A Népi Front lapja

Életveszélyes munkahelyek

Megjelent az Eurostat, halálos kimenetelű munkahelyi baleseteket számba vevő statisztikája, az EU 28 tagállamára és a partnerországokra kiterjedően. A legutóbbi, 2014-es alapján Magyarország  a középmezőnyben állt, számos régiós országnál, sőt még Ausztriánál is kedvezőbb adatokkal.

Az Európai Unióban hivatalosan 3348 halálos kimenetelű munkahelyi baleset történt, a mostanra napvilágra került 2014-es összesítés szerint. A végzetes balesetek 100 ezer dolgozóra vetített előfordulási aránya 2,3 eset, uniós átlagban. (Ez egy korrigált arányszám, a számítás keretében a statisztikai hivatal figyelembe veszi az egyes nemzetgazdaságok közötti különbségeket.)Képtalálat a következőre: „halálos munkahelyi balesetek”

Az Eurostat tanulmánya szerint a “halálos baleset” meghatározása, azokra az esetekre vonatkozik, amikor a munkahelyi tragédia következtében az áldozat egy éven belül elhalálozik. Általános definíció szerint, a munkahelyi baleset egy olyan munkavégzés során történő esemény, amely testi, vagy lelki sérelmet okoz az érintett személynek.

A tagállamok közül a legalacsonyabb rátával Hollandia rendelkezik (1 eset 100 ezer dolgozóra vetítve), míg a második helyen Görögország áll (1,2 eset). A legjobb helyezésű országok között van, a magyar munkavállalók fontos célországának számító Németország (1,4 eset) és Egyesült Királyság (1,6) is. Magyarországnál kedvezőbb eredményt ért el néhány régiós ország: így Lengyelország (1,91 eset), Szlovákia (2,31 eset) és Csehország is (2,61 eset). Magyarország pedig a középmezőnyben áll, az EU átlagot nem sokkal meghaladó 2,86 esetszámmal.

A halálos balesetek a legnagyobb arányban Romániában fordulnak elő, (7,1 eset), de kiemelkedően magas esetszámot mértek Lettországban (6), Litvániában (5,6) és Bulgáriában (5,4) is. Első látásra különösnek tűnhet, hogy Ausztria adatai kedvezőtlenebbek a magyarénál (3,96 eset).

A balesetek számát nézve – természetesen – figyelembe kell venni az adott országok aktivitási, illetve foglalkoztatottsági rátáját is. A balesetek teljes számát nézve egyébként Franciaország vezet (517 eset/év), ezt követi Németország (471 eset) és Olaszország (459 eset). A legrosszabb arányt felmutató Romániában 259 halálos balesetet jegyeztek fel, Ausztriában 119-et, míg Magyarországon 74-et.

(Egyes szakértők, illetve szakszervezetek felhívják a figyelmet, hogy a munkavédelemre vonatkozó magyar statisztikák torzíthatnak, mivel az elmúlt években a munkaügyi hatóságok aktivitása jelentősen lecsökkent, illetve az adatgyűjtés is hiányossá vált).

Az életveszélyes munkahelyeken leginkább férfiak dolgoznak, ők vannak kitéve elsősorban a veszélyeknek. Úgy tűnik, az a bizonyos nemi egyenlőség leginkább a csapból folyik, és üres frázis, a valóság mást mutat.

TI ÍRTÁTOK

Izrael népe békét akar! A jelszó: két állam, egy remény!

Több mint tizenötezren tüntettek szombat este Tel-Avivban a békekötésért a palesztinokkal, a Palesztin Állam megteremtéséért - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet. Számos  balol

A Győzelem Napja - Moszkvából jelentjük....

Ma május 9-én ismét hálával és köszönettel emlékeztünk. Emlékeztünk  az emberiség történelmének legnagyobb sorsdöntő ütközetére, melyet valaha az egyetemes történelemben kényszerültek vívni a haladó e
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

Széttöretett, megaláztatott , ebek elé vettetett... Trianon és ami utána jött

Széttöretett, megaláztatott , ebek elé vettetett... Trianon és ami utána jött

"Rájuk erőszakolták a békét, de ez a béke uzsorás béke, gyilkosok és
A CEU-s és Civil tüntetések margójára – A valódi változáshoz felismerés és tettek kellenek

A CEU-s és Civil tüntetések margójára – A valódi változáshoz felismerés és tettek kellenek

Aki még nem vette volna észre Magyarországon – és nem haszonélvezője a
No thumbnail available

Gorkij alakjai hogy kísértenek...

Hetvennyolc esztendeje halt meg a zseniális   szovjet író, aki függetlenül politikai
Légy szerző!
Légy szerző!