A Népi Front lapja

Fegyverrel a hazáért! – XXXII. rész

“Nekünk, a magyar társadalom józan erőinek kell leginkább tisztában lennünk a múltunk igaz mivoltával, hogy képesek legyünk megóvni hazánk ifjúságát az egészséges történelemtudat tervszerű fellazításától, végső soron annak fasizálására irányuló törekvésektől.  Ennek szellemében indul útjára, s jelentkezik minden hétfőn a Frontoldal online hasábjain a „Fegyverrel a hazáért” c. cikksorozat 94 hétfői napon át, 94 olyan munkásmozgalmi hős partizán emléke előtt tisztelegve, s azt megidézve, akiket sok más magyar antifasiszta ellenállóval egyetemben, aljas és becstelen szándékai, illetve működése érdekében lázasan igyekszik velünk feledtetni a jelenkori tőkés hatalom.

Historia est magistra vitae! – A történelem az élet tanítómestere!” 

 

Szőke István:

 

Kápolnán született, 1918. október 19.-én. Szülei cselédek voltak. Édesapja harcolt a Magyar Tanácsköztársaság Vörös Hadseregében. Szőke István a 6 elemi elvégzése után dolgozni ment.

Szőke István

Szőke István

A kápolnai uradalomban lett summás, majd gazdasági cseléd. 1939-ben besorozták katonának, és 1940. február 1-én katonai szolgálatra vonult be Nyírbátorba, a 12-es gyalogezredhez.

1941. október 1-én Ukrajnába, a megszálló csapatokhoz vezényelték, s itt volt 1942. november 20-ig. Ezután leszerelt, s hazatelepült szülőfalujába, ahol rövidesen megnősült. Tovább dolgozott mint gazdasági cseléd.

1944. február 12.-én SAS (Sürgős!-Azonnal!-Sürgős!) behívót kapott. Visszakerült századához. 1944. március 10-én a határra vitték őket, majd március 19-én átlépték a lengyel határt. 1945. január 6-án 21 társával együtt, kiknek ő volt a parancsnoka, elhagyták a magyar hadsereget, és teljes felszereléssel átszöktek a szovjet csapatokhoz.

A szokásos kivizsgálás után után a miskolci hadifogolytáborba került. Itt 1945. március 10.-én önként jelentkezett az új magyar demokratikus hadseregbe.

A Jászberényi laktanyában felszerelték őket. Az 1. hadosztály tagjaként előbb Szombathelyre, majd Bécsújhelyre vezényelték alakulatával, s így kerültek hadműveleti területre. Németország kapitulációja után, 1945. július 20-án került vissza Magyarországra, ahol Celldömölkön Bobán és Ukk községekben vasútbiztosító szolgálatot teljesített alakulatával.  1946. október 1-én saját kérelmére leszerelt. hazakerült szülőfalujába, ahol a 6 hold juttatott földjén dolgozott. 1950 februárjában jelentkezett Büntetés végrehajtási őrnek. Felvétele után Egerbe helyezték. Itt dolgozott 1952. október 1-ig.

A hírhedt SAS behívó

A hírhedt SAS behívó

Ezután átkerült a Heves megyei Államvédelmi Hatósághoz. 1953-ban felvették a Magyar Dolgozók Pártja tagjainak sorába.

AZ ÁVH-nál 1956. október 29.-ig teljesített szolgálatot. Ezen a napon a megyei főosztályvezető utasítására hazautazott Kápolnára.

1957. március 1. után Egerbe helyezték a Megyei Büntetés Végrehajtási Intézethez őrsparancsnoknak. 1962. szeptember 1-én saját kérésére leszerelték, és Egerben a Gárdonyi Géza Vadásztársaság vizsgázott vadőre lett. Tanulmányait 3 éves levelező tagozaton a Nagybereki Állami Gazdaságban tette le.

1965. november 1-én az MSZMP kápolnai alapszervezete községi párttitkárnak választotta meg.

1967-től 1973-ig tanácstag és végrehajtó bizottsági tag volt. 1969-től községi csúcstitkárként dolgozott 1973. augusztus 1-ig, mikor is nyugdíjba vonult. Haláláig Kápolnán élt.

 

Kitüntetései: Szolgálati Emlékérem (10, 20 éves),  Felszabadulási Jubileumi Emlékérem

Forrás:  „Egy család, két nemzedék” (Papp János cikke – Népújság, 1975. április 4. sz. 5. old.)

 

 

Juhász Norbert

Népi Front

egri titkára

TI ÍRTÁTOK

Ezért lesz nagy ellenzéki pofára esés 2018-ban

Az elmúlt hónapok kormányellenes tüntetései új lendületet hoznak az ellenzék számára. Legalábbis ez látszódik azok számára, akiknek leghőbb vágyuk leváltani Orbán Viktort és kormányát. Belépett a poli

Kegyeletsértés a szovjet emlékmű megrongálása

A napokban a hírek között szerepelt, hogy egy Komáromy Gergő nevű zenész és „ligetvédő” társával együtt narancssárga festékkel dobálta meg a budapesti szovjet hősi emlékművet. Az emlékmű gyakran kerü

Olyan ez, mint a drogbárók háborúja!

Hatalmas a ramazuri a CEU ügyében. Hát, ha már polgári demokrácia van, akkor a kutyafáját, mi a baj a CEU-val, azaz az amcsi-európai egyetemmel?A burzsoá demokráciába ez belefér. Akkor most mi van?
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

Kommunizmus

  A kommunizmus az emberi társadalom legősibb és legtermészetesebb szervezeti formája, a történelmi
No thumbnail available

Tőkés rendszerváltás a kelet-közép-európai szocialista országokban

A kelet-közép-európai országokban végbement tőkés rendszerváltásról eddig sokan és sokat írtak, marxista
Engem felszabadítottak

Engem felszabadítottak

Nem éltem még, amikor először felszabadítottak. Hiszen ha nem jöttek volna, akik jöttek,
Légy szerző!
Légy szerző!