A Népi Front lapja

Fegyverrel a hazáért! – XXII. rész

“Nekünk, a magyar társadalom józan erőinek kell leginkább tisztában lennünk a múltunk igaz mivoltával, hogy képesek legyünk megóvni hazánk ifjúságát az egészséges történelemtudat tervszerű fellazításától, végső soron annak fasizálására irányuló törekvésektől.  Ennek szellemében indul útjára, s jelentkezik minden hétfőn a Frontoldal online hasábjain a „Fegyverrel a hazáért” c. cikksorozat 94 hétfői napon át, 94 olyan munkásmozgalmi hős partizán emléke előtt tisztelegve, s azt megidézve, akiket sok más magyar antifasiszta ellenállóval egyetemben, aljas és becstelen szándékai, illetve működése érdekében lázasan igyekszik velünk feledtetni a jelenkori tőkés hatalom.

Historia est magistra vitae! – A történelem az élet tanítómestere!” 

 

Solymosi-Siller József:

 

Egerben született, 1908. április 10.-én. Cseléd családból származik, ahol négyen voltak testvérek. Édesapja az első világháborúban esett el. Özvegy anyja Demjén községbe költözött a családdal a nagyszülőkhöz. 1930-ban tényleges katonai szolgálatra hívták be Tokajba, ahol az árkászoknál szolgált.

1931-ben megnősült, s továbbra is mint cseléd és aratómunkás dolgozott. Több alkalommal behívták katonai szolgálatra, így ott volt a felvidéki és erdélyi bevonulásokban.

Solymosi-Siller József

Solymosi-Siller József

1942-ben frontszolgálatra hívták be Miskolcra, s a 14. gyalogezred árkász századával kivitték a keleti frontra. 1943. január 18-án szovjet hadifogságba esett. 1943 októberétől, 1944 márciusáig, a krasznogorszki második antifasiszta iskola hallgatója volt. 1944 májusában testvérével Siller Györggyel együtt jelentkezett partizániskolára. A kijevi partizániskolán kapott kiképzést. Egy robbantási gyakorlaton lábsérülést szenvedett, s 4 hónapig volt a rovnói kórházban. Eredetileg Uszta Gyula csoportjába volt beosztva, de betegsége miatt a bevetésre nem került sor az Uszta csoporttal.

A Pártnak 1944-től volt tagja, Régi párttagságát pedig 1968-ban ismerték el.

1945 februárjában érkezett haza Magyarországra, Debrecenbe. Itt részt vett az Ideiglenes Nemzeti Kormány őrségében. Társai voltak: Fülöp Ignác, Ugrai Ferenc, Rácz Gyula, Siller István. Majd Budapest felszabadulása után a kormány  fővárosba való átkerülésével őt is áthelyezték.  Ezt követően beosztották a vasútbiztosító őrzászlóaljba, s alakulatával Szegeden, Mezőtúron teljesített szolgálatot.

1945 októberében leszerelt az új magyar demokratikus hadseregtől.

A földosztás során juttatott földjét művelte egészen 1949-ig. Ekkor a megalakult demjéni termelőszövetkezeti csoport elnöke lett, majd elnökképző iskolát végzett. 1951-ben a füzesabonyi járási pártbizottság mezőgazdasági osztályán volt munkatárs 1952-ig. 1953-ban áthelyezték a Kertészeti Magtermelő Vállalat káli gazdaságába igazgatónak. 1954-től 1966-ban történő nyugdíjba vonulásáig a demjéni Haladás Mg. Termelőszövetkezet elnöke, s ugyanakkor a demjéni községi pártszervezet titkára volt.  1957-től 1972-ig munkásőrszolgálatot vállalt. Később Verpelétre költözik,  s ott is él haláláig.

 

Antifasiszta tevékenysége és munkája elismeréseként a következő kitüntetésekben részesült: Magyar Partizán Emlékérem, Munkásőr Szolgálati Emlékérem, Szocialista Hazáért Érdemrend, Felszabadulási Jubileumi Emlékérem. 

Forrás: MSZMP Heves megyei Bizottsága, régi párttagok anyaga.

 

Juhász Norbert

Népi Front

egri titkára

TI ÍRTÁTOK

ADY ENDRE: A TŰZ MÁRCIUSA

Csámpás, konok netán ez a világ S végbe hanyatlik, kit annyian űztek, De élethittel én, üldözött haló, Március kofáira és szentjeire Hadd szórjam szitkát és dicsét a Tűznek. Hadd halljék végre

Háború a vörös csillag ellen

Megjelent "az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról, valamint az ezzel összefüggő egyes törvények módosításáról" szóló törvényjavaslat, amelyet Lázár János és Semjén Zsolt

"Demokrácia védelme"?

Nemrégiben egy ígéretes, nagyobb lélegzetű tanulmány két bevezető fejezete jelent meg a Frontoldalon „PlalylA” „tollából” „Demokrácia védelme” címmel. A cikkeket viharos vita követte, aminek nyomán az
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

Engem felszabadítottak

Engem felszabadítottak

Nem éltem még, amikor először felszabadítottak. Hiszen ha nem jöttek volna, akik jöttek,
Széttöretett, megaláztatott , ebek elé vettetett... Trianon és ami utána jött

Széttöretett, megaláztatott , ebek elé vettetett... Trianon és ami utána jött

"Rájuk erőszakolták a békét, de ez a béke uzsorás béke, gyilkosok és
No thumbnail available

Fohász a legszomorúbb barakkból

(A kapitalizmus áldozatainak emlékére)Szégyenszemre a XXI. századi Európa közepén áll a nyomorúságos
Légy szerző!
Légy szerző!