A Népi Front lapja

Ezt adta Kubának a szocializmus

Nicolás Maduro venezuelai elnök pénteken gratulált Raúl Castro jelenlegi és Fidel Castro korábbi kubai elnöknek a kubai forradalom 57. évfordulóján.

„A kubai forradalom a méltóság paradigmája Latin-Amerika és a Karib-térség minden népe számára, ami az igazságért, függetlenségért és önrendelkezésért folytatott antiimperialista küzdelmet testesíti meg” – írta egy nyilatkozatban a venezuelai kormány.

A január 1-je az évfordulója annak, hogy a Fidel Castro vezette gerillák 1959-ben megdöntötték Fulgencio Batista az Egyesült Államok támogatását élvező diktatúráját.

A forradalom 57 éve alatt Kubának sikerült megszüntetnie a mélyszegénységet és az éhezést, megteremtenie az általános alapfokú oktatást, elérnie a nemi egyenlőséget és a nők hatalommal való felruházását, valamint öt ezrelék alá csökkentenie a csecsemőhalandóságot.

A venezuelai kormány méltatta a „csodálatra méltó kubai ellenállási küzdelmet”, ami több mint öt évtizede harcol azért, hogy felszabadítsa a kubaiakat „az emberiség valaha volt legnagyobb birodalma alól”, anélkül, hogy áldozatul esett volna az Egyesült Államok által folytatott blokádnak és a „folyamatos összeesküvésnek”.

Kuba rendszeresen követeli az Egyesült Államok a szigetország ellen folytatott gazdasági blokádjának megszüntetését, az Egyesült Államok haditengerészeti bázisa által megszállt guantánamói terület visszaszolgáltatását, és Kuba szuverenitásának tiszteletben tartását azzal, hogy nem pénzelnek kormányellenes csoportokat.

A 2015-ös év mérföldkő volt az Egyesült Államok és Kuba kapcsolatában, mivel nagykövetségeket létesítettek egymás országaiban, és a több évtizednyi fagyos viszony után folytatták a kapcsolataik rendezését.

A teleSUR cikke alapján készítette: Latin-Amerika Társaság

TI ÍRTÁTOK

Az orvoshiány miatt kórházi osztályok zárnak be Jászberényben

Az orvoshiány miatt nyáron részlegesen szüneteltetik a jászberényi kórházban a belgyógyászati-, a krónikus-, illetve a rehabilitációs osztály működését – írja a  megyei lap, a szoljon.hu. A nyári szab

In Memoriam Urbán Sándor

„A forradalmak az elnyomottak és kizsákmányoltak ünnepei.” Lenin szavai ezek. A forradalmak megszülik hőseiket. Régóta tudjuk ezt a munkásmozgalom történetéből. De ezen ünnepnapokból oly’ kevés van. H

50 kiló műanyag másodpercenként!

A folyókba dobott műanyag hulladék jelenti az óceánok szennyezésének egyik legfőbb forrását, és a legnagyobb szennyezők az ázsiai folyók – írják  holland kutatók. Számításaik szerint a fo
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

Széttöretett, megaláztatott , ebek elé vettetett... Trianon és ami utána jött

"Rájuk erőszakolták a békét, de ez a béke uzsorás béke, gyilkosok és
No thumbnail available

Tegnap, ma, holnap

Tegnap még szánakozva dobtál volna egy tízest a sarki koldus kalapjába, ha
No thumbnail available

Gorkij alakjai hogy kísértenek...

Hetvennyolc esztendeje halt meg a zseniális   szovjet író, aki függetlenül politikai
Légy szerző!
Légy szerző!