Folytatódik az ukrán kommunisták üldözése: nem indulhatnak a választáson

Megtiltotta az ukrán igazságügyi minisztérium az ország három kommunista pártjának, hogy induljanak az októberi helyhatósági választásokon – jelentette pénteken az ukrán média.

A tájékoztatás szerint Pavlo Petrenko igazságügyi miniszter közölte, hogy az érintett pártok – az Ukrajna Kommunista Pártja, a Kommunista Párt és az Ukrajnai Parasztok és Munkások Kommunista Pártja – a jövőben nem vehetnek részt a “politikai életben”, és a tárcavezető kilátásba helyezte, hogy keresetet nyújt be a tömörülések betiltása érdekében.

Participants wave communist flags near a statue of Soviet leader Vladimir Lenin during an International Worker's Day, or Labour Day, parade in Donetsk

Az Ukrajna Kommunista Pártja korábban meghatározó erőnek számított a kelet-európai országban, ahol a 2012-es parlamenti választásokon még a szavazatok 13 százalékát sikerült megszereznie. Azonban a Viktor Janukovics volt elnök melletti kiállása miatt azóta jelentősen csökkent a népszerűsége, és a tavalyi parlamenti voksoláson már csak a szavazók kevesebb mint 4 százaléka támogatta a tömörülést.

A kommunisták heves tiltakozással reagáltak az igazságügyi minisztérium pénteki bejelentésére, és a tárcát “önkényeskedéssel” vádolták meg.

A kijevi vezetés már korábban is tett lépéseket a kommunisták ellen: áprilisban a szovjet érából származó szimbólumok használatának tilalmáról és a kommunista ideológia elítéléséről szóló törvényeket fogadott el.