Filléreken vitáznak az érdeküket védő érdekvédők

Csökkentette a szakszervezeti oldal a korábbi bruttó 9 százalékos minimálbér és bruttó 13 százalékos garantált bérminimum emelési javaslatát a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF), a minimálbér esetében bruttó 7, a szakmunkás bérminimum esetében pedig bruttó 7,4 százalékos emelést tart szükségesnek – mondta a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) elnöke a hétfői VKF-tárgyalásról az MTI-nek. Arról nem szólt, hogy ezért kapott-e valamit. A dolgozóktól még nem fog kikapni. Majd! Eljön az idő. Gondoltuk volna, hogy a lengyelek kimennek az utcára és a jobboldali banda szemébe ordítják: ez itt Varsó, és nem Budapest? Velünk aztán ne kukoricázzatok! Arra sem gondolunk most még, hogy a magyar dolgozó fogja magát, és az összes megalkuvó szakszervezeti vezetőt egyik-pillanatról a másikra nem fogja etetni! Kezébe veszi sorsát, és elkergeti dolgozni a megalkuvó aktakukacokat!

Kordás úr kifejtette: a munkavállalói oldal ajánlata révén a minimálbér a jelenlegi bruttó 105 ezerről jövőre 112 000 forintra, a garantált bérminimum pedig bruttó 122 ezerről 131 000 forintra emelkedne. Jaj! Mekkora harc eredménye volt ez? Nézze, Kordás úr, a munkáltató úgyis megemeli a béreket, mert a fél ország kiment külföldre. Minek fizessük maguknak a tagdíjat? Mi elintézzük, ha gondunk van. A munkáltató általában normálisabban áll a dolgozókhoz, mint sz…szervezet.  Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára elmondta, hogy a munkáltatói oldal továbbra is fenntartja a múlt héten közölt béremelési javaslatát, amely szerint a bruttó minimálbér 4,76, a bruttó garantált bérminimum 4,91 százalékos emelését támogatja. Hozzátette: ez a munkáltatói oldal végleges álláspontja. A VOSZ főtitkára kiemelte: a munkáltatói oldal álláspontja egységessé vált, ugyanis a múlt szerdai bértárgyaláson még csak a VOSZ és az Áfeosz-Coop Szövetség álláspontja volt a jelenlegi ajánlat, a hétfői VKF-ülésen azonban már a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) is elfogadta a munkáltatói oldal másik két szervezetnének javaslatát.

Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke az MTI-nek úgy fogalmazott: az MGYOSZ, bár továbbra is fenntartja a bruttó 3 százalékos béremelési javaslatát, azonban ha minden érdekelt megegyezik a munkáltatói oldal béremelési javaslatában, akkor az MGYOSZ egyedül nem kívánja meggátolni a megállapodást.

Dávid Ferenc hangsúlyozta: ha a szakszervezetek a keddi bértárgyaláson elfogadják a munkáltatói oldal ajánlatát, háromoldalú megállapodás születhet a jövőre tervezett béremelés mértékéről, ellenkező esetben a kormány a szerdai kormányülésen önállóan dönt majd a béremelésekről.

A VOSZ főtitkára arról is beszámolt, hogy Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára a VKF-ülésen elmondta: méltányosnak és támogathatónak tartja a munkaadók álláspontját.

A szakszervezeti oldal annak érdekében, hogy a béremelés az összes nemzetgazdasági ág igényét kielégítse és ne menjen a foglalkoztatás rovására, 5-8 százalékos bérajánlást fogalmazott meg – fejtette ki a MaSzSz elnöke. Helyes! Így megmarad az összes szakszervezeti aktatologató, és függetlenített szakszervezetis kényelmes széke a kényelmes irodában! Egyébként a híres szakszervezeti vezetőket a hideg leli attól, hogy a talpas dolgozókkal találkozzanak. Ha van kivétel, akkor itt jelentkezhet.

F.Zs.