Ezt adta Kubának a szocializmus

Nicolás Maduro venezuelai elnök pénteken gratulált Raúl Castro jelenlegi és Fidel Castro korábbi kubai elnöknek a kubai forradalom 57. évfordulóján.

„A kubai forradalom a méltóság paradigmája Latin-Amerika és a Karib-térség minden népe számára, ami az igazságért, függetlenségért és önrendelkezésért folytatott antiimperialista küzdelmet testesíti meg” – írta egy nyilatkozatban a venezuelai kormány.

A január 1-je az évfordulója annak, hogy a Fidel Castro vezette gerillák 1959-ben megdöntötték Fulgencio Batista az Egyesült Államok támogatását élvező diktatúráját.

A forradalom 57 éve alatt Kubának sikerült megszüntetnie a mélyszegénységet és az éhezést, megteremtenie az általános alapfokú oktatást, elérnie a nemi egyenlőséget és a nők hatalommal való felruházását, valamint öt ezrelék alá csökkentenie a csecsemőhalandóságot.

A venezuelai kormány méltatta a „csodálatra méltó kubai ellenállási küzdelmet”, ami több mint öt évtizede harcol azért, hogy felszabadítsa a kubaiakat „az emberiség valaha volt legnagyobb birodalma alól”, anélkül, hogy áldozatul esett volna az Egyesült Államok által folytatott blokádnak és a „folyamatos összeesküvésnek”.

Kuba rendszeresen követeli az Egyesült Államok a szigetország ellen folytatott gazdasági blokádjának megszüntetését, az Egyesült Államok haditengerészeti bázisa által megszállt guantánamói terület visszaszolgáltatását, és Kuba szuverenitásának tiszteletben tartását azzal, hogy nem pénzelnek kormányellenes csoportokat.

A 2015-ös év mérföldkő volt az Egyesült Államok és Kuba kapcsolatában, mivel nagykövetségeket létesítettek egymás országaiban, és a több évtizednyi fagyos viszony után folytatták a kapcsolataik rendezését.

A teleSUR cikke alapján készítette: Latin-Amerika Társaság