“Én is kiabáltam, hogy Viktor! Viktor!”-interjú egy kiábrándult biztonsági őrrel

Imre nyolc  éve biztonsági őrként dolgozik egy magyarországi megyeszékhelyen. Iskolai végzettsége: technikum, angolul középfokon beszél. Felesége és két kiskorú gyermeke van. Valódi nevét és szülővárosát szándékosan nem említjük.

Manapság mindent átsző a politika, de sokan úgy vannak vele, hogy elzárkóznak. Úgy tesznek, mintha kívül esnének a politikán, és kisebb egérutakat, menekülési útvonalakat keresnek a jelenlegi problémák elől?

Érdekel a politika. Rendszeresen tájékozódom az Interneten, rádiót hallgatok. Egyáltalán nem gondolom azt, hogy el kell zárkóznom a politika elől. Nekem a politikusokkal van bajom, és ezt egy percig sem titkolom. Azt látom, hogy valaki azért lép erre a pályára, mert jól akar élni, kapcsolatokra akar szert tenni, amelyek segítik a seftelésben és a lopásban. Ezek nem is politikusok, hanem feketekereskedők és uzsorások. Mindegyiknek van vaj a füle mögött. Egytől-egyik arra várnak, hogy ugorhassanak, és megkaparinthassák a koncot. Ezt most hagyjuk abba, mert nem leszek úriember…

Naponta találkozol emberekkel. Mik a tapasztalataid? Sokan mosolyognak rád a szolgálati helyeden?

antifideszAkad, aki mosolyog, de a többségre nem ez a jellemző. Vannak szomorú emberek is, meg vidámak is. Az utóbbi években inkább valamiféle idegességet látok mindenkin. A gúnyos kacajt, a rosszmájú megjegyzéseket, a cinizmust tapasztalom, ami a frusztráltság, a csalódottság következménye is lehet. Nagyon-nagyon beteg ez az ország. Eluralkodott a közömbösség is mások szenvedése iránt. Csak én, csak én, mindig csak én vagyok a fontos. Ezt hozta magával a nyugatiasodás. De itt Magyarországon minden másképp sül el. Éltem nyugaton 3 évet. Ott nem ennyire közömbösek az emberek. Itt nálunk a kapitalizmus is más, rosszabb. Az elmúlt 25 esztendő megviselte az embereket. Nemcsak a lakások, a polgárok  is lepusztultak, igénytelenek, ami nem feltétlenül pénzkérdés. Szándékosan említettem polgárokat.

Ki nem állhatod a polgári kormányt?

 Így van! Olyan vagyok, mint az az erős dohányos, aki leszokott a cigarettáról, és nem bírja elviselni, még az öngyújtó lángját sem. Nem voltam párttag, de fanatikusan szerettem a Fideszt. Én is kiabáltam, hogy Viktor! Viktor! Viktor becsapott bennünket. Nem ezt ígérte. Átverte a szavazóit. Ezek mocskos kis férgek, nem polgárok! Azt hittük többedmagammal, hogy nyugodt életünk lesz, meg fogunk tudni élni a fizetésünkből. Ehelyett mi lett? Hiába dolgozom reggeltől-estig, a bérletet nem bírom megvenni. Oda jutottunk, hogy dolgozunk, és nem tudunk megélni. Nem maradhattam külföldön, mert itt él a családom, a gyerekek, a feleségem. itt van a lakásom, amit hitelre vettünk. Azért kellett kimenni dolgozni, hogy a bankot ki tudjuk fizetni. Duma van, nem segítség!

Legutóbb már nem mentem el választani. Kire szavazzak? Mindegyik csak a saját pecsenyéjét sütögeti. A Fidesz hülye! Ezzel a politizálással saját magát szorítja ki a hatalomból. Most még sokan támogatják, de az elkeseredett emberek a Jobbik felé fordulnak, ami az egész országnak nagyon-nagyon rossz lesz. Egyre-másra hoznak olyan döntéseket, amitől égnek áll az emberek haja. Itt van a szociális temetés, a dohányboltok körüli cirkusz, a vasárnapi zárva tartás, a közmunkások helyzete, az éhező gyerekek, a ramaty egészségügy és még egy halom gond.

Duma az van, de abból rengeteg.

Javult a vagyonvédelemben dolgozók helyzete? Arról olvastam, hogy mindent komolyabban vesznek, a képzést, a béreket…

 A megbízó minden hónap végén átutalja a bérre szánt összeget. Ehhez képest 15-16-án fizetnek. Mit csinálnak addig a pénzünkkel? Kotlik  rajta tyúkanyó? A számlákat mindig késve tudjuk befizetni… Nadrágot is, a sajátomat hordom. Senki nem mer feljelentést tenni. De hova és kinek is jelentenéd? A vagyonvédelemben óriási pénzek mozognak és a szálak a legfelső szinteken vannak összebogozva.

A legtöbb őrző-védő cég  volt magas beosztású egyenruhás  vezetők kezében van, komoly jogászi háttérrel. Egy kisember mit tud tenni egy ilyen bandával szemben? Uramisten ilyen rendőreink voltak? Az a helyzet, hogy befeketítik a tisztességes embereket, a tisztességes cégeket is. Vannak nagyon becsületesen működő vagyonvédelmi cégek, csak kevés. Az ő presztízsüket is tönkreteszik. Az egész szakmát lejáratták.

 Szerinted mi lenne a megoldás?

 Az egész rendszert kell szétcsapni! Meg kell szüntetni azt, hogy alvállalkozóként is működhessenek őrző-védő cégek. Erre semmi szükség. Tiszta, átlátható viszonyokat kellene teremteni a szakmában, átvilágítva a tulajdonosokat és a felső vezetőket. Miért változtatnak folyton nevet például? Erre sincs szükség. Szakembereknek és tapasztalt vagyonőröknek kellene egy programot írni a biztonsági szakma javítása érdekében, de erre nincs hajlandóság, mert a haverok nem mondanak le a luxusról, amit a mi bőrünkön szereznek meg. Olyan összefonódások vannak, hogy itt nagy  cégeknél kellene sürgősen teljesen lehúzni a rolót, és tiszta alapokkal kezdeni. Külföldön ez jól működik, a dolgozókat pedig tisztességesen megfizetik. Nálunk miért nem lehet?

Magyarországon olyan emberek ülnek a bársonyszékben, akiknek soha nem volt rendes munkahelyük. Ők aztán tudják, hogy nekünk mire van szükségünk! Meg tudják mondani, hogy mi a jó, mikor menjünk vásárolni, mit együnk és hova menjünk kirándulni. Ez nem demokrácia!

A Kádár-rendszerben jobban éltél? Jobb volna inkább szocializmusban élni?

A régi rendszer jobb volt, de eltelt az idő, és nem lehet úgy élni. Akkor is voltak rossz dolgok, de nem volt munkanélküliség, kilakoltatás, éhezés.

Mi volt rossz?

Semmiképpen nem volt helyes, hogy az embereket nem engedték külföldre. Meg lehet magyarázni, hogy miért nem, de te sem szereted, ha korlátoznak. Ha még egyszer olyan jól élsz és egy helyett, három kocsit kapsz, akkor sem szereted, ha falakat emelnek köréd. Szerintem mindenképpen hozzájárult a kommunizmus bukásához sok más mellett.

A rendszer megreformálására lett volna szükség, mert ami most van, az már népirtás!

Köszönöm a beszélgetést!

Lejegyezte: Bojtos Zoltán