a Szovjetunióban a gazdaság az utolsó pillanatig működött. Azért ne gondoljunk róla túl sok jót, a kapitalizmus felkent prófétájaként folyamatosan ontja magából a különböző víziókat és kinyilatkoztatásokat a szocializmus bűnösségéről. Szerinte nem lehet a kizsákmányoló gazdagokat szidni és „ha megvalósul Marx, Lenin, Trockij társadalma, akkor ma nincs tranzisztor, számítógép, internet, eldobható pelenka”. A kapitalizmus kézrátétellel gyógyít és maga a mennybe menetel… Hogy az internet mitől kapitalista találmány nem tudjuk, hisz főként állami vállalat: az amerikai védelmi minisztérium finanszírozására valósult meg ARPANET project néven, de ne zavarjanak minket a tények…  Zengjen dicshimnuszt a kapitalizmusról annak a fiatal dolgozónak, akinek a munkaadója csak a létfenntartáshoz szükséges munkabért adja meg, melyből élelemre talán, de továbbtanulásra semmiképpen nem jutna pénz hogy az életben előre jusson. Ön ingyen kapta a diplomáját a régi úgynevezett átkos rendszerben. A mai világban, ha Önnek kellene fizetni diplomáját a mostani bérek mellett nem biztos, hogy lenne, de mivel a gonosz kommunisták végigüldözték az egyetemen ezért önnek most van egy jól fizetett állami munkahelye. Érdekes, hogy annyira szereti a kapitalizmust, mégsem a versenyszférában dolgozik, hanem az adófizetők pénzén mondja meg merre van előre.

Kornai János politikai tevékenysége sem elhanyagolható, támogatta a dolgozó nép ellen irányuló 56-os ellenforradalmat, ezért több, mint valószínű, hogy áltudományos szocializmus-ellenes agyszüleményeit a politikai előítéletei és nem a tudomány motiválják, tudományos sikereit is minden bizonnyal kapcsolatainak köszönheti. Mindenesetre a lelkesedését és magyar elvbarátai lelkesedését a kapitalizmust régóta ismerő és elemző nyugati értelmiségiek nem osztják. Ott messzemenőkig nincs ekkora egyetértés arról, hogy a kapitaslizmus milyen hasznos dolog, sokan inkább csak gyarmatosító kizsákmányolásnak tartják.

Bár Kornai a szocializmus esküdt ellenségének számít, freudi elszólásában még ő is elismerte, hogy az egykori Szovjetunió gazdaságával voltaképpen semmi gond nem volt.

A lelkes egyetemi közgazdászhallgatóknak, (fiatal) kutatóknak azt javasoljuk, hogy nyissák meg elméjüket és fedezzék fel a közgazdaságtan megannyi iskolája között annak marxista ágát is. Ne hallgassanak feltétel nélkül a hazai hurrákapitalista kóklerek szektájára! A felnöveknő generációk jobban tudják milyen a kapitalista elnyomás, hisz mi ebben élünk!

 

 

 

Oszd meg a cikket, ne hagyd, hogy a kapitalista ideológusok hangja legyen az erősebb, építsd a szocializmust!