A Népi Front lapja

Fegyverrel a hazáért! – XXIX. rész

“Nekünk, a magyar társadalom józan erőinek kell leginkább tisztában lennünk a múltunk igaz mivoltával, hogy képesek legyünk megóvni hazánk ifjúságát az egészséges történelemtudat tervszerű fellazításától, végső soron annak fasizálására irányuló törekvésektől.  Ennek szellemében indul útjára, s jelentkezik minden hétfőn a Frontoldal online hasábjain a „Fegyverrel a hazáért” c. cikksorozat 94 hétfői napon át, 94 olyan munkásmozgalmi hős partizán emléke előtt tisztelegve, s azt megidézve, akiket sok más magyar antifasiszta ellenállóval egyetemben, aljas és becstelen szándékai, illetve működése érdekében lázasan igyekszik velünk feledtetni a jelenkori tőkés hatalom.

Historia est magistra vitae! – A történelem az élet tanítómestere!”

 

Halkó János:

 

Dormándon született, 1919. december 16-án. Szülei cselédek voltak, s ő is cselédként dolgozott. 1937-ben megnősült.

Halkó János

                 Halkó János

1940-ben tényleges katonai szolgálatra hívták be Tokajba. A frontra 1942 decemberében Miskolcról vitték ki, egy menetszázaddal. Az 1943. évi nagy szovjet támadás után folytonos visszavonulásban voltak. 1944 őszén Hidasnémetiben szovjet partizánok fogságába esett.

Azok harmadmagával kihallgatták, s átvitték Aranyidára. Itt átadták a Fábry József vezette partizáncsoportnak. Ez időtől kezdve a Fábry csoportban tevékenykedett, Aranyida-Nagytőkés-Ájfalucska-Hidasnémeti-Rozsnyó-Kassa körzetében.

Emlékezete szerint a Fábry csoportban együtt harcolt: Ködmön József (Egerszalók), Dusa László, Feledi és egy Kovács nevű gyöngyösi partizánokkal. A harcok elmúltával gylog jött haza, s előbb Egerben a szovjet parancsnokságon leadta géppisztolyát. Szülőfalujában lépett be a Magyar Kommunista Pártba és részt vett a községi rendőrőrs megszervezésében.

Budapesten a Petőfi Nevelőtiszti Akadémia néhány hónapos tanfolyamát is elvégezte. Antifasiszta és partizán tevékenységéért 1945-ben 25 kh földet kapott, amiből hármat megtartott, s a többit visszaadta. Elhelyezkedett az állami gazdaságban, ahol a takarmány felvásárló üzemegységet vezette Hanyi-pusztán. Később átkerült az állami gazdaság gépcsoportjához. Innen a füzesabonyi Járási Tanács községi agronómusnak nevezte ki Dormándra. Ezt követően hosszú ideig az állami gazdaság vontatókezelője volt. 1979-ben vonult nyugdíjba az Észak-magyarországi Vízügyi igazgatóságtól. Haláláig Dormándon élt.

Tevékenysége elismeréseként a következő kitüntetéseket kapta: Magyar Partizán Emlékérem, különdíj a Csehszlovák  Szocialista Köztársaság Kormányától, a Szlovák Nemzeti Felkelés 20. évfordulóján, valamint 1970-ben megkapta a Felszabadulási Jubileumi Emlékérmet. 

Forrás: Magyar Munkásmozgalmi Múzeum Adattára

 

 

Juhász Norbert

Népi Front

egri titkára

TI ÍRTÁTOK

ADY ENDRE: A TŰZ MÁRCIUSA

Csámpás, konok netán ez a világ S végbe hanyatlik, kit annyian űztek, De élethittel én, üldözött haló, Március kofáira és szentjeire Hadd szórjam szitkát és dicsét a Tűznek. Hadd halljék végre

Háború a vörös csillag ellen

Megjelent "az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról, valamint az ezzel összefüggő egyes törvények módosításáról" szóló törvényjavaslat, amelyet Lázár János és Semjén Zsolt

"Demokrácia védelme"?

Nemrégiben egy ígéretes, nagyobb lélegzetű tanulmány két bevezető fejezete jelent meg a Frontoldalon „PlalylA” „tollából” „Demokrácia védelme” címmel. A cikkeket viharos vita követte, aminek nyomán az
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

Így váltunk kapitalista roncstársadalommá - értékek, elvek akkor és most

1981-ben születtem. Nem sok emlékem van a szocializmusról. Sokáig nem is érdekelt,
Szeptember 11: A chilei tragédia

Szeptember 11: A chilei tragédia

Immár tizenhárom éve szeptember 11-e táján rendszeresek a terrorizmus elleni háborúról, a
Kémek a sasfészekben...

Kémek a sasfészekben...

 A hidegháború korszakában komoly fordulópontot jelentett, amikor 1949-ben megtört az Egyesült Államok
Légy szerző!
Légy szerző!