Guantanamón elkezdődött és napjainkban folytatódik…

A The Guardian Australia birtokába került egy több mint kétezer oldalas jelentés, amely menekültek, köztük gyerekek elleni támadásokról, szexuális visszaélésekről és lelki bántalmazásokról szólnak az Ausztrália által Nauru szigetén működtetett menekülttáborban.

A feljegyzéseket a befogadóközpont személyzete készítette 2013 augusztusa és 2015 októbere között, és többek között olyan esetek szerepelnek benne, hogy az őrök halálosan megfenyegetnek fiatal fiúkat, vagy hogy szexuális szívességért cserébe engednek zuhanyzást fiatal nőknek, írja az MTI.

A jelentés szerint az áldozatok több mint fele gyerek. bevándorlók súlyos lelki terror alatt vannak: egy nő például megpróbálta felakasztani magát, egy lány pedig összevarrta a saját száját. Egy kislány azt írta 2014-ben az iskolai füzetébe, hogy belefáradt ebbe és meg akar halni.

Ausztráliát a menedékkérőkkel szembeni nagyon kemény politikája miatt rendszeresen bírálják emberi jogi szervezetek. A múlt héten az Amnesty International és a Human Rights Watch emberi jogi szervezetek azzal vádolták meg Ausztráliát, hogy szándékosan nem foglalkozik érdemben a menekültekkel szembeni visszaélésekkel.

Az ausztrál miniszterelnök, Malcolm Turnbull a lap birtokába került jelentésre reagálva kijelentette, hogy ki fogják vizsgálni az ügyet, de nem változtatnak a bevándorlással kapcsolatos politikán.

Az emberekkel való bánásmódon kellene változtatni! Abba kellene hagyni az USA világuralmi törekvéseinek a támogatását. A bajok gyökere itt van, s ha ezeknek a kezelése elmarad, akkor a válság tovább hömpölyög.

Előzmények: az ügyben  kirobbant botrány  miatt az ausztrál bevándorlási miniszter közölte, hogy meg fogja látogatni a naurui koncentrációs  tábort, de nem gondolja, hogy valóban ilyen súlyos lenne a helyzet. Pedig erre utal az is, hogy a naurui külügyminiszter, aki támogatta a menekülttábor fenntartása át,  indoklás nélkül lemondott.