Elég a visszaélésekből Pest megyében! Nem akarunk szemetet enni!

A közlemény szerint a Nébih és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal  közös ellenőrzést tartott egy örkényi szaloncukorgyártó üzemben október közepén.

A termékeket takarítatlan helyiségekben, koszos, rozsdás gépekkel, berendezésekkel állították elő. Az alapanyagraktárban egy használaton kívüli targoncát is tároltak. Az üzemben rovarokat – legyeket, méheket – és rágcsálókat is találtak az ellenőrök. Hiányos volt a gyártásközi nyomon követés is.

A Nébih munkatársai 28 tételt, több mint 11 tonna lejárt minőségmegőrzési idejű, valamint jelöletlen, nem nyomon követhető élelmiszer-alapanyagot, gyártásközi selejtet és jelöletlen, lejárt fondant (cukormasszát) foglaltak le és utaltak megsemmisítésre. Az eljárás folyamatban van – közölte a hivatal. A NAV-ellenőrök megállapították, hogy a helyszínen dolgozó több mint 70 munkavállaló felét bejelentés nélkül foglalkoztatták, a többieket pedig munkaerő-kölcsönzés, illetve vállalkozási szerződés alapján. Ez utóbbi jogviszonyok szabályosságát jelenleg vizsgálják.

Az üzem mindkét hatóságtól milliós nagyságrendű bírságra számíthat – áll a közleményben.

Zéró toleranciát az élelmiszer-bűnözőkkel szemben! Az emberek egészségét kockáztatják, és súlyos károkat okoznak az országnak, a társadalomnak. Nem ez az első eset Pest megyében. A meggazdagodni vágyó, gátlástalan gazemberek azt gondolják, hogy a fővárosban és a környéken könnyen el lehet rejtőzni. Szerencsére erre a NÉBIH is rájött, és fokozza az ellenőrzéseket.