Eltűnhet a magyar málna? Kivágták az ültetvényeket Tapsony és Segesd környékén.

Nagy múltú somogyi málnatermelő vidékek hagyománya lett az enyészeté egyetlen évtized alatt. Tapsony és Segesd környékén kivágták ültetvényeiket a gazdák. Országos jelenség része ez, meg is kongatta a vészharangot a Zöldség-Gyümölcs Terméktanács. A napokban kiadott állásfoglalásuk szerint félő, hogy eltűnik a magyar málna a piacról, hiszen egyre kevésbé éri meg előállítani, és a nagy kézimunkaerőt igénylő termeléshez nem találni elég dolgozót. A munkaerőhiány már a málnát is veszélyezteti.

Húsz évvel ezelőtt nem volt család, amelyik ne foglalkozott volna málnatermesztéssel Segesden, ahol még tíz éve több mint 2600 volt a lakosok száma. Az volt a málna aranykora. Nyolc-tíz felvásárló járta a környéket, ma egyetlen akad mutatóba.
– 2005 tájékán szép ára volt a málnának, megérte vele dolgozni, de aztán folyamatosan hanyatlani kezdett – mondta Péntek László segesdi polgármester. – Amit fizettek érte, a szedési költséget sem állta. Pedig sok munka volt vele: a letermett vesszőt levágni, permetezni, gondozni, kapálni, a málna töveket pótolni. Ezt sokan már nem vállalták, mi is kivágtuk. Belefáradtak az emberek. Most már a ribizlivel, a szederrel is kevesen bajlódnak.

Tudatlanság, primitívség, tájékozatlanság egy legyintéssel elintézni: felszámolták, hát oda se neki! A dolog nem ilyen egyszerű.  Tudják, hogy hány százezer ember nem jut friss gyümölcshöz Magyarországon? Tudják, hogy miért nem kapnak a kórházi betegek gyümölcsöt? Tudják, hogy az élelmiszerhiány a világon az egyik legfontosabb politikai kérdés, amihez kapcsolódik a vízhiány és egyenes következménye a migráció, a háborúk? Érdemes a dolgokat összefüggéseikben vizsgálni, és nagyon-nagyon komolyan venni.

“A gazdaság és a természet harmonizálása

A 21. századi szocializmusának gazdasági rendszere az ökológiai szempontból hosszú távon is fenntartható természeti erőforrás-kihasználáson alapszik.

A szocialista gazdaság a vélt igények helyett a valós társadalmi igények kielégítéséhez szükséges javak előállítására törekszik és véget vet a manipulatív reklámokra épülő, pazarló fogyasztói társadalom hamisan csillogó világának, amely motorját a marketing és pszichológia eszközeinek bevetésével generált mesterséges fogyasztási kényszer adja.  Az új rendszer gazdasága a modern technológia alkalmazása révén minimálisra csökkenti a termelés közben keletkező hulladék és káros anyag mennyiségét, valamint korlátozza a széndioxid kibocsátását. Ökológiai megfontolásból a 21. századi szocializmus arra törekszik, hogy racionalizálja az áramfogyasztást és nagy hangsúlyt fektessen a takarékosságra. Az energia környezetkímélő módon való előállítása céljából az új rendszer a megújuló energiaforrások kiaknázására építi az áramellátást.

Mindezt összehangolja az egyre gyorsuló ütemű gazdasági fejlődéssel, a Föld természeti kincseinek, élővilágának védelmével. Így létrejön a természet és az ember közötti harmónia.” (Program a 21. századi szocializmusért)

Ferencz Tibor