“Nincsen igazság mindenki otthonában” – mondta Ferenc pápa

A misét Ferenc pápa az Európa számos országából a Vatikánba hívott  hatezer fedél nélkülinek, szegénynek és rászorulónak mutatta be a nekik szentelt háromnapos római zarándoklat végén. Közöttük volt a több mint nyolcvanfős, Budapestről és a szombathelyi egyházmegyéből érkezett magyar csoport is.

Ferenc pápa homíliájában az emberi életnek azokról az értékeiről, igazi gazdagságairól beszélt, amelyek nem múlnak el. “Isten és embertársunk, ezek a legnagyobb javak, amelyeket szeretnünk kell. Minden egyéb – az ég, a föld, a legszebb dolgok, ez a bazilika is – múlandó” – fogalmazott a klerikális reakció által támadott katolikus egyházfő. Legutóbb négy bíboros kelt ki a pápa ellen.

Kiemelte, hogy a “kirekesztett” emberek nem haszontalanok, hanem értékesek. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy gyakran az embert selejtezik le a múlandó dolgokkal szemben, és ennél is súlyosabbnak, hogy korunk társadalma hozzászokott embertársaink leselejtezéséhez. “Aggódni kell, amikor a lelkiismeret érzéketlenné válik, és nem veszi észre a mellette szenvedő testvért vagy a világ súlyos gondjait, amelyek ismétlődő refrénné válnak a tévéhíradókban” .Képtalálat a következőre: „ferenc pápa cipője”

Ferenc pápa “lelki rokkantságnak” nevezte, hogy a világban fontosabb a termelés mint az emberek szeretete. Kijelentette: korunk tragikus ellentmondása, hogy minél nagyobb a fejlődés és minél inkább szélesednek a lehetőségek, annál többen vannak azok, akik ezekhez nem tudnak hozzájutni. “Ez nagy igazságtalanság (.) nincsen béke annak a házában sem, aki jól van, ha nincsen igazság mindenki otthonában” – fogalmazott a pápa.

Ferenc pápa az olaszországi Torinóból, Mussolini  diktatúrája  elől elmenekülő Bergoglio család legidősebb fiaként,  a Buenos Aires melletti Flores városka egyik bérházában látta meg a napvilágot.  A “piszkos háború” idején marxista könyveket rejtegetett, kockáztatva emiatt életét és szabadságát.

Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakciójának vezetője kijelentette, hogy Ferenc pápa „menekültügyről vallott gondolatai nem képezik a hivatalos egyházi tanítás részét, vagyis nem jelentenek a hívő katolikusok számára lelkiismeretben kötelező azonosulást”.

Bayer Zsolt, a Magyar Hírlapnak a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett újságírója, Fidesz 5. számú tagkönyvének tulajdonosa, Ferenc pápának Jacques Hamel francia pap meggyilkolásával kapcsolatos kijelentései miatt („Ha szóvá teszem az iszlám erőszakot, akkor szóvá kell tenni a katolikus erőszakot is.”) blogjában azt írta, hogy „a pápa vagy egy demens vénember, aki teljességgel alkalmatlan a pápai poszt betöltésére, vagy egy gazember”.... hogy támogatást nyújtson a károsultaknak, és tájékozódjon az ottani helyzetről / Fotó: AFP