Ferenc pápa bölcsen beszélt az amerikaikhoz

 

“Adjatok, és akkor ti is kaptok. Jó, tömött, megrázott és túlcsorduló mértékkel mérnek öletekbe. Mert amilyen mértékkel ti mértek, olyannal mérnek majd nektek is.””

“Nem szabad, hogy megzavarjon minket a menekültek száma, emberként kell tekintenünk rájuk és meg kell hallgatnunk a történeteiket, és ez alapján kell megpróbálnunk a lehető legjobb megoldást találni a helyzetre” – mondta Ferenc pápa az amerikai kongresszus előtt, ahol több mint 500 törvényhozó és hivatalnok hallgatta meg a beszédét. Ferenc volt az első pápa az amerikai kongresszus történetében, aki a képviselők előtt beszélt, írja a BBC.

Azt mondta,hogy úgy kell bánnunk a menekültekkel, amilyen bánásmódot mi várnánk el, ha hasonló helyzetbe kerülnénk. A pápa újra állást foglalt a halálbüntetés eltörlése mellett, és arról is beszélt, hogy jobban kellene bánni a hátrányos helyzetűekkel és a szegényekkel. Elmondta, hogy nagyra becsüli az amerikai őslakos népeket, akiknek erőszakos és kaotikus időket kellett átélniük a gyarmatosítók miatt. A pápa ezzel a mondatával keményen bírálta a mindenkori gyarmatosítókat, a magukat felsőbbrendűnek képzelő fehér hódítókat. Élesen bírálta a fegyverkereskedelmet is, s – ahogy azt a helyi sajtó kiemelte – tette mindezt a világ legfőbb fegyverexportőr országának törvényhozása előtt.

Az Egyesült Államok imperialista politikája vezetett  el odáig, hogy emberek milliói kelnek útra lerombolt vagy veszélyben lévő otthonaikból. Az USA mesterkedései miatt került Európa bizonytalan helyzetbe.

Ferenc pápa nem mondta ki: a bűnös ország, bűnös kongresszusa színe előtt beszél.