A Népi Front lapja

Fegyverrel a hazáért! – XXXVI. rész

“Nekünk, a magyar társadalom józan erőinek kell leginkább tisztában lennünk a múltunk igaz mivoltával, hogy képesek legyünk megóvni hazánk ifjúságát az egészséges történelemtudat tervszerű fellazításától, végső soron annak fasizálására irányuló törekvésektől.  Ennek szellemében indul útjára, s jelentkezik minden hétfőn a Frontoldal online hasábjain a „Fegyverrel a hazáért” c. cikksorozat 94 hétfői napon át, 94 olyan munkásmozgalmi hős partizán emléke előtt tisztelegve, s azt megidézve, akiket sok más magyar antifasiszta ellenállóval egyetemben, aljas és becstelen szándékai, illetve működése érdekében lázasan igyekszik velünk feledtetni a jelenkori tőkés hatalom.

Historia est magistra vitae! – A történelem az élet tanítómestere!” 

 

Valasek József:

 

Egerszalókon született, 1901. január 19.-én. Szülei nincstelen parasztemberek voltak. Fiatalon a Nógrád megyei Somoskőre került, ahol a közeli macskalyuki kőbányában vállalt munkát. A kőbánya, ahol dolgozott a magyar-csehszlovák határ közelében volt. Ezt a kedvező lehetőséget használták fel a magyar és csehszlovák kommunisták arra, hogy kapcsolatot teremtsenek.

Valasek József

          Valasek József

Valasek elvtárs, 1928-ban lett tagja az illegális Kommunista Pártnak. 1934-től ő is rendszeresen átjárt csehszlovákiába. Bandur Gyula irányításával Baglyasalján, Karancsalján, Somoskőn, Somoskőújfaluban kommunista sejteket szervezett. A beszervezett bányamunkásokat folyamatosan látta el a Csehszlovákiából átcsempészett magyar nyelvű sajtótermékekkel. (Munkás, Vörös Munkás, stb.)

Forradalmi tevékenységéért 1937 januárjában letartóztatták, majd a katonai bíróság másfél évi börtönbüntetésre ítélte. Még ki sem szabadult mikor a polgári bíróság ugyanezen „vétségért”, de más rendelkezésekre hivatkozva további két év börtönnel sújtotta. A Kúria ezt a büntetést 3 évre emelte fel, végül 1940 novemberében összbüntetésül 4 évre és három hónapra ítélte. A börtönből 1941 áprilisában szabadult, és visszatért családjához Somoskőre. Bár rendőri felügyelet alatt állott, mégis sikerült kapcsolatba kerülnie a kommunista mozgalommal. Mint kommunista keresett kapcsolatot 1943-ben a Parasztszövetség földmunkás szakosztályával. Tervezte a szakosztály helybeli megalakítását is. Ennek érdekében kapcsolatot teremtett a szabad szó szerkesztőségével.

Az 1943. július 11-én megjelent szabad szó c. lapban találkozhatunk a nevével. Az újság 1943. október 17-i számából az derül ki, hogy feltehetőleg meghívta Somoskőre a Szabad Szó valamelyik munkatársát. Ezzel is elő kívánta segíteni a földműves szakosztály megalakulását.

1944 végén részt vett a nógrádi bányászok fegyveres szervezkedésében. Mint katonaszökevény 1944. december közepén, csatlakozott a Bandúr Gyula által vezetett partizáncsoporthoz, s e csoporttal együtt került át Nógrádi Sándor partizánegységéhez. Egy nappal a környék felszabadulása előtt Abroncspusztánál, 1944. december 28.-án, egy visszavonuló SS alakulattal vívott tűzharcban hősi halált halt.

 

Tevékenysége elismeréseként posztumusz megkapta a Magyar Szabadság Érdemrend ezüst fokozatát. (1946)

Forrás: Baktai Ferenc: Akik mertek. (Dokumentum novellák) Bp. 1970. 84. oldal.

 

 

Juhász Norbert

Népi Front

egri titkára

TI ÍRTÁTOK

Életveszélyes munkahelyek

Megjelent az Eurostat, halálos kimenetelű munkahelyi baleseteket számba vevő statisztikája, az EU 28 tagállamára és a partnerországokra kiterjedően. A legutóbbi, 2014-es alapján Magyarország  a középm

A Győzelem Napja - Moszkvából jelentjük....

Ma május 9-én ismét hálával és köszönettel emlékeztünk. Emlékeztünk  az emberiség történelmének legnagyobb sorsdöntő ütközetére, melyet valaha az egyetemes történelemben kényszerültek vívni a haladó e
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

Valahol Európában, újra és újra...

Isten tudja, hányszor láttam a filmet. Fájt mindig, hogyne fájt volna, de
Ütött-kopott külvárosi balladáim

Ütött-kopott külvárosi balladáim

Mégis. Nekem ők a minden, az én külvárosi balladáim, befészkelve magukat lelkemnek-szívemnek
Szeptember 11: A chilei tragédia

Szeptember 11: A chilei tragédia

Immár tizenhárom éve szeptember 11-e táján rendszeresek a terrorizmus elleni háborúról, a
Légy szerző!
Légy szerző!