A Népi Front lapja

Gondolatok a “nyugdíjreformról”

Sokan vagyunk, akik valamikor a 70-es, 80-as években, 17 éves korunkban a szakmunkás bizonyítvány megszerzése után beléptünk a munka világába és munkavállalók lettünk. Akkoriban ez teljesen természetes volt.

Gyorsan elszaladtak az évek, évtizedek, és most itt vagyunk 55-60 évesen, 38-43 munkával eltöltött év után, és azt kell tapasztalnunk, hogy a nyugdíjreformnak nevezett intézkedések teljesen lehetetlen helyzetbe hozták a mi korosztályunkat.

A magyar férfilakosság átlagéletkora 67 év. A fizikai dolgozók még kevesebb életévre számíthatnak. A 70-rs, 80-as évek fiataljai közül, akik főiskolai, egyetemi tanulmányokat folytattak, az iskolai tanulmányaik miatt a munkavállalásuk nagyjából 25 esztendős korukban kezdődött el.. Tehát a 40éves munkaviszony 65 éves korukban valósul meg.

nyugdíjA fizikai munkások viszont 15-17 évesen már munkába álltak és 65 éves korukra 48-50 évet töltenek munkában, gyakran több műszakos, nehéz fizikai munkát végeznek. Azok a fizikai dolgozók, akik az utolsó 8-10 évben nem tudnak könnyebb munkát biztosító munkakörben elhelyezkedni, a munkaerejük csökkenése miatt kisodródnak a több évtizede megőrzött munkahelyükről, vagy erőn felül végig dolgoznak a hátralevő években, ha bírják.

Felmerül a kérdés, hogy miért bánik ilyen mostohán a hatalom azokkal a magyar férfiakkal, akik gyakorlatilag az egész aktív életüket fizikai munkával töltötték el.

Talán azért sem, mert hazánkban nincs sem olyan parlamenti párt, szakszervezet, vagy más érdekvédelmi szervezet, aki a fizikai munkások érdekeit képviselné.Sokszor elhangzik, hogy a nyugdíjellátás nem bírná el a férfiak korkedvezményes nyugellátását, azonban  ha a 40 év munkavégzés és járulékfizetés után csak orrvérzés és sárgaföld jár, akkor a többi nyugellátás létjogosultsága is megkérdőjelezhető..

A megoldás az lehetne, ha a 150.000 forintnál magasabb nyugdíjakból kb. 3-4 százalékot, a 100.000-150.000 forint közé eső nyugdíjakból kb. 2 százalékot elvonnának, és ebből a pénzügyi alapból a 40 év szolgálati viszonnyal rendelkező férfiaknak legalább résznyugdíjat biztosítanának. Így a legfontosabb alapellátás, a munkában eltöltött  éveket is figyelembe véve minden rászorulónak biztosítva lenne. Így az öregedő férfi munkavállalók az egészségi állapotuknak megfelelően választhatnák vagy a résznyugdíjat, vagy tovább dolgozva, később teljes nyugdíjra lennének jogosultak. A megüresedett munkahelyeket így betölthetnék fiatal munkanélküliek, s a társadalmi feszültségek csökkenhetnének. Öreg és fiatal egyaránt jól érezhetné magát magyar hazánkban.

Kádár Antal

Szeged

TI ÍRTÁTOK

Izraeli agresszor támadja Szíriát

A Bassár el-Aszad szíriai elnök oldalán harcoló egyik milícia három tagja életét vesztette, két harcosa pedig megsebesült vasárnap a Golán-fennsík szíriai ellenőrzés alatt álló részén egy izraeli kato

Ezért lesz nagy ellenzéki pofára esés 2018-ban

Az elmúlt hónapok kormányellenes tüntetései új lendületet hoznak az ellenzék számára. Legalábbis ez látszódik azok számára, akiknek leghőbb vágyuk leváltani Orbán Viktort és kormányát. Belépett a poli

Kegyeletsértés a szovjet emlékmű megrongálása

A napokban a hírek között szerepelt, hogy egy Komáromy Gergő nevű zenész és „ligetvédő” társával együtt narancssárga festékkel dobálta meg a budapesti szovjet hősi emlékművet. Az emlékmű gyakran kerü
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

Ütött-kopott külvárosi balladáim

Ütött-kopott külvárosi balladáim

Mégis. Nekem ők a minden, az én külvárosi balladáim, befészkelve magukat lelkemnek-szívemnek
Engem felszabadítottak

Engem felszabadítottak

Nem éltem még, amikor először felszabadítottak. Hiszen ha nem jöttek volna, akik jöttek,
No thumbnail available

Tegnap, ma, holnap

Tegnap még szánakozva dobtál volna egy tízest a sarki koldus kalapjába, ha
Légy szerző!
Légy szerző!