Gondolatok rádió hallgatása közben…

Jó ideje már annak, hogy  a Kossuth-rádióban a férfiak 40 év munka utáni nyugdíjazásával kapcsolatban hangzott el egy  beszélgetés. A  műsorvezető megemlítette, hogy bizony  sok milliárd forintba kerülne és, hogy honnan lenne erre pénz, valamint előnyként kiemelte,hogy ha 40 év munka és nyugdíjárulék fizetés után  rugalmasan nyugdíjba vonulhatnának a férfiak is, akkor a felszabadult munkaköröket betölthetnék fiatal munkanélküliek, valamint külföldről hazatérő fiatalok.

Hát igen!

Ez volna a normálisan működő társadalom, amikor az öregedő munkavállalóktól átvehetik a fiatalok a stafétabotot és elkezdhetik  önálló életüket és gondolhatnak a családalapításra is mint aktív munkavállalók. A műsorvezető azt is megemlítette, hogy ha a férfiak 40 év után elmehetnének nyugdíjba, ugyanúgy mint a nők, akkor bizony még 35-38 évig  is terhelhetnék a nyugdíjkasszát és költségvetést. Hát ez nagyon jól hangzik, hogy a magyar segéd- és szakmunkások, akik 17-18 éves korukban beléptek a munka világába és 40, sok esetben nehéz fizikai és több műszakos munkarendben ledolgozott év után még 35-38 év boldog egészséges nyugdíjas évre számíthatnának.

A valóságban, a KSH adatai szerint a magyar férfiak több mint 20 százaléka 55-65 éves korában meghal, azonban ha a nehéz fizikai munkát végző, és több műszakos munkarendben dolgozókat vizsgálnánk, ez a korai halálozási arány lényegesen nagyobb lenne. Érdemes lenne a magyar statisztikai hivataltól adatokat kérni, hogy a több mint 40 év munkaviszonnyal rendelkező fizikai munkásoknak mennyi a várható átlag életkoruk .

A magyar férfiak átlagosan 59,2 évet élnek “korlátozottság nélküli” egészségi állapotban ( Metropol újság, 2015 máj.11.). A 40-év munkaviszonnyal rendelkezők, valószinűleg még kevesebb “korlátozottság nélküli” évre számíthatnak.

A nyugellátás pénzügyi helyzetét vizsgálva nézzük meg az előzményeket! Amikor a mi korosztályunk a 70-es 80- as években belépett a munka világába, mi jóhiszeműen bíztunk abban, hogy a ledolgozott évek és a nyugdíjjárulék befizetésével 40 év munka után valamilyen nyugellátásra jogosultak leszünk,és ez 2010 ig gyakorlatilag meg is valósult.

A rendszerváltás után azzal agitáltak bennünket az ügyintézők, hogy érdemes  a magánnyugdíjpénztárba átlépni, mert a befizetett összeg, a tag halála után örökölhető, egyébként is rövidesen egyéni nyugdíj számla kerül bevezetésre, ahol minden befizető láthatja a saját egyenlegét. A mai napig nem valósult meg sem az örökölhetőség, sem az egyéni nyugdíjszámla bevezetése, annak ellenére,hogy a befizetett összegek nyilván vannak tartva. Viszont néhány éve a miniszterelnökünk egy mozdulattal leemelte a 3000 milliárd forint magán-nyugdíjpénztári vagyont úgy, hogy nem kérte ki a befizetők hozzájárulását, nem tartott a kérdésről nemzeti konzultációt, a pénz nagy részét idegen bankoknak adta, olyan adósság törlesztésre, amely felvétele a magyar társadalom hozzájárulása nélkül történt meg.

A kisebbik részén MOL-részvényt vásárolt, a befektetett 3000 milliárd forint a töredékét éri napjainkban ,viszont ha például államkötvénybe fekteti a vezetőnk a befizetéseinket, akkor egy kamatozó, értékálló vagyonnal rendelkezne az állami nyugdíjkassza, és pontosan ilyen pénzügyi gazdálkodást vártuk volna el,a “pénzügyi szakemberekkel” körülvett miniszterelnökünktől, mi is,  akik 40 éven keresztül befizetőként hozzájárultunk a mindenkori nyugellátáshoz. A tehetős külföldiek minden további nélkül vásárolhatnak államkötvényt és egyben állampolgárságot is. A magyar állam szavatolja a kamatos visszafizetést. A magyar munkavállalók befizetései viszont elolvadtak, mint tavasszal a hó. Ezek után elég furcsa azt hangoztatni a hatalom részéről, hogy honnan lenne pénz a férfiak 40 évi nyugdíjazására, és úgy beállítani a munkában megfáradt, öregedő férfiakat mint a társadalmunk követelőző ingyenélőit. A kormányunk életpálya modellről,a munkára épülő társadalomról beszél, azonban a nyugdíjkorhatár emelése,a korkedvezményes és a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetőségének  megszüntetése miatt az utóbbi években  pontosan azok a munkavállalók rekesztődnek ki a társadalom peremére akik  a társadalom működéséhez nélkülözhetetlen munkák elvégzésében több, mint  40 éven keresztül aktívan részt vettek. A magyar férfiak egy része a korai elhalálozás miatt semmiféle nyugellátást nem tud igénybe venni, annak ellenére,hogy 40-50 éven keresztül jogkövető,hasznos tagja a társadalomnak,tehát egy egészségesen működő társadalom semmi képen nem zárná ki azon tagjait, akik 40-50 éven keresztül előre mozdították a társadalom szekerét nem pedig hátráltatták.
Kádár Antal,
Hódmezővásárhely
A Népi Front  véleménye:  a férfiak 40 év munka után  mehessenek nyugdíjba. Ebben állást foglaltunk. Folytatjuk a küzdelmet.