A Népi Front lapja

A forradalmárok megostromolták a Moncada laktanyát

1953. július 26-án  a felkelők megkezdték a Moncada laktanya ostromát.

Santiago de Cubában a Batista-diktatúra ellen lázadó, Fidel Castro vezette forradalmárok megrohamozták a Moncada laktanyát. Lázadásuk  kudarcba fulladt, de megadta a jelet a diktatúra elleni forradalom megindítására. Az egykori spanyol gyarmat Kuba, a XX. század közepén az USA befolyása alatt állt, amerikai kézben volt a cukornád-ültetvények, cukorgyárak, bányák zöme. Az ország élén egymást váltották az amerikai érdekeket kiszolgáló korrupt kormányok és diktátorok.
Egyikük, Fulgencio Batista 1935-től a hadsereg főparancsnoka volt, 1940-ben demokratikus választások révén került az elnöki székbe, majd négyéves mandátumának letöltése után visszavonult, és Floridában élvezte vagyonát. 1952-ben azonban puccsal visszatért a hatalomba. A Washington által azonnal elismert vezető korrupt, véreskezű zsarnoknak bizonyult: feloszlatta a parlamentet, törölte a már kiírt választásokat, betiltotta a politikai pártokat, és hatalmas pénzeket pumpált ki a gyengélkedő gazdaságból. A diákság és az értelmiség tüntetésekkel, a munkásság sztrájkokkal tiltakozott, amire a terror fokozása volt a válasz.

A diktatúra elleni fegyveres harc szervezéséhez egy fiatal ügyvéd, Fidel Castro kezdett hozzá testvérével Raullal és néhány barátjával. A maroknyi fiatal 1953. július 26-án megtámadta az ország második legnagyobb erődjét, a Moncadát és a közelben fekvő Bayamo város laktanyáját. A felkelők a fegyverkészletek megszerzése után általános sztrájkra akartak felhívni, majd háborút indítani a környező hegyvidéki körzetekben. A Sierra Maestrába menekült Castrót és néhány társát az azonnali felkoncolást elrendelő parancs ellenére “csak” letartóztatták.

A Moncada támadóinak pere 1953. szeptember 21-én kezdődött Santiago de Cubában, az ügyvéd végzettségű Fidel maga látta el védelmét. Castro október 16-án mondta el Kubában azóta számtalan kiadásban megjelent ötórás védőbeszédét, amely a híressé vált szavakkal zárult: “A történelem fel fog oldozni.” A bíróság tizenöt év börtönbüntetésre ítélte Castrót, amiből két évet töltött le. Mexikóba száműzték, ott szervezkedett tovább. Az általa vezetett Július 26. Mozgalom 82 tagja 1956. november 25-én vágott neki ismét a Granma nevű motoros jacht fedélzetén Kuba felszabadításának. A csoportot árulás nyomán meglepték a hadsereg erői, az összecsapások után mindössze 12-en maradtak életben, köztük Fidel, testvére Raúl és Che  Guevara. A Sierra Maestra hegyeibe húzódtak vissza, onnan szerveztek gerillamozgalmat a gyűlölt Batista-rezsim ellen. A számban egyre növekvő felkelő hadsereg sorra aratta a győzelmeket, Batista 1958. december 31-én elmenekült, másnap, 1959. január 1-jén Che Guevara, majd Fidel Castro csapatai is bevonultak Havannába: győzött a forradalom.

A Moncada laktanyát a forradalom győzelmét követően iskolává alakították át, falain mementóként meghagyták a lövedékek akkori becsapódásának helyét, a Santiagóba vezető műút mentén pedig emlékművet állítottak az akkori támadás minden egyes halottjának. A lehetetlen küldetésről, a világ legnagyszerűbb forradalmi cselekedetéről Robert Merle Goncourt-díjas francia író 1965-ben írt csodálatos regényt.

A kubai forradalmárok a legreménytelenebb helyzetben sem adták fel a küzdelmet. Mi sem adjuk fel! Előre a 21. századi szocializmusért!

FO

TI ÍRTÁTOK

In Memoriam Urbán Sándor

„A forradalmak az elnyomottak és kizsákmányoltak ünnepei.” Lenin szavai ezek. A forradalmak megszülik hőseiket. Régóta tudjuk ezt a munkásmozgalom történetéből. De ezen ünnepnapokból oly’ kevés van. H

50 kiló műanyag másodpercenként!

A folyókba dobott műanyag hulladék jelenti az óceánok szennyezésének egyik legfőbb forrását, és a legnagyobb szennyezők az ázsiai folyók – írják  holland kutatók. Számításaik szerint a fo

"Fehérek közt egy európai". Thomas Mann (Lübeck, 1875. június 6. – Zürich, 1955. augusztus 12.)

Német író, a 20. századi német nyelvű irodalom egyik legjelentősebb alakja. Elbeszéléstechnikája a 19. századhoz, elsősorban Tolsztojhoz, illetve Theodor Fontane és Richard Wagner szimbólumaihoz és ve
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

Az "én ötvenhatom"

1956 hatvanadik évfordulója alkalmából sorozat indult a Magyar Rádióban és az M1
No thumbnail available

Nemere, a dezinformátor-3.rész (egy antikommunista könyv cáfolata)

A Nagy Októberi Szocialista Forradalom jelentőségét,világra gyakorolt hatását és benne Lenin szerepét
No thumbnail available

Dózsa Vezér emlékezete

"Rokonai mintha csak szégyellték volna; éltek, virágoztak hazaszerte: de nem emlegették őseik
Légy szerző!
Légy szerző!