HA ERKÖLCSILEG EZT TARTJÁK HELYESNEK, MIÉRT NEM MARAD VASÁRNAP ZÁRVA A CBA?

Tavaly júniusban adott interjút a CBA vezére a Heti Válasznak arról, hogy – bár ha vasárnap nyitva tartanának az üzletek, az profitot hozna – Baldauf  látja az emberi oldalát a dolognak: családi konfliktusok, válások lennének a vasárnap nyitva tartó boltok eredményei. Szerinte:  “elfogadhatatlan, hogy a kereskedelemben dolgozók vasárnap sem pihenhetnek”“az eladók, a boltvezetők ingerültebbek voltak a vasárnapi pihenőnap hiányában”

Most, hogy a Fidesz eltörölte a vasárnapi zárvatartást, szó fennakad, hang bennakad, és a Fidesz közeli üzletlánc képviselői nem állnak ki, hogy márpedig mi megvédjük a magyar családokat.

A helyzet az, hogy ha valóban érdekelné a CBA-t a munkavállalói sorsa, és a cég vezetőjéből nem csupán a Fidesz propagandája szólt volna, akkor most cselekedni kellene. Nem kinyitni vasárnap. Esetleg kinyitni, és brutálisan magas vasárnapi pótlékot adni a vasárnap is dolgozóknak. Mert a fenti mondatokból ez következik. És nem is lenne ezzel gond, hiszen akinek nem tetszik a vasárnapi nyitvatartás, az nem megy vásárolni, ezzel a CBA-t is támogatva, a CBA saját normái szerint tizstességesen bánik a munkavállalóival, az emberek pedig, akik vasárnap kell, hogy vásároljanak, elmennek máshova. Mindeki jól jár. Csak hát úgy tűnik, inkább a profitot választja a CBA, a saját maguk által meghatározott erkölcsi tisztesség helyett. Főleg, hogy már a vasárnapi boltzár alatt is azon ügyködtek, hogy nyissanak ki minél több boltot.

Ha valóban olyan magyar üzletlánc lenne a CBA, amit a saját marketingjük sugall, hogy ők a magyar embereket tartják elsőnek, akkor bizony szembeszállnának a Magyarországon tevékenykedő külföldi multikkal bezárnának vasárnap, és ezzel mutatnának példát.

De a helyzet az, hogy a CBA nem jobb, mint a külföldi multik, sőt két szempontból rosszabb is.  Egyrészt, profitjukból a Fidesz körüli holdudvart támogatják, másrészt a legrosszabb munkáltatók a kiskereskedelmi szektorban.

2013-ban a CBA-ban volt a legalacsonyabb a bolti dolgozók átlagfizetése, 134 ezer bruttóval. Átlagfizetés kicsivel a minimálbér felett. Vajon hányan dolgoztak minimálbérért a magyar emberek üzletláncában? Vajon az ALDI hogyan engedhette meg emelett a duplaennyi, 299 ezer forintos átlagbért? Nem gondolja-e Baldauf, hogy a CBA-dolgozók ingerültsége a bérükkel is összefüggésben lehet?

De tényleg, hogy lehet, hogy a Fidesz-szövetséges CBA-ban csak akkor sírnak a vasárnapi munkavégzés miatt, amikor a Fideszt kell ezzel támogatni, akkor nem, amikor a munkavállalóknak kell megadni?

És akkor ott az anyapárt, a Fidesz, amely egyik pillanatról a másikra bezáratja vasárnapra a boltokat, a magyar családok védelmében. Mindenfajta hatásvizsgálat, alternatív opció megfontolása nélkül. Majd amikor kiderül, hogy politikailag kedvezőtlen a boltzár, akkor mindenfajta hatásvizsgálat, alternatív opció megfontolása nélkül visszavonja azt, sőt,még a 100%-os vasárnapi pótlékot is visszaveszi 50%-ra, hogy ráfoghasassa azt a szocialistákra. Amikor pedig a PM, a Jobbik, és az MSZP benyújt egy módosító indítványt, hogy megmaradhasson a vasárnapi pótlék, elutasítja ezeket, és közli, majd ő tárgyal a kiskereskedelmi dolgozókkal.  Akikkel viszont e cikk megírásának pillanatáig elmulasztott tárgyalni.

Pedig vasárnapi boltzár helyett, a vasárnapi pótlék drasztikus megemelése sokkal jobb megoldás lehetne. Akkor kiszámolhatná minden bolt, hogy megéri-e dolgoztatni az alkalmazottakat ennyiért, vagy jobban megéri ki se nyitni vasárnap. Ahol a munkavállaló tisztességesebb fizetést kap, vagy szabadnapot vasárnapra. De erről szó sincs.

Ha már a Fidesz-propaganda, és az olyan hozzájuk köthető cégek mint a CBA folytonosan a hanyatló nyugat, és a nyugati kapitalizmus ellen vívják a harcukat, érdemes lenne ezt a harcot sajtóközlemények helyett tényleg a munkavállalók érdekében  tettekkel megvívni.

Mert ameddig a legalacsonyabb bérek a nagy magyar multinál vannak, ezáltal lefelé húzva az egész szektor bérversenyét, ameddig a Tesco az első, aki önkéntes alapon adja a 300%-os vasárnapi pótlékot, ameddig a kormány nem védi meg a munkavállalók jogait, és a magasabb bérekért egy lépést se tesz, addig ez mind üres propaganda. És valójában ez nem az emberekért folytatott harc a kapitalizmusban, hanem éppenhogy az emberek szélsőséges kizsákmányolása.Szerintem jó, hogy a Fidesz eltörölte a vasárnapi boltzárat, amely úgy, ahogyan bevezették, az emberek egymás ellen fordítására, és a kiskereskedelemnek a CBA számára kedvező átalakítására volt csak jó (a nagy multik közül ők rendelkeztek ugyanis a legtöbb olyan kisbolttal, ami alapterülete alapján vasárnap is nyitva tarthatott). De ha már eltörölték, akkor érdemes lenne azokat is kompenzálni, akik vesztettek a boltzáron. Különben az egész csupán egy nagy duma.

Írta: Jámbor András/Forrás KM

A híres magyar üzletlánc dolgozói a tüntetéseken sem mernek részt venni. A multicégeknél van szakszervezet, és nem fenyegetik a dolgozókat, akkor sem, ha a nyitvatartás ellen tiltakoznak. A vasárnapi nyitvatartás nem a multik dolgozóinak rossz, mert ők megkapják a törvényes szabadnapjaikat, hanem pont a holdudvart szolgáló cégek dolgozóinak! Nos, aki nem kapja meg, még szép, hogy ingerült! Amit a kormánynak kellet volna meglépni azt a multi lépte meg. Kinek kell szégyellnie magát? 

Kedves barátaim! Belülről kell ismerni az életet, ahhoz, hogy a valóságot lássuk. Legalább a “sportszerűség” lenne erős oldaluk, ha már nemzeti kapitalizmust csinálnak. Hé magyar! “Ne bántsd a magyart!” (Zrínyi Miklós) Mindenkiről essen szó, aki dolgozik, a kereskedőtől a börtönőrön át a szakácsig!

Na igen! A nyugati cégeket megtanította viselkedni az ottani proletariátus! A magyarok mikor tanulnak meg “tanítani”?