A Népi Front lapja

Fegyverrel a hazáért! – XXXVIII. rész

“Nekünk, a magyar társadalom józan erőinek kell leginkább tisztában lennünk a múltunk igaz mivoltával, hogy képesek legyünk megóvni hazánk ifjúságát az egészséges történelemtudat tervszerű fellazításától, végső soron annak fasizálására irányuló törekvésektől.  Ennek szellemében indul útjára, s jelentkezik minden hétfőn a Frontoldal online hasábjain a „Fegyverrel a hazáért” c. cikksorozat 94 hétfői napon át, 94 olyan munkásmozgalmi hős partizán emléke előtt tisztelegve, s azt megidézve, akiket sok más magyar antifasiszta ellenállóval egyetemben, aljas és becstelen szándékai, illetve működése érdekében lázasan igyekszik velünk feledtetni a jelenkori tőkés hatalom.

Historia est magistra vitae! – A történelem az élet tanítómestere!” 

 

Juhász Antal:

 

Gyöngyösön született, 1913. október 20.-án. 1935-ben tényleges katonai szolgálatra hívták be Gyöngyösre a 20. könnyűtüzér osztályhoz. 1937-ben leszerelése után a gyöngyösi parkettagyárban helyezkedett el.

Juhász Antal

                 Juhász Antal

  1. március 1-én újra behívták, s Nagyréde községben szerelték fel. Július elsején bevagonírozták, s Vámosgyörkről indulva a keleti frontra vitték. Július 6-án már a Don mellett foglaltak tüzelőállást. Az év augusztusában előléptették tizedesnek.

Az 1943 januárjában megindult szovjet ellentámadás során hadifogságba esett Faragó Károly, Bazsó Sándor és Kis Antal nevű magyar katonákkal együtt. Itt hamarosan megbetegedett, részben fagyásai, valamint hastífusza volt. Májusban amikor felgyógyult, visszakerült a táborba.

1943 őszén jelentkezett az antifasiszta iskolára. December 20-án tizenhatan indultak el a krasznogorszki antifasiszta iskolára. Itt együtt volt Varga János (Bükkszék) hadifogollyal. 1945. február 19-én érkezett haza Magyarországra, Debrecenbe. Mint katona, szolgálatot teljesített Békéscsabán, Szegeden, Hajmáskéren. 1945. május 26-án leszerelt. 1945. júniusától 1955. júliusáig, mint rendőr a Belügyminisztérium kötelékében teljesített szolgálatot. Ezután 1972. február 1-ig, nyugalmazásáig, mint gépkocsivezető dolgozott a Közegészségügyi  és Járványügyi Állomásnál. A Pártnak és a Munkásőrségnek 1959-ben lett tagja. 1945-től, haláláig Egerben élt.

 

Munkája elismeréseként a következő kitüntetéseket kapta: Közbiztonsági Érem bronz fokozat, Közbiztonsági Érem ezüst fokozat, Magyar Partizán Emlékérem.

Forrás: Juhász Antal visszaemlékezése – Kézirat Juhász Norbert magángyűjteményéből.

 

 

Juhász Norbert

Népi Front

egri titkára

TI ÍRTÁTOK

Izraeli agresszor támadja Szíriát

A Bassár el-Aszad szíriai elnök oldalán harcoló egyik milícia három tagja életét vesztette, két harcosa pedig megsebesült vasárnap a Golán-fennsík szíriai ellenőrzés alatt álló részén egy izraeli kato

Ezért lesz nagy ellenzéki pofára esés 2018-ban

Az elmúlt hónapok kormányellenes tüntetései új lendületet hoznak az ellenzék számára. Legalábbis ez látszódik azok számára, akiknek leghőbb vágyuk leváltani Orbán Viktort és kormányát. Belépett a poli

Kegyeletsértés a szovjet emlékmű megrongálása

A napokban a hírek között szerepelt, hogy egy Komáromy Gergő nevű zenész és „ligetvédő” társával együtt narancssárga festékkel dobálta meg a budapesti szovjet hősi emlékművet. Az emlékmű gyakran kerü
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

Tőkés rendszerváltás a kelet-közép-európai szocialista országokban

A kelet-közép-európai országokban végbement tőkés rendszerváltásról eddig sokan és sokat írtak, marxista
No thumbnail available

Dózsa Vezér emlékezete

"Rokonai mintha csak szégyellték volna; éltek, virágoztak hazaszerte: de nem emlegették őseik
No thumbnail available

Tegnap, ma, holnap

Tegnap még szánakozva dobtál volna egy tízest a sarki koldus kalapjába, ha
Légy szerző!
Légy szerző!