A Népi Front lapja

HA ERKÖLCSILEG EZT TARTJÁK HELYESNEK, MIÉRT NEM MARAD VASÁRNAP ZÁRVA A CBA?

Tavaly júniusban adott interjút a CBA vezére a Heti Válasznak arról, hogy – bár ha vasárnap nyitva tartanának az üzletek, az profitot hozna – Baldauf  látja az emberi oldalát a dolognak: családi konfliktusok, válások lennének a vasárnap nyitva tartó boltok eredményei. Szerinte:  “elfogadhatatlan, hogy a kereskedelemben dolgozók vasárnap sem pihenhetnek”“az eladók, a boltvezetők ingerültebbek voltak a vasárnapi pihenőnap hiányában”

Most, hogy a Fidesz eltörölte a vasárnapi zárvatartást, szó fennakad, hang bennakad, és a Fidesz közeli üzletlánc képviselői nem állnak ki, hogy márpedig mi megvédjük a magyar családokat.

A helyzet az, hogy ha valóban érdekelné a CBA-t a munkavállalói sorsa, és a cég vezetőjéből nem csupán a Fidesz propagandája szólt volna, akkor most cselekedni kellene. Nem kinyitni vasárnap. Esetleg kinyitni, és brutálisan magas vasárnapi pótlékot adni a vasárnap is dolgozóknak. Mert a fenti mondatokból ez következik. És nem is lenne ezzel gond, hiszen akinek nem tetszik a vasárnapi nyitvatartás, az nem megy vásárolni, ezzel a CBA-t is támogatva, a CBA saját normái szerint tizstességesen bánik a munkavállalóival, az emberek pedig, akik vasárnap kell, hogy vásároljanak, elmennek máshova. Mindeki jól jár. Csak hát úgy tűnik, inkább a profitot választja a CBA, a saját maguk által meghatározott erkölcsi tisztesség helyett. Főleg, hogy már a vasárnapi boltzár alatt is azon ügyködtek, hogy nyissanak ki minél több boltot.

Ha valóban olyan magyar üzletlánc lenne a CBA, amit a saját marketingjük sugall, hogy ők a magyar embereket tartják elsőnek, akkor bizony szembeszállnának a Magyarországon tevékenykedő külföldi multikkal bezárnának vasárnap, és ezzel mutatnának példát.

De a helyzet az, hogy a CBA nem jobb, mint a külföldi multik, sőt két szempontból rosszabb is.  Egyrészt, profitjukból a Fidesz körüli holdudvart támogatják, másrészt a legrosszabb munkáltatók a kiskereskedelmi szektorban.

2013-ban a CBA-ban volt a legalacsonyabb a bolti dolgozók átlagfizetése, 134 ezer bruttóval. Átlagfizetés kicsivel a minimálbér felett. Vajon hányan dolgoztak minimálbérért a magyar emberek üzletláncában? Vajon az ALDI hogyan engedhette meg emelett a duplaennyi, 299 ezer forintos átlagbért? Nem gondolja-e Baldauf, hogy a CBA-dolgozók ingerültsége a bérükkel is összefüggésben lehet?

De tényleg, hogy lehet, hogy a Fidesz-szövetséges CBA-ban csak akkor sírnak a vasárnapi munkavégzés miatt, amikor a Fideszt kell ezzel támogatni, akkor nem, amikor a munkavállalóknak kell megadni?

És akkor ott az anyapárt, a Fidesz, amely egyik pillanatról a másikra bezáratja vasárnapra a boltokat, a magyar családok védelmében. Mindenfajta hatásvizsgálat, alternatív opció megfontolása nélkül. Majd amikor kiderül, hogy politikailag kedvezőtlen a boltzár, akkor mindenfajta hatásvizsgálat, alternatív opció megfontolása nélkül visszavonja azt, sőt,még a 100%-os vasárnapi pótlékot is visszaveszi 50%-ra, hogy ráfoghasassa azt a szocialistákra. Amikor pedig a PM, a Jobbik, és az MSZP benyújt egy módosító indítványt, hogy megmaradhasson a vasárnapi pótlék, elutasítja ezeket, és közli, majd ő tárgyal a kiskereskedelmi dolgozókkal.  Akikkel viszont e cikk megírásának pillanatáig elmulasztott tárgyalni.

Pedig vasárnapi boltzár helyett, a vasárnapi pótlék drasztikus megemelése sokkal jobb megoldás lehetne. Akkor kiszámolhatná minden bolt, hogy megéri-e dolgoztatni az alkalmazottakat ennyiért, vagy jobban megéri ki se nyitni vasárnap. Ahol a munkavállaló tisztességesebb fizetést kap, vagy szabadnapot vasárnapra. De erről szó sincs.

Ha már a Fidesz-propaganda, és az olyan hozzájuk köthető cégek mint a CBA folytonosan a hanyatló nyugat, és a nyugati kapitalizmus ellen vívják a harcukat, érdemes lenne ezt a harcot sajtóközlemények helyett tényleg a munkavállalók érdekében  tettekkel megvívni.

Mert ameddig a legalacsonyabb bérek a nagy magyar multinál vannak, ezáltal lefelé húzva az egész szektor bérversenyét, ameddig a Tesco az első, aki önkéntes alapon adja a 300%-os vasárnapi pótlékot, ameddig a kormány nem védi meg a munkavállalók jogait, és a magasabb bérekért egy lépést se tesz, addig ez mind üres propaganda. És valójában ez nem az emberekért folytatott harc a kapitalizmusban, hanem éppenhogy az emberek szélsőséges kizsákmányolása.Szerintem jó, hogy a Fidesz eltörölte a vasárnapi boltzárat, amely úgy, ahogyan bevezették, az emberek egymás ellen fordítására, és a kiskereskedelemnek a CBA számára kedvező átalakítására volt csak jó (a nagy multik közül ők rendelkeztek ugyanis a legtöbb olyan kisbolttal, ami alapterülete alapján vasárnap is nyitva tarthatott). De ha már eltörölték, akkor érdemes lenne azokat is kompenzálni, akik vesztettek a boltzáron. Különben az egész csupán egy nagy duma.

Írta: Jámbor András/Forrás KM

A híres magyar üzletlánc dolgozói a tüntetéseken sem mernek részt venni. A multicégeknél van szakszervezet, és nem fenyegetik a dolgozókat, akkor sem, ha a nyitvatartás ellen tiltakoznak. A vasárnapi nyitvatartás nem a multik dolgozóinak rossz, mert ők megkapják a törvényes szabadnapjaikat, hanem pont a holdudvart szolgáló cégek dolgozóinak! Nos, aki nem kapja meg, még szép, hogy ingerült! Amit a kormánynak kellet volna meglépni azt a multi lépte meg. Kinek kell szégyellnie magát? 

Kedves barátaim! Belülről kell ismerni az életet, ahhoz, hogy a valóságot lássuk. Legalább a “sportszerűség” lenne erős oldaluk, ha már nemzeti kapitalizmust csinálnak. Hé magyar! “Ne bántsd a magyart!” (Zrínyi Miklós) Mindenkiről essen szó, aki dolgozik, a kereskedőtől a börtönőrön át a szakácsig!

Na igen! A nyugati cégeket megtanította viselkedni az ottani proletariátus! A magyarok mikor tanulnak meg “tanítani”?

 

 

TI ÍRTÁTOK

ADY ENDRE: A TŰZ MÁRCIUSA

Csámpás, konok netán ez a világ S végbe hanyatlik, kit annyian űztek, De élethittel én, üldözött haló, Március kofáira és szentjeire Hadd szórjam szitkát és dicsét a Tűznek. Hadd halljék végre

Háború a vörös csillag ellen

Megjelent "az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról, valamint az ezzel összefüggő egyes törvények módosításáról" szóló törvényjavaslat, amelyet Lázár János és Semjén Zsolt

"Demokrácia védelme"?

Nemrégiben egy ígéretes, nagyobb lélegzetű tanulmány két bevezető fejezete jelent meg a Frontoldalon „PlalylA” „tollából” „Demokrácia védelme” címmel. A cikkeket viharos vita követte, aminek nyomán az
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

Nemere, a dezinformátor -1. rész (egy antikommunista könyv cáfolata)

Gyerekkoromban szerettem Nemere István fantasztikus regényeit olvasni. Talán éppen az ő izgalmas
No thumbnail available

Gorkij alakjai hogy kísértenek...

Hetvennyolc esztendeje halt meg a zseniális   szovjet író, aki függetlenül politikai
No thumbnail available

Petőfi Sándor: RESPUBLIKA

Respublika, szabadság gyermeke S szabadság anyja, világ jótevője, Ki bujdosol, mint a Rákócziak, Köszöntelek a
Légy szerző!
Légy szerző!