Hogyan szavazzon a rendszerkritikus baloldal- fórum

Ott voltam nézőként a fórumon. Videofelvétel készült, ezért nem jegyzeteltem. Miután a videofelvétellel valami gond van, megpróbálom emlékezetből leírni az elhangzottak lényegét. Elnézést kérek, ha valami fontosat kihagyok.

Először az Európai Unió Európai Egyesült Baloldal/Zöld Baloldal frakciójának képviselője, Marie-Christine Vergiat beszélt. Elmondta, hogy örül az MSZP-PM szövetségnek. Korábban a szocialista párt tagja volt, de ma már radikálisabbak a nézetei. Reméli, hogy a szövetség eredményes lesz. A nézők közül feltették a kérdést, hogy meddig tűrik, hogy Magyarországon ilyen helyzet legyen, hogy kilakoltatások legyenek, meg korrupció. A képviselő válaszában közölte, hogy ez Magyarország ügye, az Unió nem avatkozik belügyekbe.

A Párbeszéd képviselője, dr. Erőss Gábor elmondta, hogy a Párbeszéd szövetséget kötött az MSZP-vel, A Balpárttal és az Európai Baloldallal, a jelöltállítások tekintetében a DK-val is. A 106 választókörzetből 60 körzetben az MSZP-PM (ebből négyben a PM), 46 körzetben a DK fog jelöltet állítani. Mivel a programjuk „Szociális és demokrata”, reménykedik a győzelemben, ami még kétharmad is lehet, és akkor új alkotmányt fognak létrehozni.

A Balpárt képviselője nehezményezte, hogy az ő választókörzetében a DK is indít jelöltet, olyat, aki nem lakik a körzetben, sőt nem is jelenik ott meg. Tőle pedig elvárják, hogy lépjen vissza a javára. Kijelentette, hogy nem lép vissza.

Az MSZP Baloldali tömörülése képviselőjeként Rabi Béla elmondta, hogy ő vidéken él, sokat jár különböző falvakba, és látja, hogy ott milyen rosszul élnek. Ezért kell leváltani a jelenlegi kormányt. Az MSZP-nek most baloldali programja van, érdemes rájuk szavazni.

Az MSZP Munkástagozatától Török Zsolt kifejtette, hogy az MSZP nem baloldali párt, náluk még a PM is baloldalibb. Az MSZP kezd baloldalivá válni, mint azt a programjuk is mutatja. Egy hozzászóló rákérdezett, hogy miért nem terjesztik a programjukat szórólapon. Rabi Béla válaszában elmondta, hogy ő maga 35 ezer szórólapot osztott szét.

Az Európai Baloldal részéről Vajnai Attila ecsetelte, hogy azért kötöttek szövetséget, mert vállalták, hogy a lakhatás alkotmányos jog legyen.

A Marx Károly Társaság képviselője, Farkas Péter elmondta, hogy sokáig a bojkottot tartotta célravezetőnek, de ma már ő is azt képviseli, hogy a szövetségre kell szavazni.

Sajnálatos módon a Május Elseje Társaság képviselőjének, Szebeni Andrásnak a beszédére nem emlékszem.

A Népi Front Párt képviseletében Cseh Mikós levezette, hogy az ellenzéknek akkor lenne esélye a győzelemre, ha a FIDESZ jelöltjével szemben csak egy jelölt indulna. Ezt egy példán keresztül be is mutatta: ha egy választókörzetben a Fidesz-szel szemben két jelölt indul, a Fidesz jelöltje 40%-ot, az ellenzék 60%-ot kap, hiába győzne az ellenzék, mert a 60% kétfelé oszlik, így a Fidesz nyer. Ezért javasolja, hogy mindenki menjen el szavazni, és szavazzon érvénytelenül. Ha sok az érvénytelen szavazat, az kétségbe vonja a választás legitimitását, és jogos tiltakozások kezdődhetnek, akár népfelkelés is. Ezt a pártok képviselői leseperték.

A fórum végén felszólították a jelenlevőket, hogy mindenkit biztassanak arra, hogy menjenek el szavazni, és a szövetségre szavazzanak, illetve az egyéni jelöltek közül a legesélyesebbre.

Rónai Katalin