“Hagyjuk abba az imádkozást Párizsért, a békéért dolgozzunk!”

A buddhista szellemi vezető szerint a problémát emberek teremtették, tehát fölösleges most Isten segítségét kérniük, amit kreáltak, azt maguknak kell megoldaniuk.

“Ezt a problémát nem oldhatjuk meg egyedül imádsággal. Én buddhista vagyok és hiszek az imádság erejében, de ezt a problémát az emberek teremtették,  és most Istent kérjük, hogy oldja meg. Ez nem logikus. Isten azt mondaná, oldjátok meg magatok, hiszen ti hoztátok létre” – mondta a láma.

Hozzátette: mélyen reméli, hogy a 20. század erőszakhulláma nem vérezi át a 21 századot is.

“Az emberi értékek, a harmónia, az összetartozás szisztematikus megközelítésére van szükségünk – mondta. – S ha belevágunk ennek megvalósításába, akkor ez a század, reményeim szerint, más lesz, mint az előző. Mindenkinek ez az érdeke. Dolgozzunk hát a békéért a saját családunkban, a társadalomban, és ne Istentől, Buddhától, vagy a kormányoktól várjuk a segítséget” – fogalmazta meg szokatlanul hangzó tanácsait a buddhisták szellemi vezetője.

A dalai láma kitért arra is, hogy a tibeti népre bízza annak eldöntését, vajon szükség van-e még dalai lámákra. Ő mindenesetre készen áll arra is, ha ezt az intézményt eltörlik. “Én többé már nem politizálok, csakis a tibetiek jóléte foglalkoztat” – szögezte le.

Minden embernek el kellene gondolkozni azon, amit a bölcs vallási vezető mondott. Emberi tanácsot adott a világnak. Abba kell hagyni sok mindent, amit természetesnek veszünk, mert nincs ránk emberekre jó hatással. Nincs szükség halálkultuszra egy amúgy is szomorú, gondokkal küzdő világban. Meglepő, hogy a világ kimagasló szellemi vezetői józanul ítélik meg a nemzetközi politikai helyzetet. Meglepő és jó! Paradigmaváltás történt a 21. század egyházaiban. Magyarországra igen kevés jut belőle.