A Népi Front lapja

Gondolatok a “nyugdíjreformról”

Sokan vagyunk, akik valamikor a 70-es, 80-as években, 17 éves korunkban a szakmunkás bizonyítvány megszerzése után beléptünk a munka világába és munkavállalók lettünk. Akkoriban ez teljesen természetes volt.

Gyorsan elszaladtak az évek, évtizedek, és most itt vagyunk 55-60 évesen, 38-43 munkával eltöltött év után, és azt kell tapasztalnunk, hogy a nyugdíjreformnak nevezett intézkedések teljesen lehetetlen helyzetbe hozták a mi korosztályunkat.

A magyar férfilakosság átlagéletkora 67 év. A fizikai dolgozók még kevesebb életévre számíthatnak. A 70-rs, 80-as évek fiataljai közül, akik főiskolai, egyetemi tanulmányokat folytattak, az iskolai tanulmányaik miatt a munkavállalásuk nagyjából 25 esztendős korukban kezdődött el.. Tehát a 40éves munkaviszony 65 éves korukban valósul meg.

nyugdíjA fizikai munkások viszont 15-17 évesen már munkába álltak és 65 éves korukra 48-50 évet töltenek munkában, gyakran több műszakos, nehéz fizikai munkát végeznek. Azok a fizikai dolgozók, akik az utolsó 8-10 évben nem tudnak könnyebb munkát biztosító munkakörben elhelyezkedni, a munkaerejük csökkenése miatt kisodródnak a több évtizede megőrzött munkahelyükről, vagy erőn felül végig dolgoznak a hátralevő években, ha bírják.

Felmerül a kérdés, hogy miért bánik ilyen mostohán a hatalom azokkal a magyar férfiakkal, akik gyakorlatilag az egész aktív életüket fizikai munkával töltötték el.

Talán azért sem, mert hazánkban nincs sem olyan parlamenti párt, szakszervezet, vagy más érdekvédelmi szervezet, aki a fizikai munkások érdekeit képviselné.Sokszor elhangzik, hogy a nyugdíjellátás nem bírná el a férfiak korkedvezményes nyugellátását, azonban  ha a 40 év munkavégzés és járulékfizetés után csak orrvérzés és sárgaföld jár, akkor a többi nyugellátás létjogosultsága is megkérdőjelezhető..

A megoldás az lehetne, ha a 150.000 forintnál magasabb nyugdíjakból kb. 3-4 százalékot, a 100.000-150.000 forint közé eső nyugdíjakból kb. 2 százalékot elvonnának, és ebből a pénzügyi alapból a 40 év szolgálati viszonnyal rendelkező férfiaknak legalább résznyugdíjat biztosítanának. Így a legfontosabb alapellátás, a munkában eltöltött  éveket is figyelembe véve minden rászorulónak biztosítva lenne. Így az öregedő férfi munkavállalók az egészségi állapotuknak megfelelően választhatnák vagy a résznyugdíjat, vagy tovább dolgozva, később teljes nyugdíjra lennének jogosultak. A megüresedett munkahelyeket így betölthetnék fiatal munkanélküliek, s a társadalmi feszültségek csökkenhetnének. Öreg és fiatal egyaránt jól érezhetné magát magyar hazánkban.

Kádár Antal

Szeged

TI ÍRTÁTOK

Életveszélyes munkahelyek

Megjelent az Eurostat, halálos kimenetelű munkahelyi baleseteket számba vevő statisztikája, az EU 28 tagállamára és a partnerországokra kiterjedően. A legutóbbi, 2014-es alapján Magyarország  a középm

A Győzelem Napja - Moszkvából jelentjük....

Ma május 9-én ismét hálával és köszönettel emlékeztünk. Emlékeztünk  az emberiség történelmének legnagyobb sorsdöntő ütközetére, melyet valaha az egyetemes történelemben kényszerültek vívni a haladó e
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

Valahol Európában, újra és újra...

Isten tudja, hányszor láttam a filmet. Fájt mindig, hogyne fájt volna, de
Grósz Károlyról az igazat!

Grósz Károlyról az igazat!

A rendszerváltás óta eltelt 25 esztendőben divat és már-már kötelesség lett a
No thumbnail available

Nemere, a dezinformátor -2. rész (egy antikommunista könyv cáfolata)

Korunk egyik nagy hazugsága: kommunizmus=erőszak, kapitalizmus=demokrácia. „(A kommunizmus) megvalósításába mindig olyan emberek kezdtek
Légy szerző!
Légy szerző!