Gorbacsov – zsákbamacska a tasakos kávéban

Az amerikaiak úgy terjesztik a világon a demokráciájukat, mint a tasakos kávét – jelentette ki pénteken az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva Mihail Gorbacsov, az az  ember, aki szétverte saját hazáját   szovjet elnök korában, a Rendkívüli Állapot Állami Bizottsága (GKCSP) által megkísérelt államcsíny 25. évfordulóján.

“Annak idején azt mondtam az amerikaiaknak: önök megpróbálják rákényszeríteni az önök demokráciáját az emberekre különböző országokban. Úgy terítik szét, mint a tasakos kávét, de az embereket hagyni kell önállóan dönteni. Mégis folytatták és ma is folytatják ezt a fajta külpolitikát” – mondta Gorbacsov, de azt elfelejtette, hozzátenni, hogy ÉN, Mihail Szergejevics ehhez minden segítséget megadtam, ha kellett nyakig ültem a zaccban!

A hazaáruló  a héten a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: a negyedszázaddal ezelőtti puccskísérletből azt a tanulságot vonta le, hogy “elfogadhatatlan” minden olyan kísérlet, amely a kormány megdöntését, az országnak a normális fejlődési iránytól való eltérítését célozza. S az elfogadható, hogy Gorbacsov rátámadt saját hazájára?

A GKCSP a Szovjetunió széthullásának megakadályozására hivatkozva próbálta magához ragadni a hatalmat 1991. augusztus 19. és 21. között, de Borisz Jelcin és Alekszandr Ruckoj orosz alelnök vezetésével  ellenállás bontakozott ki a puccskísérlet ellen. A Krímben nyaraló Gorbacsovot a SZU megmentésére szövetkezők augusztus 18-án házi őrizet alá helyezték.

A megbukott országmentés részvevőit az orosz állami duma 1994-ben amnesztiában részesítette.

Sajnos sem a Szovjetunióban, sem Magyarországon nem készítették fel arra a párttagságot és a munkásosztályt, hogy megvédje  a népi demokráciát. A helyzetet súlyosbította a pártarisztokrácia kialakulása és úrhatnámsága, amely oda vezetett sok-sok összetevővel együtt, hogy a párt vezetői döntötték meg a szocializmust! 

Frontoldal