A Népi Front lapja

Fegyverrel a hazáért! XIV. – rész

“Nekünk, a magyar társadalom józan erőinek kell leginkább tisztában lennünk a múltunk igaz mivoltával, hogy képesek legyünk megóvni hazánk ifjúságát az egészséges történelemtudat tervszerű fellazításától, végső soron annak fasizálására irányuló törekvésektől.  Ennek szellemében indul útjára, s jelentkezik minden hétfőn a Frontoldal online hasábjain a „Fegyverrel a hazáért” c. cikksorozat 94 hétfői napon át, 94 olyan munkásmozgalmi hős partizán emléke előtt tisztelegve, s azt megidézve, akiket sok más magyar antifasiszta ellenállóval egyetemben, aljas és becstelen szándékai, illetve működése érdekében lázasan igyekszik velünk feledtetni a jelenkori tőkés hatalom.

Historia est magistra vitae! – A történelem az élet tanítómestere!” 

 

Farkas József:

 

Parádon született, 1918. május 17-én. Édesapja kondás volt, édesanyja bába, s öten voltak testvérek. Hat elemit végzett. Iskolai tanulmányainak befejeztével mezőgazdasági munkás lett, a mint napszámos, summás dolgozott.

Farkas József

                           Farkas József

A második világháború idején bevonultatták tényleges katonai szolgálatra, s alakulatával a szovjet frontra került. 1943 januárjában a szovjet Vörös Hadsereg nagy ellentámadása során ő is hadifogságba esett.

Mint hadifogoly a júzsai táborba került, ahol antifasiszta iskolára jelentkezett, amit elvégzett. Ezután a kijevi partizániskola hallgatója volt 1944. október 2-től december 20-ig. Kiképzése után bevetésére már nem került sor.

  1. február 22.-én érkezett haza sok száz antifasiszta társával együtt Debrecenbe. Az Első Partizán Őrzászlóalj tagjaként részt vett az Ideiglenes Kormány őrségében, majd 1945. április 17. után amikor a kormány Budapestre költözött, hasonló feladatokat kapott. Emlékezete szerint társai voltak többek között: Gubán Dezső és Füzesi Antal, egri és kisfüzesi lakosok. Még 1945. február végén lett tagja Debrecenben a Magyar Kommunista Pártnak. A hadseregből való leszerelése után, antifasiszta tevékenységéért a Dunántúlon lévő Besnyő községben kapott földet. Ide települt át családostól. 1945-46-ban mint tömegszervező, pártmegbízatásokat végzett. Egyebek között részt vett Besnyő községben a Magyar Kommunista Párt megalakításában. Új lakóhelyén hamar megnyerte az emberek bizalmát. Sok évtizeden át élt a településen köztiszteletben álló személyként, széles körben ismerték, mint „partizán Jóskát”. 1974-ben vonult nyugdíjba a helyi termelőszövetkezettől, ám haláláig aktív részese maradt a helyi közéleti-politikai életnek.

 

Tevékenysége elismeréseként, megkapta a Magyar Partizán Emlékérmet, valamint a Felszabadulási Jubileumi Emlékérmet. 

Forrás: Földes Pál, Partizánemlékek c. könyve. (Bp. 1970. 377. old.)

 

 

Juhász Norbert

Népi Front

egri titkára

TI ÍRTÁTOK

Életveszélyes munkahelyek

Megjelent az Eurostat, halálos kimenetelű munkahelyi baleseteket számba vevő statisztikája, az EU 28 tagállamára és a partnerországokra kiterjedően. A legutóbbi, 2014-es alapján Magyarország  a középm

A Győzelem Napja - Moszkvából jelentjük....

Ma május 9-én ismét hálával és köszönettel emlékeztünk. Emlékeztünk  az emberiség történelmének legnagyobb sorsdöntő ütközetére, melyet valaha az egyetemes történelemben kényszerültek vívni a haladó e
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

Petőfi Sándor: RESPUBLIKA

Respublika, szabadság gyermeke S szabadság anyja, világ jótevője, Ki bujdosol, mint a Rákócziak, Köszöntelek a
No thumbnail available

Gorkij alakjai hogy kísértenek...

Hetvennyolc esztendeje halt meg a zseniális   szovjet író, aki függetlenül politikai
No thumbnail available

Nemere, a dezinformátor-3.rész (egy antikommunista könyv cáfolata)

A Nagy Októberi Szocialista Forradalom jelentőségét,világra gyakorolt hatását és benne Lenin szerepét
Légy szerző!
Légy szerző!