A Népi Front lapja

Fegyverrel a hazáért! – VI. rész

“Nekünk, a magyar társadalom józan erőinek kell leginkább tisztában lennünk a múltunk igaz mivoltával, hogy képesek legyünk megóvni hazánk ifjúságát az egészséges történelemtudat tervszerű fellazításától, végső soron annak fasizálására irányuló törekvésektől.  Ennek szellemében indul útjára, s jelentkezik minden hétfőn a Frontoldal online hasábjain a „Fegyverrel a hazáért” c. cikksorozat 94 hétfői napon át, 94 olyan munkásmozgalmi hős partizán emléke előtt tisztelegve, s azt megidézve, akiket sok más magyar antifasiszta ellenállóval egyetemben, aljas és becstelen szándékai, illetve működése érdekében lázasan igyekszik velünk feledtetni a jelenkori tőkés hatalom.

Historia est magistra vitae! – A történelem az élet tanítómestere!” 

 

Gergely István:

 

Gergely István

Gergely István

Gyöngyöspatán született, 1919. szeptember 20.-án.  Apja szegényparaszt volt, s ő maga a 6. elemi elvégzése után napszámosként él. 1939-ben házasodott meg.

1940 őszén behívták katonának Fenyvesvölgyre, a 11. hegyivadász zászlóaljhoz. Alakulatával végigharcolta a II. világháborút. Végül megelégelve az értelmetlen vérontást, 1945. január 10-én 13 társával együtt elhagyta a magyar hadsereget, Breznóbánya és Feketebalog között.

Feketebalog községben csatlakoztak a csehszlovák partizánokhoz. osztaguknak a vezetője Kalicsenkó, a Sztálinról elnevezett I. Partizánbrigád 3. ezredének a parancsnoka volt.

Januártól március végéig a partizánok között harcolt. 1945 március végén Poprád-Késmárk-Zakopane-Lemberg útvonalon lengyel területre vonultak, ahol még kiképzésben részesültek, majd pihenőbe vonultak. Lembergből Luckba indultak gyalog, ahol laktanyában szállásolták el a partizánokat.

A Felszabadulási Jubileumi emlékérem

         A Felszabadulási Jubileumi Emlékérem

 

Luckban éltek 1945. augusztus 20.-ig, amikor a magyarokat elindították hazafelé. 1945. szeptember 6-án meg is érkeztek a Nyugati pályaudvarra.

Gergely István hazatérte után Gyöngyöspatán élt földművelésből. 1980-ban vonult nyugdíjba. Közel 20 évig volt részese a helyi politikai és közéletnek, mint tanácstag. Haláláig Gyöngyöspatán élt.

 

Fegyveres antifasiszta tevékenységének elismeréseként 1982-ben megkapta a Magyar Partizán Emlékérmet.

Forrás:  Harsányi János, Magyar szabadságharcosok a fasizmus ellen c. kiadványa Bp. 1966. 702. old. 

 

Juhász Norbert

Népi Front

egri titkára

TI ÍRTÁTOK

In Memoriam Urbán Sándor

„A forradalmak az elnyomottak és kizsákmányoltak ünnepei.” Lenin szavai ezek. A forradalmak megszülik hőseiket. Régóta tudjuk ezt a munkásmozgalom történetéből. De ezen ünnepnapokból oly’ kevés van. H

50 kiló műanyag másodpercenként!

A folyókba dobott műanyag hulladék jelenti az óceánok szennyezésének egyik legfőbb forrását, és a legnagyobb szennyezők az ázsiai folyók – írják  holland kutatók. Számításaik szerint a fo

"Fehérek közt egy európai". Thomas Mann (Lübeck, 1875. június 6. – Zürich, 1955. augusztus 12.)

Német író, a 20. századi német nyelvű irodalom egyik legjelentősebb alakja. Elbeszéléstechnikája a 19. századhoz, elsősorban Tolsztojhoz, illetve Theodor Fontane és Richard Wagner szimbólumaihoz és ve
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

Szeptember 11: A chilei tragédia

Szeptember 11: A chilei tragédia

Immár tizenhárom éve szeptember 11-e táján rendszeresek a terrorizmus elleni háborúról, a
Kémek a sasfészekben...

Kémek a sasfészekben...

 A hidegháború korszakában komoly fordulópontot jelentett, amikor 1949-ben megtört az Egyesült Államok
No thumbnail available

Széttöretett, megaláztatott , ebek elé vettetett... Trianon és ami utána jött

"Rájuk erőszakolták a békét, de ez a béke uzsorás béke, gyilkosok és
Légy szerző!
Légy szerző!