A Népi Front lapja

Hátborzongató jelenség: közmunkást csinálnak az iskolás gyerekekből

Mind több család kényszerül erre a lépésre Mártonfi György oktatáskutató szerint. Példaként egy tiszaigari fiú példáját idézik, akinek édesapja munkaképtelenné vált, anyja pedig évek óta állástalan már. A gyerek otthagyta a középiskolát és most ő tartja el a családot – közmunkából. Az édesanyja ugyanis bement az iskolából és kiíratta őt, mert betöltötte a 16. életévét. „Ezekben a körökben még az alig 50 ezer forintos bér is vonzó bevételi forrás” – így jellemezte az ország több településén szerzett tapasztalatait az oktatáskutató. A 25 év alatti közmunkások száma szeptemberben már meghaladta a 25 ezret, amit riasztó adatnak tartanak. A cikk a 18 éven aluli közmunkásokról nem közöl adatokat.

Márpedig a szegénységbe való bebetonozódás legbiztosabb módja, ha valaki abbahagyja az iskolát, mert nyolc általános iskolai végzettséggel normális, a család tartós megélhetését biztosító munkalehetőséghez a XXI. században nem lehet jutni. S nagyon durva volna, ha egy jószándékú szociális intézkedés tévútra vinné a családokat.

Felhívtuk hát Szilágyi Lászlót, a 800 lakosú Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaigar polgármesterét, hogy megkérdezzük, miért engedték ezt az egészet. A közmunkások foglalkoztatásáról ugyanis az önkormányzat dönt, ha nem vették volna fel a gyereket dolgozni, akkor az anya nem vette volna ki az iskolából, mert nem lett volna értelme, hiszen úgy tovább kapta volna utána a családi pótlékot. S a szociális rendszer éppen arra való, hogy a bajba került családokon segíteni tudjanak.

A polgármester a Válasz.hu-nak azt mondta, a fiú édesapja agyvérzést kapott, tolószékbe került, édesanyja pedig szintén beteges, és a volt szakmunkástanulón kívül még egy kiskorú gyermekről kell így gondoskodniuk. A család beleroppant az apa megrokkanásába, a fiú nem járt rendesen iskolába, a jegyzőt többször is kereste a szakmunkásképző, hogy felfüggesszék a családi pótlék folyósítását, mert felhalmozódtak a gyerek igazolatlan órái.

A polgármester szerint alkohol, cigaretta és más addiktív szerek használata okozta mindezt, így akármilyen szörnyűnek érzi, hogy a tanulónak ott kellett hagynia az iskolát, ebben az esetben mégis úgy látja: előnyére vált mindez. Bekerült ugyanis egy lelkiismeretesen dolgozó csapatba, s amíg az iskolában bukdácsolt, itt az asztalosüzemben, a kőműves brigádban szakmai tapasztalatokat szerez. Mindez jó hatással volt rá, a szenvedélybetegségeitől megszabadult, rendesen, időre jár dolgozni.

A polgármester nem tudta, hogy az apának vagy az anyának jár-e táppénz, rokkantnyugdíj, s immár a szociális segélyt sem ők folyósítják számukra, mert az a járáshoz került át. Lakásfenntartási támogatást azonban kapnak és a költözködésben is segítettek nekik, amikor egy külföldinek sikerült jó áron eladni a házukat és egy kisebbe költözniük.

Hátborzongató egy helyzet. Eszerint bekerül a közmunkarendszerébe egy gyerek 16 évesen, és nem az történik, hogy kigyullad valahol a vörös villogó fény, jelezve, hogy egy családdal nagyon nagy baj van. Nézzünk már rá, tekintsük át, milyen támogatásokat vesznek igénybe, és mire lennének jogosultak. S az egész szociális ellátórendszer minden lehetőségét vegyük számba, a nyugdíjtól, a rokkantnyugdíjig, a táppénzen át a szociális segélyig. Ehelyett sodródás van, magukra maradnak azok, akik ezt a szörnyen bonyolult rendszert nem képesek áttekinteni, a család, egy kicsi önkormányzat.

Keressük a Belügyminisztériumot, hogy tisztán lássuk, mennyire gyakori ez a jelenség, és mit tesznek ellene.

Forrás: valasz.hu/rosta

TI ÍRTÁTOK

ADY ENDRE: A TŰZ MÁRCIUSA

Csámpás, konok netán ez a világ S végbe hanyatlik, kit annyian űztek, De élethittel én, üldözött haló, Március kofáira és szentjeire Hadd szórjam szitkát és dicsét a Tűznek. Hadd halljék végre

Háború a vörös csillag ellen

Megjelent "az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról, valamint az ezzel összefüggő egyes törvények módosításáról" szóló törvényjavaslat, amelyet Lázár János és Semjén Zsolt

"Demokrácia védelme"?

Nemrégiben egy ígéretes, nagyobb lélegzetű tanulmány két bevezető fejezete jelent meg a Frontoldalon „PlalylA” „tollából” „Demokrácia védelme” címmel. A cikkeket viharos vita követte, aminek nyomán az
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

Nemere, a dezinformátor -4. rész-egy antikommunista könyv cáfolata

Nemere, a dezinformátor -4. rész-egy antikommunista könyv cáfolata

”Kezdhetjük mindjárt azzal,hogy ez a „jó és nemes ember”,ez a „szovjet emberek
Grósz Károlyról az igazat!

Grósz Károlyról az igazat!

A rendszerváltás óta eltelt 25 esztendőben divat és már-már kötelesség lett a
No thumbnail available

Valahol Európában, újra és újra...

Isten tudja, hányszor láttam a filmet. Fájt mindig, hogyne fájt volna, de
Légy szerző!
Légy szerző!