A Népi Front lapja

Fegyverrel a hazáért! – XXI. rész

“Nekünk, a magyar társadalom józan erőinek kell leginkább tisztában lennünk a múltunk igaz mivoltával, hogy képesek legyünk megóvni hazánk ifjúságát az egészséges történelemtudat tervszerű fellazításától, végső soron annak fasizálására irányuló törekvésektől.  Ennek szellemében indul útjára, s jelentkezik minden hétfőn a Frontoldal online hasábjain a „Fegyverrel a hazáért” c. cikksorozat 94 hétfői napon át, 94 olyan munkásmozgalmi hős partizán emléke előtt tisztelegve, s azt megidézve, akiket sok más magyar antifasiszta ellenállóval egyetemben, aljas és becstelen szándékai, illetve működése érdekében lázasan igyekszik velünk feledtetni a jelenkori tőkés hatalom.

Historia est magistra vitae! – A történelem az élet tanítómestere!” 

 

Farkas József:

Nagykanizsán született, 1920. március 28.-án. Édesapja honvéd törzsőrmester volt.  A családját és ismeretségi körét erős szálak fűzték az 1919-es proletárdiktatúrához. A jó képességű fiatalember először a reálgimnáziumban tanult, majd pedig Nagykanizsán a Hegyi és Kelemen-féle autó és motorszerelő műhelyben szakmát szerzett.

Farkas József

Farkas József

Szakképzettsége folytán katonaidejét a repülőknél töltötte. 1941-ben a magyar repülőkkel ő is kikerült a frontra, mint szakaszvezető. 1943-ban a gépét a szovjet vonalak mögött találat érte, s ő az égő gépből kiugorva súlyos sérülésekkel, eszméletlenül ért földet. A tambovi hadifogoly kórház orvosainak gondos ápolása mentette meg az életét.

Felépülése után ráébredt a háború igazságtalan és céltalan voltára, s jelentkezett a németek elleni fegyveres harcra.

1944-ben Júzsán és Krasznogorszkban antifasiszta iskolát végzett, majd a kijevi partizániskolára került, de  bevetésére már nem került sor.

A Szovjetunióból hazatérve Debrecenben a 6. őrzászlóalj első századának 1. szakaszában mint rajparancsnok tevékenykedett.  Farkas József adataink szerint mint a szovjet hadsereg felderítője, 1944 karácsonya előtt megjelent Nagykanizsán, sebesült, szabadságon lévő katonaként. Feladata az volt, hogy a németek kezén lévő zalai olajvidékről gyűjtsön adatokat, majd 1945 márciusában, amikor már a szovjet hadsereg Marcalinál harcolt, menekültként járt Nagykanizsán. Debrecenben lett az MKP tagja. Amikor a magyar kormány Budapestre költözött Debrecenből, Farkas  elvtárs igen fontos megbízást kapott. A Párt javaslatára a kormány a BM. Zala megyei rendőrfőkapitányává nevezte ki. Reá hárult az a feladat, hogy röviddel a harcok elmúlta után megszervezze a demokratikus rendőrséget. E feladatának sikerrel tett eleget, Zalaegerszegen.

1946 elején megszervezte az első rendőriskolát Zalaegerszegen, ahol a szakmai ismereteken túl már ideológiai oktatás is folyt, amit a főkapitány vezetett. Munkája elismeréseként 1946. január 27.-én alezredessé léptették elő.

  1. október 11.-én egy átszervezés eredményeként Farkas Józsefet Heves megye rendőrfőkapitányává nevezték ki Egerbe. Új munkakörében kevés időt tölthetett. 1946. december 18.-án egy kézigránát, melyet meg akart semmisíteni, kiesett a háborúban sérült kezéből és kioltotta életét. Hamvait hazaszállították szülővárosába Nagykanizsára, ahol nagy részvét mellett a Párt temettette el.

 

Forrás:  Jakabfy Rudolf – Tóth Antal – Tóth Lászlóné (szerk.) : Élni emberül – A munkásmozgalom Zala megyei harcosai c. életrajzi gyűjtemény (1980. 94-95. old)

 

 

Juhász Norbert

Népi Front

egri titkára

 

TI ÍRTÁTOK

In Memoriam Urbán Sándor

„A forradalmak az elnyomottak és kizsákmányoltak ünnepei.” Lenin szavai ezek. A forradalmak megszülik hőseiket. Régóta tudjuk ezt a munkásmozgalom történetéből. De ezen ünnepnapokból oly’ kevés van. H

50 kiló műanyag másodpercenként!

A folyókba dobott műanyag hulladék jelenti az óceánok szennyezésének egyik legfőbb forrását, és a legnagyobb szennyezők az ázsiai folyók – írják  holland kutatók. Számításaik szerint a fo

"Fehérek közt egy európai". Thomas Mann (Lübeck, 1875. június 6. – Zürich, 1955. augusztus 12.)

Német író, a 20. századi német nyelvű irodalom egyik legjelentősebb alakja. Elbeszéléstechnikája a 19. századhoz, elsősorban Tolsztojhoz, illetve Theodor Fontane és Richard Wagner szimbólumaihoz és ve
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

Valahol Európában, újra és újra...

Isten tudja, hányszor láttam a filmet. Fájt mindig, hogyne fájt volna, de
A szovjet-orosz filmkultúra II. – Kultúrszociológiai gondolatok és a nagybetűs Irodalmi hagyomány

A szovjet-orosz filmkultúra II. – Kultúrszociológiai gondolatok és a nagybetűs Irodalmi hagyomány

A mintegy hetven év szovjet szocialista rendszerének tökéletes „hátrafelé elsült fegyvere” saját
Engem felszabadítottak

Engem felszabadítottak

Nem éltem még, amikor először felszabadítottak. Hiszen ha nem jöttek volna, akik jöttek,
Légy szerző!
Légy szerző!