Hajrá Magyarország! Már ötszáz iskola lázad!

Miközben a kormány „széleskörű párbeszéddel” kampányol, Balog Zoltán miniszter felhívására a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) éppen arra a napra, február 3-ra hívott össze köznevelési fórumokat a tankerületekben, amikor az oktatás tarthatatlan helyzete miatt tüntetnek. Micsoda cinikus hatalom! Átnéznek a nemzet napszámosain, átnéznek Magyarországon. A Fogadóóra című miskolci fáklyás felvonulás a Herman Ottó Gimnázium tornacsarnoka elől indul. A demonstrációhoz számos érdekképviselet csatlakozott, a Népszabadság úgy tudja, a fővárosból és az ország több településéről is mennek a borsodi megyeszékhelyre. Közben kiderült, hogy szerdán Miskolc és Budapest mellett tüntetés lesz Békéscsabán, Budaörsön,  Pécsen, Sopronban, Szegeden, Szombathelyen, és Veszprémben, február 10-én pedig országos megmozdulás következhet.  A Tanítanék oldalán már több, mint  500 intézmény és szervezet írta alá a petíciót, amivel kiállnak a miskolci hermanosok mellett. Az egyéni támogatókkal együtt az oldalon már 27 ezer fölött van azok száma, akik névvel is vállalták a szolidaritást. Mint korábban megírtuk, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerint Balog miniszter nem is a valódi megoldást keresi, csak az oktatás szereplőit próbálja megosztani. Közben megalakult az „Utolsó óra – Vészhelyzet az oktatásban” nevű Facebook-csoport, amelyhez néhány nap alatt több mint ötezren csatlakoztak.pdsztuntetes

Az első Országos Tantestületi Értekezlet résztvevői nevében ők azt írják, hogy valóban elérkezett az utolsó óra, ezért követelik, hogy a kormányzat az érintettek valódi bevonásával oldja meg az oktatás rendszerszintű problémáit. Illegitimnek tekintik a Balog Zoltán által létrehozott Köznevelési Kerekasztalt, mert az valójában önmagával tárgyalna. Követelik “a közoktatás átfogó átalakítását, széleskörű egyeztetést a gyakorló pedagógusok és nevelésben részt vevők érdekvédelmi és szakmai szervezeteivel, szülőkkel és diákokkal!”

Követeléseik támogatásáért február 10-ére országos demonstrációra hívják az oktatásban, nevelésben érintetteket, mindenkit, akinek fontos az oktatás jövője, mert úgy vélik, elérkezett az utolsó óra és addig nem szabad meghátrálni, amíg a kormányzat nem kínál a valódi érintetteknek kielégítő megoldást. A Policy Agenda elemezte, milyen konfliktusokkal kerülhet szembe a kormány hamarosan. A kutatók arra jutottak, hogy a Fidesznek nem az ellenzéktől, hanem az elégedetlen társadalmi csoportoktól kell tartania, a nagy kérdés az, hogy az érdekképviseletek képesek lesznek e átlépni eddigi árnyékukon? Az intézet szerint az elmúlt öt évben az ország még soha nem volt ennyire közel ahhoz, hogy valódi, az ország életére is hatással levő sztrájk legyen, mint ma. Az európai kapitalizmus bajban van. Anyagi és erkölcsi válságba került az oktatás Szlovákiában is.  Hajrá Magyarország? Hajrá Szlovákia? Fogjatok össze! Együtt erősebbek vagyunk.

Kérlek, hogy február 10-ig minden nap oszd meg vagy add tovább ezt a hírt, ha számodra is fontos az oktatás, az ifjúság, az ország  jövője!

F.Zs.