Ez a nyugdíjrendszer igazi problémája

Több hírportálon olvasható, hogy egyre kevesebb fiatalt tart el egyre több nyugdíjast. Ez nem igaz: amellett, hogy a mai nyugdíjasok építették fel az országot, fizettek 10-40 évig járulékot. A nyugdíjkassza hiányának valójában több oka van:

Először is, a rendszerváltás előtt befizetett járulékokból keletkezett vagyont a rendszerváltás után nem adták át a tb alapoknak;

Másodszor, 1998 és 2010 között a nyugdíjkasszába befizetett összeg évente több százmilliárddal kevesebb volt, mert a nyugdíjjárulék egy részét a magán-nyugdíjpénztárakba fizették mind a munkáltatók, mint a munkavállalók. A kifizetések nem csökkentek. Ezt az évi több százmilliárdot az állami költségvetésből pótolták, ami az államadósság növekedéséhez vezetett. Amikor megszüntették a magán-nyugdíjpénztárakat, az ott keletkezett 3500 milliárd forintot nem tették vissza a nyugdíjkasszába, így ez az összeg továbbra is hiányzik;

Harmadszor, Magyarországon alacsonyak a jövedelmek, így az utánuk fizetett járulékok összege is alacsony. A munkanélkülieknek juttatott rendszeres segélyből – 22.800 Ft-nem tudnak járulékot fizetni, nem beszélve azokról, akik segélyt sem kapnak.

Negyedszer, a be nem jelentett munkavállalók jövedelme után senki nem fizet járulékot és a külföldön dolgozó kb. félmillió ember sem itthon fizeti a járulékot. És ha mindez nem volna elég, létezik egy 1962-ben a Szovjetunióval kötött egyezmény, amely alapján a magyar állam nyugdíjat fizet ukrán állampolgároknak.

Végül pedig a legszomorúbb ok: a rendszerváltás óta folyamatosan csökken a születések száma.

Minden hírportálon azt írják, hogy növelni kellene az öngondoskodást. Szerintem elég öngondoskodás az, hogy valaki évtizedeken keresztül a jövedelmének kb. 20%-át (beleértve a munkáltató által fizetett részt is) fizeti a nyugdíjkasszába.  Nem beszélve arról, hogy az alacsony jövedelműek, minimálbéresek, közmunkások nem tudnak miből megtakarítani.

A megoldás az lenne, ha a fent említett okokat megszüntetnék, azaz:

– visszaadnák a nyugdíj- és egészségbiztosítás vagyonát,

– visszatennék a nyugdíjkasszába a 3500 milliárdot,

– megszüntetnék a feketegazdaságot,

– növelnék fizetéseket,

– élhető országot hoznának létre, akkor hazajönnének a fiatalok és születnének gyerekek.

Rónai Katalin

A szerző a Népi Front alelnöke