A Népi Front lapja

Fegyverrel a hazáért! – XV. rész

“Nekünk, a magyar társadalom józan erőinek kell leginkább tisztában lennünk a múltunk igaz mivoltával, hogy képesek legyünk megóvni hazánk ifjúságát az egészséges történelemtudat tervszerű fellazításától, végső soron annak fasizálására irányuló törekvésektől.  Ennek szellemében indul útjára, s jelentkezik minden hétfőn a Frontoldal online hasábjain a „Fegyverrel a hazáért” c. cikksorozat 94 hétfői napon át, 94 olyan munkásmozgalmi hős partizán emléke előtt tisztelegve, s azt megidézve, akiket sok más magyar antifasiszta ellenállóval egyetemben, aljas és becstelen szándékai, illetve működése érdekében lázasan igyekszik velünk feledtetni a jelenkori tőkés hatalom.

Historia est magistra vitae! – A történelem az élet tanítómestere!” 

 

Kovács Kálmán:

 

Zagyvaszántón született, 1900. január 12-én. 1944 késő őszén került kapcsolatba a nógrádi antifasiszta ellenállással. A Nógrádi Sándor vezette partizáncsoport járőreinek Kovács Kálmán erdész, mizserpusztai erdészháza volt a találkozási helye. A felderített anyagot innen az erdészházból továbbították a karancsberényi harcálláspontra. Az erdészház gazdája Kovács Kálmán előbb a partizánok segítője, később a partizánegység tagja, majd csoportvezetője lett.

Kovács Kálmán

Kovács Kálmán

1944 december 17-én a Salgótarján-Somoskőújfalui helyi partizáncsoport vezetői: Kovács Kálmán és Balázs Barna, megkeresték Nógrádi Sándort, és 15 fős csoportjukkal csatlakoztak a Nógrádi-partizánegységhez.

1944 decemberének 3. hetében egy közel 60 főből álló magyar partizánvadász csoport érkezett a Somoskőújfalu-Sátoros közötti laktanyába. A céljuk az volt, hogy a csendőrség segítségével felszámolják a hegyekben tartózkodó partizáncsoportokat.

A partizánvadász alakulat tervéről Kovács Kálmán tájékoztatta az egység törzseit. Ennek hatására Nógrádi Sándor Karancsberényből Abroncspusztára  helyezte át az egység harcálláspontját.

Kovács Kálmán 1945.-ben, közvetlenül a felszabadulás után, tagja lett a Magyar Kommunista Pártnak. A felszabadulás után a demokratikus rendőrségben szolgált, 1958-ban történt nyugdíjazásáig. 1962-ben, Salgótarjánból Egerbe költözött, s itt élt 1974. június 7-én bekövetkezett haláláig.

Tevékenysége elismeréseként megkapta: Magyar Partizán Emlékérem, Magyar Szabadság Érdemrend bronz fokozata, Munkás Paraszt Hatalomért Emlékérem, Szlovák Nemzeti Felkelés Emlékérem, Felszabadulási Jubileumi Emlékérem.

Forrás: Harsányi János, Magyar Szabadságharcosok a fasizmus ellen c. könyve(Bp. 1966. 499. old.)

 

Juhász Norbert

Népi Front

egri titkára

TI ÍRTÁTOK

ADY ENDRE: A TŰZ MÁRCIUSA

Csámpás, konok netán ez a világ S végbe hanyatlik, kit annyian űztek, De élethittel én, üldözött haló, Március kofáira és szentjeire Hadd szórjam szitkát és dicsét a Tűznek. Hadd halljék végre

Háború a vörös csillag ellen

Megjelent "az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról, valamint az ezzel összefüggő egyes törvények módosításáról" szóló törvényjavaslat, amelyet Lázár János és Semjén Zsolt

"Demokrácia védelme"?

Nemrégiben egy ígéretes, nagyobb lélegzetű tanulmány két bevezető fejezete jelent meg a Frontoldalon „PlalylA” „tollából” „Demokrácia védelme” címmel. A cikkeket viharos vita követte, aminek nyomán az
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

Széttöretett, megaláztatott , ebek elé vettetett... Trianon és ami utána jött

"Rájuk erőszakolták a békét, de ez a béke uzsorás béke, gyilkosok és
No thumbnail available

Így váltunk kapitalista roncstársadalommá - értékek, elvek akkor és most

1981-ben születtem. Nem sok emlékem van a szocializmusról. Sokáig nem is érdekelt,
Dicsőség a szovjet és magyar hősöknek! - 70 éve szabadult fel Budapest

Dicsőség a szovjet és magyar hősöknek! - 70 éve szabadult fel Budapest

Hazánk Felszabadítása a több mint két évtizedes fasiszta uralom alól 1944 őszén
Légy szerző!
Légy szerző!