A Népi Front lapja

Fegyverrel a hazáért! – XXI. rész

“Nekünk, a magyar társadalom józan erőinek kell leginkább tisztában lennünk a múltunk igaz mivoltával, hogy képesek legyünk megóvni hazánk ifjúságát az egészséges történelemtudat tervszerű fellazításától, végső soron annak fasizálására irányuló törekvésektől.  Ennek szellemében indul útjára, s jelentkezik minden hétfőn a Frontoldal online hasábjain a „Fegyverrel a hazáért” c. cikksorozat 94 hétfői napon át, 94 olyan munkásmozgalmi hős partizán emléke előtt tisztelegve, s azt megidézve, akiket sok más magyar antifasiszta ellenállóval egyetemben, aljas és becstelen szándékai, illetve működése érdekében lázasan igyekszik velünk feledtetni a jelenkori tőkés hatalom.

Historia est magistra vitae! – A történelem az élet tanítómestere!” 

 

Farkas József:

Nagykanizsán született, 1920. március 28.-án. Édesapja honvéd törzsőrmester volt.  A családját és ismeretségi körét erős szálak fűzték az 1919-es proletárdiktatúrához. A jó képességű fiatalember először a reálgimnáziumban tanult, majd pedig Nagykanizsán a Hegyi és Kelemen-féle autó és motorszerelő műhelyben szakmát szerzett.

Farkas József

Farkas József

Szakképzettsége folytán katonaidejét a repülőknél töltötte. 1941-ben a magyar repülőkkel ő is kikerült a frontra, mint szakaszvezető. 1943-ban a gépét a szovjet vonalak mögött találat érte, s ő az égő gépből kiugorva súlyos sérülésekkel, eszméletlenül ért földet. A tambovi hadifogoly kórház orvosainak gondos ápolása mentette meg az életét.

Felépülése után ráébredt a háború igazságtalan és céltalan voltára, s jelentkezett a németek elleni fegyveres harcra.

1944-ben Júzsán és Krasznogorszkban antifasiszta iskolát végzett, majd a kijevi partizániskolára került, de  bevetésére már nem került sor.

A Szovjetunióból hazatérve Debrecenben a 6. őrzászlóalj első századának 1. szakaszában mint rajparancsnok tevékenykedett.  Farkas József adataink szerint mint a szovjet hadsereg felderítője, 1944 karácsonya előtt megjelent Nagykanizsán, sebesült, szabadságon lévő katonaként. Feladata az volt, hogy a németek kezén lévő zalai olajvidékről gyűjtsön adatokat, majd 1945 márciusában, amikor már a szovjet hadsereg Marcalinál harcolt, menekültként járt Nagykanizsán. Debrecenben lett az MKP tagja. Amikor a magyar kormány Budapestre költözött Debrecenből, Farkas  elvtárs igen fontos megbízást kapott. A Párt javaslatára a kormány a BM. Zala megyei rendőrfőkapitányává nevezte ki. Reá hárult az a feladat, hogy röviddel a harcok elmúlta után megszervezze a demokratikus rendőrséget. E feladatának sikerrel tett eleget, Zalaegerszegen.

1946 elején megszervezte az első rendőriskolát Zalaegerszegen, ahol a szakmai ismereteken túl már ideológiai oktatás is folyt, amit a főkapitány vezetett. Munkája elismeréseként 1946. január 27.-én alezredessé léptették elő.

  1. október 11.-én egy átszervezés eredményeként Farkas Józsefet Heves megye rendőrfőkapitányává nevezték ki Egerbe. Új munkakörében kevés időt tölthetett. 1946. december 18.-án egy kézigránát, melyet meg akart semmisíteni, kiesett a háborúban sérült kezéből és kioltotta életét. Hamvait hazaszállították szülővárosába Nagykanizsára, ahol nagy részvét mellett a Párt temettette el.

 

Forrás:  Jakabfy Rudolf – Tóth Antal – Tóth Lászlóné (szerk.) : Élni emberül – A munkásmozgalom Zala megyei harcosai c. életrajzi gyűjtemény (1980. 94-95. old)

 

 

Juhász Norbert

Népi Front

egri titkára

 

TI ÍRTÁTOK

ADY ENDRE: A TŰZ MÁRCIUSA

Csámpás, konok netán ez a világ S végbe hanyatlik, kit annyian űztek, De élethittel én, üldözött haló, Március kofáira és szentjeire Hadd szórjam szitkát és dicsét a Tűznek. Hadd halljék végre

Háború a vörös csillag ellen

Megjelent "az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról, valamint az ezzel összefüggő egyes törvények módosításáról" szóló törvényjavaslat, amelyet Lázár János és Semjén Zsolt

"Demokrácia védelme"?

Nemrégiben egy ígéretes, nagyobb lélegzetű tanulmány két bevezető fejezete jelent meg a Frontoldalon „PlalylA” „tollából” „Demokrácia védelme” címmel. A cikkeket viharos vita követte, aminek nyomán az
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

Kommunizmus

  A kommunizmus az emberi társadalom legősibb és legtermészetesebb szervezeti formája, a történelmi
No thumbnail available

Fohász a legszomorúbb barakkból

(A kapitalizmus áldozatainak emlékére)Szégyenszemre a XXI. századi Európa közepén áll a nyomorúságos
No thumbnail available

Dózsa Vezér emlékezete

"Rokonai mintha csak szégyellték volna; éltek, virágoztak hazaszerte: de nem emlegették őseik
Légy szerző!
Légy szerző!