A Népi Front lapja

Fegyverrel a hazáért! – VII. rész

“Nekünk, a magyar társadalom józan erőinek kell leginkább tisztában lennünk a múltunk igaz mivoltával, hogy képesek legyünk megóvni hazánk ifjúságát az egészséges történelemtudat tervszerű fellazításától, végső soron annak fasizálására irányuló törekvésektől.  Ennek szellemében indul útjára, s jelentkezik minden hétfőn a Frontoldal online hasábjain a „Fegyverrel a hazáért” c. cikksorozat 94 hétfői napon át, 94 olyan munkásmozgalmi hős partizán emléke előtt tisztelegve, s azt megidézve, akiket sok más magyar antifasiszta ellenállóval egyetemben, aljas és becstelen szándékai, illetve működése érdekében lázasan igyekszik velünk feledtetni a jelenkori tőkés hatalom.

Historia est magistra vitae! – A történelem az élet tanítómestere!” 

 

Tóbiás Ferenc:

 

Feldebrőn született, 1913. május 12.-én. Eredeti foglalkozása kőfaragó. 1937-ben Sirokban kötött házasságot.

Tóbiás Ferenc

Tóbiás Ferenc

A második világháború idején behívták katonának. Előbb Losoncon a XXI. tüzér osztály II. ütegében teljesített szolgálatot, majd 1942-ben a keleti frontra irányították egységével, ahol a brjanszki erdőig jutottak.

1943 derekától állandó visszavonulásban voltak, egységét a támadó szovjet erők több alkalommal szétverték.

1944 októberében Budapest közvetlen közelében két bajtársával, akik Tari Károly és Javora László voltak, önként átálltak a Vörös Hadsereghez. Azt követően, hogy vállalták a fegyveres harcot Budapest felszabadításáért, a szovjetektől fegyvert kaptak.

Két nap elteltével kapták az első feladatot. A főváros területén az Üllői úton többször vett részt fegyveres bevetésben, majd kétéltű járművekkel átkelve a Dunán, a Gellért Szálló környékén, az akkori Horthy Miklós úton is harcoltak.

Később a Budai vár ostroma után a Déli Pályaudvar felszabadításáért folytatott harcokból is kivette részét. A budai harcok során több mint 30, magyarokból álló önkéntes század alakult meg és harcolt a városrész különböző pontjain. Ezekből a további harcokra jelentkezett magyar katonákból alakult meg a Budai Önkéntes Ezred, amely a főváros felszabadítása után elvonult Jászberénybe, s magvát képezte az 1. magyar gyaloghadosztálynak.

Tóbiás Ferencet a Jászberényi 1. hadosztály állományába osztották be 1945 márciusában.

Az új demokratikus hadseregből való leszerelése után hazatelepült Sirokba.

Itt lépett be 1945-ben a Magyar Kommunista Pártba. 1976-ben vonult nyugdíjba.

Haláláig Sirokban élt.

 

Tevékenysége elismeréseként a következő kitüntetésekben részesült: Felszabadulási Jubileumi Emlékérem, és Magyar Partizán Emlékérem.

Forrás: Tóbiás Ferenc visszaemlékezése, (Jegyzet, Juhász Norbert magángyűjteményéből)

 

 

Juhász Norbert

Népi Front

egri titkára

 

 

TI ÍRTÁTOK

Életveszélyes munkahelyek

Megjelent az Eurostat, halálos kimenetelű munkahelyi baleseteket számba vevő statisztikája, az EU 28 tagállamára és a partnerországokra kiterjedően. A legutóbbi, 2014-es alapján Magyarország  a középm

A Győzelem Napja - Moszkvából jelentjük....

Ma május 9-én ismét hálával és köszönettel emlékeztünk. Emlékeztünk  az emberiség történelmének legnagyobb sorsdöntő ütközetére, melyet valaha az egyetemes történelemben kényszerültek vívni a haladó e
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

Nemere, a dezinformátor -4. rész-egy antikommunista könyv cáfolata

Nemere, a dezinformátor -4. rész-egy antikommunista könyv cáfolata

”Kezdhetjük mindjárt azzal,hogy ez a „jó és nemes ember”,ez a „szovjet emberek
No thumbnail available

Proletárdiktatúra és demokrácia

Proletárdiktatúra és demokrácia a politikai néphit szerint összeegyeztethetetlen fogalmak, mondván, hogy a
No thumbnail available

Dózsa Vezér emlékezete

"Rokonai mintha csak szégyellték volna; éltek, virágoztak hazaszerte: de nem emlegették őseik
Légy szerző!
Légy szerző!