Feudalizmus okostelefonnal

“Francia, német, olasz proletárok,
Itt van az óra lerázni igátok.
Múlik az éjszaka, jertek elő,
Egyesülésben az ősi erő. “
Velünk? Még korai.

A látszat néha csal. Magyarország most látszat-ország. Pedig rengeteg színben játszik az arca. Sétálsz a belvárosban pompás épületek és jómódú emberek között. Az üzletek tömve vannak csábító termékekkel, de a kapualjakban, a kis fedett zugokban hajléktalanok fekszenek. A nyomor bűzét érzed mindenfele. Az aluljárókban is, az erdőszéleken is. Közben százezrével tátonganak az üres lakások. Na nem! Ez nem csak az Orbán-kormány bűne, hanem az összes kormányé 1989 óta. Most sem érdekel senkit. A választási kampány arról szól, hogy féljünk a migránsoktól. Röhej! Volt idő, amikor az ördögszarvú muszkától féltek, de kiderült, hogy nem létezik. A hajléktalanok akkor is itt feküdtek az utcán, mikor a szír család nem is álmodta, hogy lebombázzák az otthonát. De kit érdekel a valóság? Senkit.Tele van patkánnyal és ágyi poloskával a főváros. Kit zavar? Jaj, csak migráns ide ne jöjjön!
Szegény népünk nagyon tájékozatlan! 2018-ban világosodott meg igazán, hogy az emberek mennyire tudatlanok. Nem ismerik a történelmet, de a magyar irodalmat még általános iskolai szinten sem.
A természettudományok mellett az életben való eligazodáshoz és a talpon maradáshoz szükségünk van népünk ezeréves tapasztalatára, amit irodalmi és történelmi művekből meríthetünk. Úgy látszik ez a foghíj még hosszú ideig megmarad.
Az okostelefon nem oldott meg semmit. Ahelyett, hogy kitágult volna a világ, inkább beszűkült.
A kezedben tartod a lehetőségét a tájékozódásnak, de abban a pillanatban el is zárkózol előle.
Látszatra sokan modernek, belül pedig a középkor homályát viselik. Olyan, mintha egy többszázéves múmiát beöltöztetnénk 21. századi gúnyákba és ráaggatnánk egy rakás korszerű kütyüt.
Hát igen! A mobilon nem csak azt kell elolvasni, ami eléd ugrik, hanem keresni kell. Keresni pedig csak az tud, akinek van némi kis sütnivalója.
Az embert saját gondolathiánya zárja karanténba. Itt Magyarországon biztosan. A magyar emberek többsége nem tudja használni az Internetet, de egy klasszikus könyvtárban sem tud eligazodni, mert nem tudja azt sem, hogy mit keres. Itt tartunk!
Minden moslékot bezabál, amit elé raknak!
A feudalizmus itt maradt. Kicsit leporolták, hogy fényes legyen. Ma az úrbér, a pénzjáradék fizetése vált általánossá, amit adónak hívunk és a legális csatornákon keresztül illegálisan, különböző uraságok zsebébe vándorol. Vidéken előfordul a terményjáradék is.
1848 után nem valósult meg a polgári demokrácia. Horthy újraszülte Werbőczyt. Most itt kísért közöttünk. Kiskirályságok tartják markukban az országot és a szabad választások illúziójával hülyítik az embereket. Vége lesz, de nem most. Kell egy nagy nemzeti trauma, ahhoz, hogy szétessen a feudális állam. Nyugatról jön a fény. A francia, angol, német munkás már tudja mit keres. Ott van munkásmozgalom. Nálunk nincs. Csodát nem tudunk tenni. Készülünk. Készüljetek! A feudalizmusnak véget kell vetni!
F.ZS