Ezért lesz nagy ellenzéki pofára esés 2018-ban

Az elmúlt hónapok kormányellenes tüntetései új lendületet hoznak az ellenzék számára. Legalábbis ez látszódik azok számára, akiknek leghőbb vágyuk leváltani Orbán Viktort és kormányát. Belépett a politika színpadára a Momentum és a fővárosi tüntetések szervezésében szerepet játszó fiatalok, nem kis politikai ambícióval. Az utcán hömpölygő tömeg láttán sokak számár megcsillant a remény: végre itt a friss erő, ami majd letaszítja Orbánékat a hatalomból! Mindegy, hogy ki, csak jöjjön már végre valaki, aki megszabadít minket a zsarnoktól! A 2018-as választáson ugyanis szeretnénk véget vetni a 8 éve tartó fideszes rémálomnak. Emberek, elnézést a vulgáris szóhasználatért, de ebből nagy pofára esés lesz! Miért?

Két okból is. Ad 1: még ha a demokratáknak valamilyen csoda folytán sikerülnie is leváltani a banditák kormányát, a régi-új neoliberális kurzus nem hozná el a várva várt szebb jövőt. Lehet, hogy a hatalom újdonsült birtokosai kicsit demokratikusabb stílust képviselnének, mint Orbánék, talán nem korcsosulna tovább az ország politikai rendszere autoriter rezsimmé, nem épülnének újabb stadionok, de visszatérne az a velejéig rohadt és kizsákmányoló neoliberális gazdaságpolitika, ami 2010 előtt volt. Ugye nem felejtettük el, hogy a demokrata Gyurcsány Ferenc, majd aztán Bajnai Gordon „reformintézkedései” miként taszították egyre kilátástalanabb helyzetbe a hétköznapi emberek százezreit, miközben egy szűk réteg, az elit épp úgy gazdagodott tovább, mint most a Mészáros-Habony birodalom a Nemzeti Együttműködés Rendszerében? Mert bizony tény, hogy a társadalmi különbségek nem 2010 után öltöttek ilyen hatalmas méreteket. A szociális válság elmélyülése és az elszegényedés folyamata megfigyelhető volt a demokraták kormányzása alatt is, sőt,1989-es rendszerváltástól kezdve lényegében ez egy állandó jelenség. Emlékszünk még arra is, hogy a korrupció – bár nem volt ilyen látványos- , de azért mégis csak jellemzője volt a 2010 előtt időknek? Akkor nem a földeket lopták el, hanem mást.

A demokraták nem a kisebb rosszat jelentik ennek az országnak, hanem ugyan olyan rosszat, mint Orbánék, csak egy kicsit kulturáltabb, moderáltabb formában. A Fidesz-KDNP koalíció azért győzhetett annak idején kétharmaddal, mert az isten adta magyar nép besokallt a demokraták ámokfutásától és a korrupciótól.  8 évig tartó és súlyos választási vereséggel végződő kormányzásuk hozta nyakunkra az Orbán-rezsimet, őket terheli a történelmi felelősség azért, hogy a jobboldalnak lehetősége nyílt a hatalom ilyen fokú koncentrálására. És mi tényleg a demokratáktól reméljük a változást?  Egy problémát, jelen esetben az Orbán-kormány leváltását nem lehet megoldani ugyan azzal az eszközzel, mint amivel előidéztük azt. Aki ma azt mondja, hogy mindegy ki váltja le Orbánt, jöhet akár a szociálliberális ellenzék is, az maximum csak 4 évre mentené meg az országot a Fidesztől, de egyúttal előkészítenie a 2022-es választáson a Fidesz újbóli kormányra kerülésének lehetőségét ! A Fidesz-KDNP-t viszont nem elég legyőzni, átmenetileg kiiktatni a törvényhozásból! Politikai értelemben kell őket megsemmisíteni egyszer és mindenkorra, az Orbán-rezsim összes kollaboráns haszonélvezőjével együtt!

birkak

Ad2: a Fidesz a saját érdekei szerint írta át a választási törvényt. A Fidesz jelöltjeit akkor lehetne a mostani szabályok szerint jó eséllyel legyőzni, ha minden választókerületben egy ellenzéki jelölt indulna a kormánypárt ellenében. Ennek realitása kicsi, mert ehhez a demokratikus ellenzéknek paktumot kellene kötnie a szélsőjobboldali Jobbikkal, ami 18%-20%-os támogatottságot tudhat magáénak. A „baloldal összefogás” forgatókönyvét 2014-ből ismerjük, csúfos kudarc lett a vége. Nem volt elég a kormányváltáshoz. A jelenlegi erőviszonyokat tekintve tehát a Fidesznek nincs mitől tartania. Hiába van sok elégedetlen választópolgár,, a kormánypárt és annak stabil szavazóbázisával szemben nincs a politikai palettán egy egységes, komoly társadalmi támogatottsággal bíró váltópárt. Csak a megélhetési politikusoktól hemzsegő megosztott liberális-demokrata ellenzék.  Ez persze nem jelenti azt, hogy bele kell nyugodni sorsunkba. Orbánékat el lehet és el is kell mozdítani a helyükről, csak nem mindegy, hogy kik, hogyan és mikor teszik meg ezt. Az illiberális demokráciát nem válthatja fel a liberális demokrácia, ahol a demokraták a vadkapitalizmus igazságtalan farkastörvényei szerint hozzák meg mindannyiunk életét meghatározó döntéseiket.  Ne akarjunk új SZDSZ-t a Fidesz helyére!  Küzdjünk azért, hogy Orbánékat egy olyan politikai erő döntse meg és vegye kézbe az ország irányítását, ami a szolidaritást és a szociális szemléletet tekinti  a kormányzás alapelvének. Ez a politikai erő Magyarországon még nem született meg. Nekünk, hétköznapi, dolgozó embereknek kell életre hívnunk azt! Itt az idő!

Cseh Miklós, Népi Front