Európa és a menekültkérdés

Az Origo Alapblog szerzője a migránsok gazdaságélénkítő vagy épp leterhelő hatásairól faggatta a szakembert, Dr. Michael Heise-t, az Allianz Csoport vezető közgazdászát*, aki szerint  a menekültkérdés kezelésére a jelek szerint nem készült fel a politika rendesen. A német közgazdász úgy látja, hogy újabb és újabb menekülthullámok fognak érkezni, és az újonnan letelepedni szándékozók egy részét ki kell majd utasítani mind Németországból, mind Magyarországról, a másik részét viszont be kell fogadni. A gazdaságra – és most főként a németről beszélek – mindez nem hiszem, hogy különösebb terhet fog róni.” – mondotta.

Heise azonban figyelmeztet, hogy a folyamatot inkább a kisebb közösségek, városok, kistelepülések tűrik nehezebben, mert hirtelen zúdul rájuk ez a hatalmas külföldi tömeg, nincsenek erre berendezkedve. Társadalmi problémát néhol igen, de nagy makrogazdasági feszültséget nem okoz a most beindult masszív migráció. Annak ellenére sem látja tragikusnak a bevándorlóhullámot, hogy a befogadás, integrálás mostani első fázisa és főként az újonnan bejövők ellátása akár erőteljesen is megterhelheti a költségvetéseket. Ez a nagyobb kiadás azonban – erősen valószínűsíthetően – meg fog térülni a későbbiekben – teszi hozzá.

migrants13

“Az újonnan letelepedni szándékozók egy részét ki kell majd utasítani mind Németországból, mind Magyarországról, a másik részét viszont be kell fogadni” Fotó: Polyák Attila – Origo

Németországnak szüksége van rájuk

Különösképpen Németországban látja elengedhetetlennek külföldiek befogadását, ahol már inkább folyamatos munkaerőhiánnyal kénytelenek szembenézni – némely ágazatokban egészen akut ez a probléma –, mintsem munkanélküliséggel. Heise emlékeztet, hogy egy sor más fejlett európai ország demográfiai drámája eleve szükségessé teszi az új bevándorlók nagy számának beépítését a gazdaságba. Nélkülük egyszerűen nem biztosítható a tartós növekedés – állítja Heise.

Az érem másik oldala, hogy egyelőre nincs átfogó képünk a beérkezettekről, nem „térképeztük fel” mennyire és milyen területeken képzettek, mennyire iskolázottak, mihez értenek, mihez érthetnek. Ez a közeljövő feladata. De tapasztaljuk nap mint nap, hogy a gazdasági főszereplők szorgosan dolgoznak a Németországban újonnan letelepedni szándékozók gyorsított nyelvi és szakmai képzéséérthogy minél zökkenőmentesebb legyen az integrálásuk. A hatalmas számú új munkavállaló mindig korlátozza a bérszint emelkedését, ha úgy tetszik, stabilizálja a béreket. Ez versenyképességet erősítő tényező. Ami pedig egy másik figyelemre és tanulmányozásra méltó tapasztalat Németországban (és másutt, például Amerikában is), hogy az óriási számban hirtelen megjelenő új munkaerő – az ellenkező félelmek dacára – nemhogy nem okoz munkanélküliséget, hanem fordítva: erősíti, bővíti a munkaerőpiacot, annak felszívóképességét – zárja az interjút Heise.

Forrás: Origo

* Dr. Michael Heise, az Allianz Csoport vezető közgazdásza (Forrás: Wolf Heider-Sawall/Wolf Heider-Sawall/Dr. Michael Heise)